cibum team
Η Aquaponics Association δημοσίευσε άρθρο που αναφέρει τις αναπτυσσόμενες μεθόδους των υδροπονικών καλλιεργειών ως «λύσεις στις εστίες τροφικών ασθενειών».
Η Aquaponics Association είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τις υδροπονικές καλλιέργειες (aquaponics).
Η Victoria Mirowsky της Aquaponics Association αναφέρει μεταξύ άλλων:
Υπάρχουν πάνω από 250 αναγνωρισμένες τροφικές ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μολύνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των πιο κοινών, και πιο γνωστών στο κοινό, είναι το Escherichia coli (E. coli), το οποίο μπορεί να βρεθεί σε χόρτα, κρέας και άλλα προϊόντα. Η E. Coli ευθύνεται για πολλές ασθένειες κάθε χρόνο ενώ μερικές φορές είναι και θανατηφόρες και κοστίζει σε κυβερνήσεις, λιανοπωλητές, χονδρεμπόρους και αγρότες όσον αφορά την απώλεια κέρδους και την ιατρική βοήθεια.
Τα aquaponics εξασφαλίζουνν αποδεδειγμένα χαμηλότερο κίνδυνο για τροφικές ασθένειες, καθώς αποτελούν λογική και βιώσιμη επιλογή για τη μείωση του κινδύνου όλων των τροφιμογενών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένου του E. Coli.
Η τροφική ασθένεια είναι όταν τουλάχιστον 2 άτομα μολυνθούν από την ίδια πηγή μόλυνσης. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμά ότι 48 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν, 128.000 νοσηλεύονται και 3.000 πεθαίνουν από τροφικές ασθένειες κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες (CDC, 2019). Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένας τύπος βακτηρίων που προκαλεί εστίες ασθένειας που προκαλείται από τρόφιμα παγκοσμίως. Είναι παρόν στο περιβάλλον, τα τρόφιμα και τα έντερα των ανθρώπων και των ζώων.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Επιδημιών ην NORS, από το 1998-2017 έχουν υπάρξει 46.024 περιπτώσεις εστιών E. Coli και 1.177.980 σχετιζόμενες με ασθένειες. 615 από αυτά τα κρούσματα οφείλονται στο E. Coli που βρέθηκε σε πηγές τροφίμων και είχαν ως αποτέλεσμα 13.730 να νοσήσουν.
Ενώ ο φόρος για τις ανθρώπινες ζωές είναι βαρύς, οι τροφικές ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν οικονομικές απώλειες. Με βάση το CDC, οι εκτιμήσεις των ετήσιων περιπτώσεων E. Coli, αν και δεν σχετίζονται όλες με τα τρόφιμα, έχουν ετήσιο κόστος 405 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 370 εκατομμυρίων δολαρίων για πρόωρους θανάτους, 30 εκατομμυρίων δολαρίων για ιατρική περίθαλψη και απώλειας παραγωγικότητας 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Υπηρεσία Οικονομικής Έρευνας του USDA (ERS) διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν 478,4 εκατομμύρια ετησίως σε περιπτώσεις E. Coli, με μέσο όρο το κόστος ανά περίπτωση στα 6.510 $. Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει ιατρικά έξοδα, χρόνο που χάθηκε από την εργασία λόγω ασθένειας και κόστος πρόωρου θανάτου.
Εκτός από το ιατρικό κόστος, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Στο ξέσπασμα μαρουλιού E. Coli romaine στο Yuma της Αριζόνα το 2018, υπήρξε τεράστια απώλεια για τους καλλιεργητές και μείωση των πωλήσεων για τους λιανοπωλητές και τις αλυσίδες εφοδιασμού καθώς τα εστιατόρια βρήκαν υποκατάστατα.
Ενώ κάθε περίπτωση ασθένειας που μεταδίδεται με τροφή είναι μοναδική, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοινές τεχνικές για την πρόληψη εστιών. Οι αρμόδιοι φορείς προτείνουν στους καταναλωτές τις εξής πρακτικές για την πρόληψη της ασθένειας E. Coli, αν και δεν είναι πάντα εγγυημένες:
- εφαρμόστε σωστή υγιεινή, ειδικά στο πλύσιμο των χεριών
- Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση στην περιοχή επεξεργασίας τροφίμων
- Πλύνετε φρούτα και λαχανικά
Εκτός από αυτά τα απλά βήματα, οι εκμεταλλεύσεις και οι εταιρείες που πωλούν προϊόντα ευάλωτα σε εστίες E. Coli ή οποιοδήποτε είδος τροφικής ασθένειας μπορούν να δημιουργήσουν Καλές Γεωργικές Πρακτικές (GAP), Καλές Πρακτικές Διαχείρισης (GHP) και Ανάλυση Κινδύνων και πιστοποιήσεις (HACCP) ) τα οποία σχεδιάζουν και παρέχουν διασφαλίσεις για αυτές τις εστίες.
Ενώ απαιτούνται αυτές οι συστάσεις, μια εναλλακτική λύση για τη μείωση του αριθμού των τροφιμογενών ασθενειών, ειδικά του E. Coli, έρχεται με τη μορφή νέας τεχνολογίας και όχι ανθρώπινων πρακτικών. Ενώ οι ανθρώπινες πρακτικές και η σωστή διαχείριση εγκαταστάσεων αποτελούν βασικό θεμέλιο για την ασφάλεια των τροφίμων και μπορούν πάντα να βελτιωθούν, εξετάζονται εναλλακτικά συστήματα χαμηλότερου κινδύνου όπως το aquaponics το οποίο είναι μια βιώσιμη επιλογή. Στο ξέσπασμα μαρουλιού E. Coli, δηλώθηκε από το CDC ότι προϊόντα από υδροπονικές καλλιέργειες δεν φαίνεται να σχετίζονται με την τρέχουσα επιδημία.”
Η καλλιέργεια Soilless προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την καλλιέργεια σε περιβάλλον χαμηλού κινδύνου για πολλές μικροβιακές πηγές. Το Aquaponics, το οποίο συχνά γίνεται σε θερμοκήπιο, είναι ένας καινοτόμος τρόπος καλλιέργειας ψαριών και φυτών σε αγροτικές ή αστικές περιοχές.
Το Aquaponics έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής μέθοδος για την καλλιέργεια ψαριών, φρούτων και λαχανικών σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Για χρόνια, οι εμπορικές εκμεταλλεύσεις aquaponic έχουν αποκτήσει πιστοποιήσεις ασφάλειας τροφίμων από την Global GAP, το USDA Harmonized GAP, το Primus GFS και το SWF Food Safety Program, εκτός από το ότι είναι πιστοποιημένα USDA οργανικά και πωλούνται σε όλη τη Βόρεια Αμερική.
Σε ένα υδροπονικό σύστημα, τα υγιή μικρόβια στην πραγματικότητα χρησιμεύουν ως βιολογικοί παράγοντες ελέγχου ενάντια στα παθογόνα βακτήρια τα οποία καταστρέφουν σε μεγάλο βαθμό. Ενώ τα προϊόντα aquaponics δεν είναι ανοσοποιητικά σε κάθε παθογόνα μόλυνση, είναι μια από τις ασφαλέστερες μεθόδους γεωργίας κατά του παθογόνου κινδύνου. Η Aquaponic Association δηλώνει επίσης ότι «η μεγαλύτερη παθογόνα μόλυνση στο σύγχρονο γεωργικό μας σύστημα προέρχεται από περιττώματα πουλιών, προσβολή από ζώα ή μολυσμένες πηγές νερού. Αντίθετα, τα εμπορικά συστήματα aquaponic είναι κλειστά και συνήθως λειτουργούν σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα όπως τα θερμοκήπια. Σχεδόν όλες οι λειτουργίες χρησιμοποιούν φιλτραρισμένο νερό και παρακολουθούν ό, τι εισέρχεται και εξέρχεται από το σύστημα. “
Σε μια μελέτη του 2012, διαπιστώθηκε ότι όλα τα δείγματα νερού και δείγματα ιστού που υποβλήθηκαν σε δοκιμή είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα μικροβίων E. Coli και οι τιμές ήταν όλες συμβατές με τα πρότυπα EPA και LGMA. Ενώ οι απειλές εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τα υδάτινα είδη, πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ 2002-2010 στον Καναδά διενεργήθηκαν εκτεταμένες δοκιμές ασφάλειας τροφίμων στο Crop Diversification Center South και δεν παρατηρήθηκε παθογόνος μόλυνση κατά τη διάρκεια της περιόδου των 8 ετών, και τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφορές για ανθρώπινη ασθένεια από ψάρια τέτοιων καλλιεργειών .
Η Aquaponics προσφέρει αποδεδειγμένη ασφάλεια, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της εδαφολογικής γεωργίας, όσον αφορά την πρόληψη εστιών συγκεκριμένων παθογόνων, και η περαιτέρω χρηματοδότηση και έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση, συγκεκριμένα, του E. Coli σε ποικιλίες μαρουλιού, αλλά και άλλες πιθανές μολύνσεις.
Ενώ τα κατάλληλα πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων και τους πιθανούς κινδύνους μπορούν να βελτιωθούν μέσω της εκπαίδευσης, των τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας και των νομικών συμμορφώσεων, μια εναλλακτική λύση εξετάζει καινοτόμες τεχνικές ανάπτυξης που αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές και ασφαλείς για τα παθογόνα που μεταδίδονται στα τρόφιμα. Για να ενισχυθεί η συνολική προσαρμοστική ικανότητα αυτών των εστιών, τα aquaponics θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια λογική επιλογή και επιπλέον, οι πιθανές δράσεις μπορούν να προσφέρουν κίνητρα σε λιανοπωλητές και χονδρεμπόρους που αγοράζουν από αγρότες της υδροπονίας για συγκεκριμένες παθογόνες καλλιέργειες όπως το μαρούλι.
Πηγή: aquaponics association
Δείτε:
Μισθός ξενοδοχοϋπαλλήλων: 792€ ο χαμηλότερος. Αναλυτικά οι μισθοί
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Επίδομα 534 €. Τι δικαιούνται οι εποχικοί εργαζόμενοι είτε προσληφθούν είτε όχι
Ποια είναι η βιταμίνη που βοηθά στη σύλληψη και «πολεμά» την υπογονιμότητα
VEGAN: Εγκρίθηκε το πρώτο κοτόπουλο εργαστηρίου
Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter
H πιστοποίηση ποιότητας προϊόντων της ΕΕ. Ετικέτες ποιότητας. ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά.
Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Euro … μπάρμπεκιου: Ελληνική συμμετοχή με burger μουσακά!
Το δικό σου super food μπορεί για μένα να είναι junk food
FAO: Ο δείκτης τιμών τροφίμων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο δεκαετίας
IFST: Διαδικτυακό σεμινάριο «αισθήσεις και αντίληψη φαγητού»
EFSA: «ΟΧΙ» στο διοξείδιο του τιτανίου και στις ζωοτροφές
Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες