Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη ζάχαρη – Για σοβαρό κίνδυνο προειδοποιεί η Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαι στην Ελλάδα η επικίνδυνη ζάχαρη – Για σοβαρό κίνδυνο προειδοποιεί η Ευρώπη
spot_img

Σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πωλείται μη ασφαλής ζάχαρη, σύμφωνα με ειδοποίηση από την Ευρώπη

Και η χώρα μας προστέθηκε στη λίστα της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας RASFF με τις χώρες που διακινούν μη ασφαλή ζάχαρη. Η Κατηγορία κινδύνου στο RASFF είναι “σοβαρός” και εκτός από την Ελλάδα η ζάχαρη πωλείται επίσης σε Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Αλβανία, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ταϊλάνδη.

- Advertisement -

Η Ειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα, έγινε από την Γερμανία όπου μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά διαπιστώθηκε ότι η ζάχαρη περιέχει σε υπερβολική ποσότητα διοξείδιο του θείου (Ε 220) χωρίς να δηλώνεται στην ετικέτα. Ποιο συγκεκριμένα βρέθηκε να περιέχει 186 mg/kg και 62,8 mg/kg με μέγιστο όριο τα 40 mg/kg. Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί σε Λουξεμβούργο και Δανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφές κατοικίδιων μολυσμένες ταυτόχρονα με σαλμονέλα και λιστέρια – Σοβαρός κίνδυνος και για τα ζώα και για τους ιδιοκτήτες τους

Τα θειώδη χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε ορισμένα ποτά, τρόφιμα και φάρμακα. Χαμηλά επίπεδα φυσικών θειωδών εντοπίζονται επίσης σε πολλά τρόφιμα. Τα θειώδη άλατα απελευθερώνουν αέρια, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της τροφής απαλλαγμένης από βακτήρια και στη διατήρηση της γεύσης και του χρώματος. Σήμερα, το διοξείδιο του θείου χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα όπως τα κρέατα, τα αρτοσκευάσματα και τα αποξηραμένα φρούτα. Εάν όμως υπάρχουν θειώδη (εντός των ορίων) πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα, λόγω των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.

Τα συμπτώματα του άσθματος είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τα θειώδη αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις (δυσανεξίες), με συμπτώματα όπως συριγμό σε άτομα με άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα (πυρετός εκ χόρτου) και κνίδωση, σε καταναλωτες που έχουν ευαισθησία στα θείωδη. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό τα θειώδη να προκαλέσουν αναφυλαξία, τον πιο σοβαρό τύπο αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έξαψη, γρήγορο καρδιακό παλμό, συριγμό, κνίδωση, ζάλη, στομαχικές διαταραχές και διάρροια, κατάρρευση, μυρμήγκιασμα ή δυσκολία στην κατάποση. Η πρόσληψη θειωδών μέσω των τροφίμων, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια των καταναλωτών, συμπέραναν στην τελευταία αξιολόγηση των θειωδών οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). 

Πρόκειται για ζάχαρη καρύδας που γενικά διατίθεται σε μορφή κρυστάλλου ή κόκκων, μπλοκ ή υγρή, είναι διακριτικά γλυκιά σχεδόν σαν την καστανή ζάχαρη, αλλά με μια ελαφριά νότα καραμέλας και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Η γεύση και η γλυκύτητά της είναι συνήθως παρόμοια με την επιτραπέζια ζάχαρη ή την καστανή ζάχαρη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ανάκλησης Δανίας και Λουξεμβούργου είναι η Palm Sugar Slices της μάρκας Thai Dancer των 200 γρ με Barcode 8852646132001 ημερομηνία Best Before 26/07/2026 και ανακαλείται το σύνολο της παρτίδας 260724. Το Thai Dancer Sliced ​​Palm Sugar διατίθεται σε μικρά στρογγυλεμένα “κέικ” και οι καταναλωτές κόβουν μικρά κομμάτια για να το προσθέσουν σε γλυκά επιδόρπια, φαγητά και ροφήματα.

«Ζητούμε συγγνώμη για αυτήν την αναστάτωση και σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας» αναφέρει η εταιρεία διακίνησης στο Λουξεμβούργο, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν αναγράφεται το πρόσθετο στην ετικέτα αλλά υπάρχει και σε υπερβολική ποσότητα. Στη Δανία η ζάχαρη πωλείται σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Η ζάχαρη που ανακαλείται σε 20 χώρες

 

 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia

Το ψάρι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε τα παιδιά – SOS από ειδικούς

Ποιο ψάρι απειλεί την υγεία των παιδιών σύμφωνα με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα