cibum team
Η κοινωνική απομάκρυνση για την καταπολέμηση του COVID-19 οδήγησε σε μείωση των τροφιμογενών λοιμώξεων, σύμφωνα με ερευνητές. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 1219, την ίδια περίοδο του 2020 σημειώθηκε σημαντική μείωση των αναφορών για τροφιμογενής λοιμώξεις. Μόνο στην Ισπανία οι λοιμώξεις του Campylobacter μειώθηκαν κατά 70% τους πρώτους έξι μήνες του 2020 και η Salmonella κατά 76%!
Αν και η ακριβής εικόνα είναι θολή προς το παρόν καθώς αμφισβητείται ο τρόπος ερμηνείας των δεδομένων, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικός παράγοντας της μείωσης των γαστρεντερικών λοιμώξεων, είναι η κοινωνική απομάκρυνση τους μήνες της πανδημίας (κλειστά εστιατόρια) αλλά σημαντική αιτία είναι και ο φόβος που οδήγησε όσους νόσησαν από κατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων, να μην αναζητήσουν ιατρική βοήθεια σε ιατρεία ή νοσοκομεία, προκειμένουν να μην εκτεθούν στον κορωνοïό.
Η μείωση αποδόθηκε επίσης στην πιο επιμελή υγιεινή, την αποφυγή πολυσύχναστων περιοχών, την απομόνωση και τη μείωση των υπαίθριων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τη μελέτη. Άλλος ένας παράγοντας είναι και η μείωση του αριθμού των εισαγόμενων μολυσματικών ασθενειών λόγω των αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων καθώς και στους μειωμένους διαγνωστικούς ελέγχους καθώς όλο το βάρος έχει πέσει στις διαγνώσεις covid.
Πάντως το εγγύς μέλλον θα δείξει εάν η προσοχή που έδειχναν οι πολίτες σε θέματα υγιεινής ( καλό πλύσιμο των τροφίμων, συχνό πλύσιμο χεριών, διαδικασία μαγειρέματος κτλ) θα συνεχιστεί έτσι ώστε να παραμείνουν τα ποσοστά τροφιμογενών λοιμώξεων σε χαμηλά επίπεδα, ή εάν επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση και ξαφνικά ξεχάσουν να πλένουν χέρια και τρόφιμα.
Δείτε επίσης:
Επικίνδυνες για τον εγκέφαλο, βρεφικές τροφές στις ΗΠΑ. Υψηλά επίπεδα αρσενικού.
Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter
Τα προϊόντα υδροπονικών καλλιέργειων λύση στις τροφικές δηλητηριάσεις
Ε.Ε. : Δημιουργία σήματος για την καλή διαβίωση των ζώων στις φάρμες εκτροφής
Μόσχα: απαγορεύεται η είσοδος σε εστιατόρια και μπαρ στους ανεμβολίαστους
Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Έρευνα: η Νικοτιναμίδη προκαλεί ανοσία στις καλλιέργειες δημητριακών από μυκητιασικές ασθένειες
EFSA: Νέα τρόφιμα – NOVEL FOOD – όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης
Βανιλίνη από ανακύκλωση συσκευασιών PET, με την βοήθεια E. coli
Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες