Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H πιστοποίηση ποιότητας προϊόντων της ΕΕ

ΑρχικήΝέαH πιστοποίηση ποιότητας προϊόντων της ΕΕ
spot_img

cibum team

   Η ποιότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους καταναλωτές όταν αγοράζουν τρόφιμα. Είναι εξίσου σημαντικό για τους παραγωγούς, ενώ διαπραγματεύονται την τιμή των προϊόντων τους. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προστατεύει τα τρόφιμα με διακριτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά μέσω συστημάτων ποιότητας τροφίμων.

Ποιότητα φαγητού

Οι καταναλωτές θεωρούσαν τα τρόφιμα καλής ποιότητας όταν δεν είχαν ελαττώματα και δεν είχαν νοθευτεί.  Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η έννοια της ποιότητας των τροφίμων έχει αλλάξει. Σήμερα, πιστεύουμε ότι το φαγητό είναι καλής ποιότητας όταν έχει ορισμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να είναι εξωγενή καθώς και εγγενή. Τα εγγενή χαρακτηριστικά ενός προϊόντος διατροφής είναι αυτά που μπορούμε να αξιολογήσουμε χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας. Το χρώμα, η εμφάνιση, η γεύση και η μυρωδιά είναι παραδείγματα εγγενών χαρακτηριστικών. Τα εξωγενή χαρακτηριστικά είναι εκείνα που δεν είναι απτά, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του προϊόντος διατροφής, για παράδειγμα, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τόπος προέλευσης και παραδοσιακή τεχνογνωσία στην κατασκευή τους.

Η πιστοποίηση ποιότητας τροφίμων της ΕΕ

Οι ευρωπαίοι καταναλωτές εκτιμούν ορισμένα προϊόντα διατροφής λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων τους, τόσο εγγενών όσο και εξωγενών. Για να βοηθήσει στη διαφοροποίηση αυτών των προϊόντων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα προστατεύει μέσω προγραμμάτων ποιότητας των τροφίμων. Η Επιτροπή θεσπίζει ορισμένους κανόνες σχετικά με το ποια τρόφιμα μπορούν να προστατευθούν, τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί για να αναγνωρίσουν τα προϊόντα τους και πώς μπορεί να κοινοποιηθεί στους καταναλωτές η διακριτική ποιότητά τους. Ευρωπαίοι και μη ευρωπαίοι παραγωγοί που επιθυμούν την προστασία των προϊόντων τους από ένα σύστημα ποιότητας μπορούν να στείλουν αίτηση στην εθνική αρχή της χώρας τους, η οποία στη συνέχεια διαβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ελέγχει την αίτηση για να δει εάν το προϊόν πληροί τα κριτήρια. Για όλα τα συστήματα ποιότητας, οι αρμόδιες εθνικές αρχές κάθε χώρας της ΕΕ είναι υπεύθυνες για την πρόληψη και τη διακοπή της κατάχρησης προϊόντων που χρησιμοποιούν τέτοιο όνομα.

Τύποι πιστοποίησης ποιότητας

Υπάρχουν επί του παρόντος τέσσερα συστήματα ποιότητας τροφίμων στην ΕΕ, με εθνικές και περιφερειακές ετικέτες ποιότητας που ισχύουν στα διάφορα κράτη μέλη. Τα προϊόντα που προστατεύονται από συστήματα ποιότητας, σε εθνικό επίπεδο ή σε επίπεδο ΕΕ, μπορούν να αναγνωριστούν από τα λογότυπα των αντίστοιχων συστημάτων στη συσκευασία τους.

Γεωγραφικές ενδείξεις

Μια γεωγραφική ένδειξη είναι ένας τρόπος σήμανσης προϊόντων που έχουν ορισμένες ιδιότητες ή καλή φήμη λόγω της γεωγραφικής τους προέλευσης και της παραδοσιακής τεχνογνωσίας. Στην ΕΕ, δύο συστήματα ποιότητας τροφίμων αντιμετωπίζουν γεωγραφικές ενδείξεις.

Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ)

Για να θεωρείται ένα προϊόν διατροφής προϊόν ΠΟΠ, η παραγωγή , η επεξεργασία και η προετοιμασία πρέπει να πραγματοποιούνται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.  Αυτό περιλαμβάνει επίσης την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της, η οποία πρέπει επίσης να προέρχεται από αυτήν την περιοχή.  Η παραδοσιακή γνώση των ανθρώπων από την περιοχή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Ένα παράδειγμα προϊόντος ΠΟΠ είναι το «Brabantse Wal asperges» που είναι μια ποικιλία λευκών σπαραγγιών από την περιοχή Brabant των Κάτω Χωρών. Τα αλμυρά υπόγεια νερά, το αμμώδες έδαφος και η γνώση των τοπικών αγροτών κάνουν το σπαράγγι ξεχωριστό.  Η γεωγραφία της περιοχής Brabant παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του προϊόντος.

Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ)

Ο χαρακτηρισμός ΠΓΕ είναι λιγότερο περιοριστικός. Τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας ή προετοιμασίας πρέπει να πραγματοποιείται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.  Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπορεί να προέρχεται από άλλη περιοχή.  Ένα παράδειγμα ενός προϊόντος ΠΓΕ είναι το Düsseldorfer Mostert – μια έτοιμη προς χρήση μουστάρδα από την πόλη του Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Παρασκευάζεται με ανάμιξη καφέ και κίτρινου σπόρου μουστάρδας με τον ασβέστη και το πλούσιο σε μεταλλικό νερό του Ντίσελντορφ και το μη φιλτραρισμένο ξίδι που παράγεται στο Ντίσελντορφ. Το ξύδι, το νερό και η τεχνική παραγωγής συνδέουν το προϊόν με το Ντίσελντορφ, αλλά οι σπόροι μουστάρδας μπορούν να προέρχονται από αλλού.

Εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν ΕΠΙΠ

Ορισμένα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής με ειδικές ιδιότητες δεν συνδέονται με μια συγκεκριμένη περιοχή. Το παραδοσιακό σύστημα εγγυημένης ειδικότητας ΕΠΙΠ προστατεύει τέτοια προϊόντα από παραποίηση και κατάχρηση. Ένα παράδειγμα προϊόντος TSG είναι το Jamón serrano. Δεδομένου ότι το σύστημα ΕΠΙΠ το προστατεύει, οι παραγωγοί στην Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσουν την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής, εάν επιθυμούν να φτιάξουν Jamon serrano.  Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην περιοχή παραγωγής ή στη φυλή χοίρου που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα, καθώς και κρασί, οινοπνευματώδη ποτά και αρωματισμένος οίνος, που έχουν καταχωριστεί στο πλαίσιο των ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, μπορείτε να βρείτε στη διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ηλεκτρονική διεύθυνση Ambrosia .

 

Βιολογικά

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι εκείνα τα τρόφιμα που έχουν πιστοποιηθεί καθώς καλλιεργούνται με τεχνικές βιολογικής καλλιέργειας. Η βιολογική γεωργία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός βιώσιμου γεωργικού συστήματος. Δεν χρησιμοποιεί συνθετικά φυτοφάρμακα ή γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς . Οι βιολογικοί αγρότες προσπαθούν να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα, να χρησιμοποιήσουν τους φυσικούς πόρους με υπευθυνότητα και να διασφαλίσουν ότι τα ζώα εκτροφής είναι καλά φροντισμένα.  Διάφοροι τύποι τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και κρέατα μπορούν να είναι βιολογικά. Το “Organic” είναι ένα χαρακτηριστικό ποιότητας που σχετίζεται με τη διαδικασία παραγωγής. Έτσι, το βιολογικό σχήμα είναι ένα σχήμα ποιότητας τροφίμων.

Το μέλλον

Ανάλυση από το Strength2Food, ένα έργο αφιερωμένο στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα των τροφίμων, πραγματοποιήθηκε για την κατανόηση των επιπτώσεων των συστημάτων ποιότητας των τροφίμων κάθε περιοχής. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι παραγωγοί και οι αγροτικές κοινότητες αποκομίζουν πολλά οφέλη από αυτά τα συστήματα, όπως η δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης, η λήψη μιας δίκαιης τιμής για προϊόντα υψηλής ποιότητας και η διατήρηση των πολιτιστικών πρακτικών.  Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Ωστόσο, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δεν ήταν εξίσου επιτυχημένες και πολλές δυνατότητες παραμένουν ανεκπλήρωτες.  Μια απλούστερη και ταχύτερη διαδικασία καταχώρισης και η ισχυρότερη δράση κατά της απάτης και της παραποίησης είναι σημαντικές, έτσι ώστε οι παραγωγοί και οι καταναλωτές να μπορούν να επωφεληθούν από τα συστήματα ποιότητας. Είναι επίσης σημαντικό για τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα τι αντιπροσωπεύουν, πώς διαφέρουν από τα συμβατικά προϊόντα, και πως η ποιότητα και η φήμη τους συνδέεται με τις μεθόδους παραγωγής. Επί του παρόντος, ο αντίκτυπός τους είναι περιορισμένος, καθώς μόνο μια μειοψηφία καταναλωτών της ΕΕ αναγνωρίζει ετικέτες γεωγραφικής ένδειξης όπως ΠΟΠ και ΠΓΕ και ακόμη λιγότεροι καταναλωτές καταλαβαίνουν τι σημαίνουν και τις διαφορές μεταξύ τους. Η βιολογική ετικέτα της ΕΕ , από την άλλη πλευρά, ενώ αναγνωρίζεται καλά από τους καταναλωτές, δεν εμπνέει υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης και τα προϊόντα της θεωρούνται πολύ ακριβά.  Μια σημαντική πρόκληση, επομένως, είναι να γνωστοποιήσουμε τα οφέλη των συστημάτων ποιότητας των τροφίμων στους καταναλωτές.

Βιβλιογραφία:

Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τμήμα ποιότητας τροφίμων.

Espejel J, Fandos C & Flavián C (2007). Ο ρόλος των εγγενών και εξωγενών ποιοτικών χαρακτηριστικών στη συμπεριφορά των καταναλωτών για παραδοσιακά τρόφιμα. Διαχείριση ποιότητας υπηρεσίας: Ένα διεθνές περιοδικό, 17 (6), 681–701

Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τμήμα γεωγραφικών ενδείξεων. Πρόσβαση στις 16 Οκτωβρίου 2020.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης ​​Νοεμβρίου 2012, σχετικά με τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα.

Έγγραφο 52015XC1006 (02). «Brabantse Wal Asperges». Αριθ. ΕΕ: NL-PDO-0005-01177

Έγγραφο 52011XC1104 (04). «Düsseldorfer Mostert». DE-PGI-0005-0799-24.02.2010

Έγγραφο C1998 / 371/03. «Jamón serrano». (98 / C 371/03).

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2007, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91.

STRENGTH2FOOD (Ενίσχυση της αειφορίας της ευρωπαϊκής τροφικής αλυσίδας από την πολιτική ποιότητας και προμηθειών).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο