Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
19.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Να αφήσω την πόρτα του φούρνου κλειστή ή ανοικτή μετά το ψήσιμο;

ΑρχικήΟικιακάΝα αφήσω την πόρτα του φούρνου κλειστή ή ανοικτή μετά το ψήσιμο;
spot_img

Πολλοί υιοθετούσαν τη συνήθεια της «ανοιχτής πόρτας του φούρνου» από τους γονείς τους με το επιχείρημα ότι αυτό επιτρέπει στη συσκευή να κρυώσει πιο γρήγορα.

Πρέπει να ανοίγω ή να κλείνω την πόρτα του φούρνου αμέσως μετά τη χρήση; Οι απόψεις συχνά διίστανται σε αυτό το ερώτημα. Πολλοί υιοθετούσαν τη συνήθεια της «ανοιχτής πόρτας του φούρνου» από τους γονείς τους με το επιχείρημα ότι αυτό επιτρέπει στη συσκευή να κρυώσει πιο γρήγορα. Επιπλέον, κάποιοι φοβούνται ακόμη και ότι η υπολειπόμενη υγρασία θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στον φούρνο τους αν δεν το κάνουν.

- Advertisement -

Αλλά αυτό είναι λάθος. «Για πολλά χρόνια, οι λεγόμενοι ανεμιστήρες διασταυρούμενης ροής διασφαλίζουν ότι ο ζεστός αέρας και η υγρασία από τις συσκευές μεταφέρονται προς τα έξω», εξηγεί η Claudia Oberascher, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης για την Αποδοτική Χρήση Ενέργειας (HEA) και υπεύθυνη έργου της πρωτοβουλίας Hausgeräte+ στο Βερολίνο. Τέτοιοι ανεμιστήρες έχουν εγκατασταθεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια στις ηλεκτρικές συσκευές. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου μετά το ψήσιμο. Μάλιστα ορισμένοι κατασκευαστές το αναφέρουν καθαρά στις οδηγίες χρήσεις: πρέπει να αφήνετε τον φούρνο να κρυώσει μόνο με την πόρτα κλειστή, διαφορετικά οι προσόψεις των παρακείμενων επίπλων ενδέχεται να υποστούν ζημιά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό ισχύει και αν η πόρτα του φούρνου είναι ελαφρώς ανοιχτή.

Οι ιδιοκτήτες κουζίνας με προσόψεις από αλουμινόχαρτο πρέπει να είναι οι περισσότερο προσεκτικοί. Το υλικό είναι πιο ευαίσθητο στη θερμότητα και οι μεμβράνες ενδέχεται να συρρικνωθούν ή να χαλαρώσουν. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπερβαίνονται ορισμένες θερμοκρασίες, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Τι δημιουργεί μία ανοικτή πόρτα φούρνου

«Όταν είναι η πόρτα του φούρνου ανοιχτή οι οσμές θα παραμείνουν πιο έντονες στο δωμάτιο. Επιπλέον, αυτό αυξάνει την υγρασία στην κουζίνα», λέει η Claudia Oberascher, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης για την Αποδοτική Χρήση Ενέργειας (HEA).

Ανατρέξτε στις οδηγίες χρήσης

Επομένως, είναι πρωτίστως θέμα προσωπικής προτίμησης αν θέλετε να αφήσετε τον φούρνο ανοιχτό ή κλειστό για να κρυώσει μετά το ψήσιμο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ψύξη με εντελώς ανοιχτή πόρτα μπορεί να είναι ταχύτερη, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα πρακτική: Η πόρτα καταλαμβάνει πολύ χώρο και η θερμαινόμενη συσκευή μπορεί να ενέχει κίνδυνο τραυματισμού , ειδικά για (μικρά) παιδιά. Γενικά, η Claudia Oberascher συμβουλεύει να αμφισβητείτε τις γονικές συνήθειες – όπως το άνοιγμα του φούρνου μετά το ψήσιμο – και να μην συνεχίζετε όλα όσα μάθατε ως παιδί. «Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς. Αυτό που κάποτε ήταν κοινό μπορεί τώρα να είναι ξεπερασμένο. Είναι καλύτερο να γνωρίζετε καλά τις συσκευές σας και να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης », λέει η ειδικός. Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να ακολουθήσετε ό,τι αναφέρεται στις οδηγίες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής και βασικό συστατικό σε ενεργειακά ποτά ενοχοποιείται για λευχαιμία – Νέα μελέτη

Ένα αμινοξύ που παράγεται από τον οργανισμό, υπάρχει σε πολλά τρόφιμα αλλά πωλείται και σε μορφή συμπληρωμάτων, φαίνεται σύμφωνα με νέα μελέτη, πως κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό

Η Απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την υποχρεωτική κατάρτιση προσωπικού επιχειρήσεων Τροφίμων στην ασφάλεια τροφίμων

Σε ισχύ ενιαίο πλαίσιο για την υποχρεωτική κατάρτιση προσωπικού σε επιχειρήσεις που παράγουν ή διακινούν τρόφιμα, για την ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα στην Ευρώπη: Στη δημοσιότητα η έκθεση της EFSA – Αναλύσεις 13.246 τυχαίων δειγμάτων

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα