Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Που οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων.

ΑρχικήΝέαΠου οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων.
spot_img

cibum team

   Η κοινωνική απομάκρυνση για την καταπολέμηση του COVID-19 οδήγησε σε μείωση των τροφιμογενών λοιμώξεων, σύμφωνα με ερευνητές. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 1219, την ίδια περίοδο του 2020 σημειώθηκε σημαντική μείωση των αναφορών για τροφιμογενής λοιμώξεις. Μόνο στην Ισπανία οι λοιμώξεις του Campylobacter μειώθηκαν κατά 70% τους πρώτους έξι μήνες του 2020 και η Salmonella κατά 76%!

Αν και η ακριβής εικόνα είναι θολή προς το παρόν καθώς αμφισβητείται ο τρόπος ερμηνείας των δεδομένων, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικός παράγοντας της μείωσης των γαστρεντερικών λοιμώξεων, είναι η κοινωνική απομάκρυνση τους μήνες της πανδημίας (κλειστά εστιατόρια) αλλά σημαντική αιτία είναι και ο φόβος που οδήγησε όσους νόσησαν από κατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων, να μην αναζητήσουν ιατρική βοήθεια σε ιατρεία ή νοσοκομεία, προκειμένουν να μην εκτεθούν στον κορωνοïό.

Η μείωση αποδόθηκε επίσης στην πιο επιμελή υγιεινή, την αποφυγή πολυσύχναστων περιοχών, την απομόνωση και τη μείωση των υπαίθριων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τη μελέτη. Άλλος ένας παράγοντας είναι και η μείωση του αριθμού των εισαγόμενων μολυσματικών ασθενειών λόγω των αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων καθώς και στους μειωμένους διαγνωστικούς ελέγχους καθώς όλο το βάρος έχει πέσει στις διαγνώσεις covid.

Πάντως το εγγύς μέλλον θα δείξει εάν η προσοχή που έδειχναν οι πολίτες σε θέματα υγιεινής ( καλό πλύσιμο των τροφίμων, συχνό πλύσιμο χεριών, διαδικασία μαγειρέματος κτλ) θα συνεχιστεί έτσι ώστε να παραμείνουν τα ποσοστά τροφιμογενών λοιμώξεων σε χαμηλά επίπεδα, ή εάν επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση και ξαφνικά ξεχάσουν να πλένουν χέρια και τρόφιμα. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα