Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

VEGAN: Εγκρίθηκε το πρώτο κοτόπουλο εργαστηρίου

ΑρχικήΝέαVEGAN: Εγκρίθηκε το πρώτο κοτόπουλο εργαστηρίου
spot_img

cibum team

Δεν προέρχεται ούτε από ζώα ούτε από φυτά.

Οι πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα, την επισιτιστική ασφάλεια και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, προκάλεσαν την αίσθηση του επείγοντος στους επιστήμονες, να αναπτύξουν φυτικά ή εναλλακτικά κρέατα που προσελκύουν τους vegan καταναλωτές, οι οποίοι δεν καταναλώνουν κρέας, προστατεύοντας την υγεία τους το περιβάλλον και τα ζώα. Η συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ραγδαία μέρα με τη μέρα, αναζητά εναλλακτικές λύσεις στο κανονικό κρέας που να δημιουργούν  την ίδια αισθητηριακή εμπειρία με το ζωικό κρέας.  

Αυτή η παγκόσμια τάση οδήγησε σε έκρηξη της καινοτομίας κατά την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αγορά προϊόντων εναλλακτικού κρέατος στα επόμενα χρόνια, θα φτάσει τα 140 δις δολάρια κατακτώντας ένα ποσοστό της τάξεως του 10% της παγκόσμιας βιομηχανίας κρέατος. Ήδη έχουν αναπτυχθεί και διακινούνται προϊόντα κρέατος με βάση τα φυτά, όπως το Beyond Meat και το Impossible Foods τα οποία βρίσκονται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα μενού πολλών εστιατορίων.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια , δεκάδες νεοσύστατες επιχειρήσεις προσπάθησαν να εισάγουν στην αγορά το «κρέας καλλιέργειας», δηλαδή το κρέας που παρασκευάζεται σε εργαστήριο, με στόχο να κερδίσουν τους συμβατικούς καταναλωτές κρέατος με την υπόσχεση ενός πιο ηθικού προϊόντος.

Δύο από αυτές είναι Future Meat Technologies με έδρα το Ισραήλ και, το Memphis Meats που υποστηρίζεται από τον Bill Gates, οι οποίες προσπαθούν να μπουν στην αγορά με προσιτά και νόστιμα κρέατα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Στην Σιγκαπούρη το εγχείρημα έχει ήδη προχωρήσει. Η κυβέρνηση ενέκρινε το πρώτο «καθαρό κρέας» στον κόσμο που δεν προέρχεται ούτε από σφαγμένα ζώα αλλά ούτε και από φυτά. Πρόκειται για το κοτόπουλο καλλιέργειας σε εργαστήριο, Eat Just που πωλείται σε εθνικό επίπεδο με την επωνυμία Good Meat.

Σύμφωνα με τον Josh Tetrick,  ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Eat Just, της  Καλιφορνέζικης επιχείρησης  τροφίμων με έδρα τη Σιγκαπούρη, το νέο τρόφιμο, παρασκευάζεται από κύτταρα ζώων μέσα σε εργαστήριο. Καλλιεργείται από ένα μόνο κύτταρο ενός κοτόπουλου, το οποίο δεν βλάπτεται. Μπορεί να ληφθεί είτε από ένα ζωντανό πουλί μέσω βιοψίας, είτε από κύτταρο ενός φρέσκου κομματιού κρέατος, ή μιας τράπεζας κυττάρων ή ενός μόνο φτερού από κοτόπουλο. Αυτό το κύτταρο τροφοδοτείται έπειτα με θρεπτικά συστατικά όπως αυτά που βρίσκονται στη σόγια και το καλαμπόκι και στη συνέχεια το αφήνουν να  ωριμάσει. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 14 ημέρες από την αρχή έως το τέλος και το τελικό προϊόν είναι ο ωμός κιμάς.

Όπως δηλώνει ο Josh Tetrick “Το πραγματικό, υψηλής ποιότητας κρέας που δημιουργήθηκε απευθείας από κύτταρα ζώων για ασφαλή ανθρώπινη κατανάλωση ανοίγει το δρόμο για μια επικείμενη εμπορική έναρξη μικρής κλίμακας στη Σιγκαπούρη”.

Η εταιρεία την χαρακτήρισε σημαντική ανακάλυψη για την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, και ελπίζει ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του «κοτόπουλου καλλιέργειας», δεν χρησιμοποιήθηκαν αντιβιοτικά στη διαδικασία και το κοτόπουλο είχε μικρότερη μικροβιολογική περιεκτικότητα από το συμβατικό κοτόπουλο. Ορισμένοι πάντως εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι για τη διατροφική αξία  και την καταλληλότητά του για κατανάλωση από τον άνθρωπο, ενώ απομένει να δούμε τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του.

Ωστόσο, ο Tetrick ισχυρίζεται ότι η διαδικασία είναι καθαρότερη και πιο ηθική από την παραδοσιακή γεωργία και το ονόμασε “ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα στις βιομηχανίες τροφίμων”, αλλά υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επιλυθούν όπως το γεγονός ότι η διαδικασία παραγωγής κρέατος σε εργαστήριο είναι πολύ πιο ακριβή. Μια άλλη πρόκληση για την εταιρεία είναι η αντίδραση των καταναλωτών. Επιπλέον σύμφωνα με τον Josh Tetrick, η δημιουργία του προϊόντος κρέατος με καλλιέργεια κυττάρων ήταν το εύκολο μέρος. Το δυσκολότερο ήταν η λήψη κανονιστικών εγκρίσεων, οι οποίες χρειάστηκαν δύο χρόνια.

Η Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) δήλωσε ότι μια ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων εξέτασε τα δεδομένα σχετικά με τον έλεγχο παραγωγής και τον έλεγχο ασφάλειας του «κοτόπουλου καλλιέργειας» Eat Just και «Διαπιστώθηκε ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση στα προβλεπόμενα επίπεδα χρήσης και επετράπη η πώλησή του, στη Σιγκαπούρη».

Ο SFA έχει θεσπίσει ένα κανονιστικό πλαίσιο για «νέα τρόφιμα» για να διασφαλίσει ότι το καλλιεργημένο κρέας και άλλα εναλλακτικά προϊόντα πρωτεΐνης πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας πριν πωληθούν. «Είμαι βέβαιος ότι η κανονιστική μας έγκριση για το κρέας καλλιέργειας, θα είναι η πρώτη από πολλές στη Σιγκαπούρη και σε χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Josh Tetrick.

Ο Tetrick, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του εργαζόμενος σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Αφρική, ήθελε να διορθώσει αυτό που θεωρούσε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο: τη βιωσιμότητα των τροφίμων. Ήθελε να παρασκευάζει πραγματικό κοτόπουλο και πραγματικό βόειο κρέας που δεν απαιτούσαν τη θανάτωση ενός ζώου, που δεν απαιτούσαν τη χρήση ούτε μιας σταγόνας αντιβιοτικών. Και αυτή είναι γενικά μια διαδικασία που ονομάζεται κυτταρική γεωργία. Σύμφωνα με τον Tetrick, η Eat Just έχει συγκεντρώσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια  από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Khosla Ventures, Founders Fund, Bill Gates ’Gate Ventures και του Temasek της Σιγκαπούρης. Επιδιώκει τώρα χρηματοδότηση αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Περίπου 50 δισεκατομμύρια κοτόπουλα σφαγιάζονται κάθε χρόνο για να γίνουν τροφή για τους ανθρώπους ενώ η ευρύτερη γεωργική βιομηχανία είναι υπεύθυνη για το 10% -12% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου – που συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή.

Πληροφορίες: BBC – CNBC

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα