Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτό είναι το super food που πετάμε όλοι…

ΑρχικήΝέαΑυτό είναι το super food που πετάμε όλοι…
spot_img

cibum team


Αν το καλοκαίρι είχε σήμα κατατεθέν (εκτός του ήλιου, βέβαια) αυτό θα ήταν… το καρπούζι.Το δροσερό φρούτο με την ευχάριστη γεύση είναι το επίσημο φρούτο του καλοκαιριού και σπάνια λείπει από το ελληνικό σπίτι, ειδικά τον Αύγουστο.

Ωστόσο, όλοι κάνουμε ένα «λάθος»: πετάμε τα κουκούτσια!

Προτού αναρωτηθείτε εάν διαβάσατε σωστά, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι οι επιστήμονες, εξετάζοντας τη διατροφική αξία των κουκουτσιών του καρπουζιού, κατέληξαν ότι είναι… super food!

Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι κουκούτσια από καρπούζι περιέχουν περισσότερα από 30 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή περισσότερα από ένα κεσεδάκι γιαούρτι, και μόλις 16 γραμμάρια υδατανθράκων.

Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Επιπλέον, είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το ισχυρό αντιοξειδωτικό, που περιέχουν και οι ντομάτες. Έρευνες έχουν δείξει ότι εξουδετερώνει ορισμένες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, αλλά και ότι μπορεί να προστατεύσει από βλάβες , που προκαλούνται από τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, το γλουταμινικό νάτριο και ορισμένα είδη μυκήτων.

Τέλος, τα κουκούτσια του καρπουζιού περιέχουν και λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα οφέλημα για τα μαλλιά και το δέρμα.

Πώς να καταναλώσετε τα κουκούτσια από το καρπούζι

Τα κουκούτσια του καρπουζιού μπορούν να καταναλωθούν ωμά, πχ. σε σαλάτες, ή ψημένα, σαν ξηρός καρπός.

Μπορούμε να τα προσθέσουμε σε smoothies, είτε μαζί με τη σάρκα, είτε μόνα τους.

Μπορούμε, ωστόσο, να φτιάξουμε και τσάι (!) από σπόρους καρπουζιού. Ο ιδανικός τρόπος είναι να αλέσετε 4-5 κουταλιές της σούπας και να τα βράσετε σε δύο λίτρα νερά για περίπου 15 λεπτά. Μπορείτε να πίνετε από το εν λόγω τσάι 2-3 φορές την εβδομάδα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα