Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Επίδομα 534 €. Τι δικαιούνται οι εποχικοί εργαζόμενοι είτε προσληφθούν είτε όχι

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Επίδομα 534 €. Τι δικαιούνται οι εποχικοί εργαζόμενοι είτε προσληφθούν είτε όχι

cibum team


   Τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο εργασίας στο υπό συζήτηση στη Βουλή εργασιακό νομοσχέδιο, διευκρινίζει τα μέτρα για τους εποχικούς εργαζόμενους, που πλήττονται από την πανδημία.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι που δεν επαναπροσλήφθηκαν στις εργασίες τους μπορούν να υποβάλλουν μονομερή δήλωση αναστολής σύμβασης για το επίδομα 534 ευρώ και να το λάβουν για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

ΔΕΝ προβλέπεται χορήγηση των 534 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Συγκεκριμένα με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερούς δήλωσης για τους εποχικούς εργαζόμενους που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο προκειμένου να λάβουν την  αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Προσοχή, το επίδομα 534 ευρώ με μονομερή δήλωση στο σύστημα "Εργάνη" δικαιούνται μόνο οι εποχικοί με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα αναστολής σύμβασης για Μάιο και Ιούνιο έχουν και οι εποχικοί με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που επαναπροσλήφθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά με δηλωση του εργοδότη τους στο "εργένη" (και όχι μονομερή).

Τι ισχύει από Ιούλιο

Από Ιούλιο διαθέσιμο παραμένει μόνο το εργαλείο της ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ, καθώς πέφτουν τίτλοι τέλους στις αναστολές συμβάσεων.

Συνεπώς, όσοι θα επαναπροσληφθούν και για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

Οι υπόλοιποι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό - όσοι δηλαδή δεν έχουν από το νόμο δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης - θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου, και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Επιπλέον σύμφωνα με την τροπολογία, παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι την 30η Σεπτεμρβίου 2021 με αντίστοιχη κάλυψη των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση κατά την 31η. Μαρτίου 2021.

Σημειώνεται τέλος, ότι αυτοί που θα επαναπροσληφθούν δεν έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;