Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vegan spreads: Πόσο ασφαλή είναι; Εργαστηριακοί έλεγχοι για τοξίνες, φυτοφάρμακα και ορυκτελαία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνVegan spreads: Πόσο ασφαλή είναι; Εργαστηριακοί έλεγχοι για τοξίνες, φυτοφάρμακα και ορυκτελαία
spot_img

Η ανάλυση των vegan spreads από το εργαστήριο του Ökotest.

Τα επαλείμματα φυτικής προέλευσης (vegan spreads) κατακτούν ολοένα και περισσότερα ράφια και κουζίνες. Από απλή vegan εναλλακτική στα ζωικά προϊόντα, έχουν μετατραπεί σε βασικό στοιχείο δημιουργικών πιάτων, είτε ως ντιπ για λαχανικά, είτε ως βάση για σάλτσες, είτε σε σάντουιτς και σαλάτες. Αλλά πόσο υγιεινά είναι στην πραγματικότητα αυτά τα προϊόντα;

Η πρόσφατη εργαστηριακή ανάλυση του Ökotest, του ανεξάρτητου Γερμανικού οργανισμού και περιοδικού που εξειδικεύεται στην αξιολόγηση προϊόντων καταναλωτικών αγαθών σε 19 δείγματα έδειξε πως η περιεκτικότητα σε λιπαρά ξεπερνούσε το 30%, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις έως και το 37%, επίπεδα συγκρίσιμα ή και υψηλότερα από ένα παραδοσιακό άλειμμα λουκάνικου. Ωστόσο, ένα προϊόν με κραμβέλαιο, πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά, θεωρείται προτιμότερο από ένα αντίστοιχο με κορεσμένα ζωικά λιπαρά. Αντίθετα, spreads βασισμένα σε ηλιέλαιο εμφανίζουν λιγότερο ευνοϊκό προφίλ, παρότι συχνά είναι χαμηλότερα σε συνολικά λιπαρά.

Ως υποκατάστατο βουτύρου ή μαργαρίνης, η περιεκτικότητα σε λιπαρά θεωρείται αναμενόμενη και όχι απαραίτητα προβληματική. Αν συνοδεύεται από φρέσκα λαχανικά, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ενισχύοντας μάλιστα την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών.

Επιπλέον, η ασφάλεια των προϊόντων ελέγχθηκε περαιτέρω με εργαστηριακές αναλύσεις σε vegan αλείμματα με γεύση κάρυ και φρούτων, συνδυασμός που συχνά περιλαμβάνει μάνγκο ή παπάγια. Τα αποτελέσματα, σε γενικές γραμμές, ήταν ενθαρρυντικά, με πολλά προϊόντα να κρίνονται κατάλληλα. Ωστόσο, σε ορισμένα εντοπίστηκε η τοξίνη Alternaria AME (alternariol monomethyl ether), μια ουσία που μπορεί να προκύψει από μούχλα στα συστατικά, κυρίως στους ηλιόσπορους ή το ηλιέλαιο. Η AME έχει χαρακτηριστεί ως εν δυνάμει μεταλλαξιογόνα και ενδέχεται να έχει καρκινογόνο δράση, σύμφωνα με μελέτες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Η παρουσία της, ακόμα και σε αυξημένα επίπεδα, προκαλεί ερωτήματα για την ποιότητα και τον έλεγχο των πρώτων υλών.

Αντίστοιχα, ενώ όλα τα δοκιμαζόμενα προϊόντα έφεραν βιολογική ετικέτα, σε κάποια ανιχνεύθηκαν ίχνη του ρυθμιστή ανάπτυξης mepiquat, που απαγορεύεται στη βιολογική γεωργία. Ο υπεύθυνος παραγωγός απέδωσε την παρουσία του φυτοφαρμάκου στους ηλιόσπορους και ενημέρωσε τον σχετικό φορέα πιστοποίησης, χωρίς να διαπιστωθεί σκόπιμη χρήση.

Τέλος, η περιεκτικότητα σε αλάτι ήταν σε λογικά πλαίσια, το βαρύ μέταλλο νικέλιο απουσίαζε – σημείο βελτίωσης σε σχέση με παλαιότερες δοκιμές – και τα επίπεδα μόλυνσης από ορυκτέλαια (MOSH) ήταν τόσο χαμηλά, που χαρακτηρίζονται ως απλά ίχνη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup

Μεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα