Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Ο δείκτης τιμών τροφίμων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο δεκαετίας

ΑρχικήΝέαFAO: Ο δείκτης τιμών τροφίμων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο δεκαετίας
spot_img

cibum team

Τον Μάιο, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό την τελευταία δεκαετία. Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών πρόκειται επίσης να φτάσει σε νέο ρεκόρ, αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO αυξήθηκε κατά μέσο όρο 127,1 μονάδες τον Μάιο, 4,8% υψηλότερος από τον Απρίλιο και 39,7% υψηλότερος από τον περασμένο Μάιο.

Η αύξηση των διεθνών τιμών των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης και των δημητριακών οδήγησε στην αύξηση του δείκτη – ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των προϊόντων διατροφής που αποτελούν αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης – στην υψηλότερη τιμή του από τον Σεπτέμβριο του 2011 .

Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO αυξήθηκε 6,0 τοις εκατό από τον Απρίλιο, καθοδηγούμενος από τις διεθνείς τιμές αραβοσίτου, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο 89,9 τοις εκατό πάνω από την προηγούμενη τιμή.

Οι τιμές του αραβοσίτου άρχισαν να υποχωρούν στα τέλη του περασμένου μήνα, κυρίως λόγω των βελτιωμένων προοπτικών παραγωγής στις ΗΠΑ.

Οι διεθνείς τιμές σιταριού παρουσίασαν επίσης πτώση στα τέλη του μήνα, αλλά κατά μέσο όρο 6,8% υψηλότερα τον Μάιο από ό, τι τον Απρίλιο, ενώ οι διεθνείς τιμές ρυζιού παρέμειναν σταθερές.

Η συνολική κατανάλωση τροφίμων δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί παράλληλα με τον παγκόσμιο πληθυσμό, ενώ αναμένονται επίσης αυξημένες οι τιμές σίτου για ζωοτροφές.

Ο δείκτης τιμών του φυτικού ελαίου FAO σημείωσε άνοδο 7,8% τον Μάιο, αντανακλώντας κυρίως τις τιμές των φοινικών, της σόγιας και του κραμβελαίου.

Οι τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν λόγω της βραδείας αύξησης της παραγωγής στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ οι προοπτικές ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές του πετρελαίου σόγιας.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης FAO αυξήθηκε κατά 6,8% από τον Απρίλιο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις καθυστερήσεις στη συγκομιδή και στις ανησυχίες σχετικά με τις μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών στη Βραζιλία, ακόμη και επειδή οι μεγάλοι όγκοι των εξαγωγών από την Ινδία συνέβαλαν στη μείωση της αύξησης των τιμών.

Ο δείκτης τιμών κρέατος FAO αυξήθηκε κατά 2,2% από τον Απρίλιο, και η αύξηση στις τιμές αφορά όλους τους τύπους κρέατος. Αυτό οφείλεται στον ταχύτερο ρυθμό των εισαγωγών από την Κίνα και στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης για πουλερικά και χοιρινά κρέατα στις κορυφαίες περιοχές παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε κατά 1,8% κατά μέσο όρο 28% πάνω από το επίπεδο του πριν από ένα χρόνο. Η αύξηση οφείλεται στη σταθερή ζήτηση εισαγωγής αποβουτυρωμένου γάλακτος και σε σκόνες γάλακτος, ενώ οι τιμές του βουτύρου μειώθηκαν για πρώτη φορά σε σχεδόν ένα χρόνο λόγω της αύξησης των εξαγωγικών προμηθειών από τη Νέα Ζηλανδία.

Η παγκόσμια ζήτηση δημητριακών το 2021/22 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7 τοις εκατό σε 2.826 εκατομμύρια τόνους. Η συνολική κατανάλωση τροφίμων δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί παράλληλα με τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις, τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στο τέλος των καλλιεργητικών περιόδων το 2021/22 αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,3% σε 811 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Η πρώτη πρόβλεψη του FAO για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών στη νέα σεζόν δείχνει αύξηση μόλις 0,3% από το υψηλό επίπεδο που εκτιμάται για το 2020/21.

Πηγή: FAO

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα