Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτό είναι το super food που πετάμε όλοι…

ΑρχικήΝέαΑυτό είναι το super food που πετάμε όλοι…
spot_img

cibum team


Αν το καλοκαίρι είχε σήμα κατατεθέν (εκτός του ήλιου, βέβαια) αυτό θα ήταν… το καρπούζι.Το δροσερό φρούτο με την ευχάριστη γεύση είναι το επίσημο φρούτο του καλοκαιριού και σπάνια λείπει από το ελληνικό σπίτι, ειδικά τον Αύγουστο.

Ωστόσο, όλοι κάνουμε ένα «λάθος»: πετάμε τα κουκούτσια!

Προτού αναρωτηθείτε εάν διαβάσατε σωστά, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι οι επιστήμονες, εξετάζοντας τη διατροφική αξία των κουκουτσιών του καρπουζιού, κατέληξαν ότι είναι… super food!

Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι κουκούτσια από καρπούζι περιέχουν περισσότερα από 30 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή περισσότερα από ένα κεσεδάκι γιαούρτι, και μόλις 16 γραμμάρια υδατανθράκων.

Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Επιπλέον, είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το ισχυρό αντιοξειδωτικό, που περιέχουν και οι ντομάτες. Έρευνες έχουν δείξει ότι εξουδετερώνει ορισμένες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, αλλά και ότι μπορεί να προστατεύσει από βλάβες , που προκαλούνται από τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, το γλουταμινικό νάτριο και ορισμένα είδη μυκήτων.

Τέλος, τα κουκούτσια του καρπουζιού περιέχουν και λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα οφέλημα για τα μαλλιά και το δέρμα.

Πώς να καταναλώσετε τα κουκούτσια από το καρπούζι

Τα κουκούτσια του καρπουζιού μπορούν να καταναλωθούν ωμά, πχ. σε σαλάτες, ή ψημένα, σαν ξηρός καρπός.

Μπορούμε να τα προσθέσουμε σε smoothies, είτε μαζί με τη σάρκα, είτε μόνα τους.

Μπορούμε, ωστόσο, να φτιάξουμε και τσάι (!) από σπόρους καρπουζιού. Ο ιδανικός τρόπος είναι να αλέσετε 4-5 κουταλιές της σούπας και να τα βράσετε σε δύο λίτρα νερά για περίπου 15 λεπτά. Μπορείτε να πίνετε από το εν λόγω τσάι 2-3 φορές την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο