Δύσοσμες μασχάλες: Πώς να τις αντιμετωπίσετε. Ποια τρόφιμα προκαλούν δυσοσμία.

Δύσοσμες μασχάλες: Ποια τρόφιμα προκαλούν δυσοσμία. Πώς να τις αντιμετωπίσετε.

cibum team


Νιώθεις ποτέ ότι το αποσμητικό σου δεν λειτουργεί; Ότι οι διπλανοί σου σε… αποφεύγουν διακριτικά; Ότι κάποιες στιγμές δεν αντέχεις ούτε τον ίδιο σου τον εαυτό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «σπάσεις τις αλυσίδες» της βαριάς μυρωδιάς στις μασχάλες...

Το ρητό «είσαι αυτό που τρως» φυσικά ισχύει και ειδικά εάν το «είσαι», αναφέρεται στη μυρωδιά του σώματος. Αυτό που τρώτε επηρεάζει άμεσα τη μυρωδιά του σώματός σας. Το πικάντικο φαγητό, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, ορισμένα λαχανικά, θαλασσινά και το αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην δυσοσμία σε σώμα και μασχάλες σύμφωνα με τους επιστήμονες. Υπάρχουν επίσης τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε περισσότερο όπως η κόκκινες πιπεριές, τα πικάντικα και τα βαριά φαγητά. Ακόμη και οι μεγάλες ποσότητες φαγητού που καταναλώνονται πολύ γρήγορα, προκαλούν έντονη εφίδρωση.

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε:

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποίες δεν χωνεύονται εύκολα από τον οργανισμό. Όταν η ίνα ταξιδεύει στο παχύ έντερο, αντιδρά με βακτήρια για να παράγει αέριο που απελευθερώνουμε. Αυτό ισχύει για κάθε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η διαφορά με τα σταυρανθή λαχανικά είναι ότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε θείο το οποίο διασπάται σε υδρόθειο το οποίο συναντάται πχ στο σάπιο αυγό.

Αυτό δεν είναι λόγος να τα αποφύγετε γιατί κάνουν πολύ καλό στην υγεία. Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, όμως που ιδρώνουμε περισσότερο, καλύτερα να αποφεύγουμε ή  να καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα και όχι συχνά.

Σπαράγγι

Η κατανάλωση σπαραγγιού μπορεί να οδηγήσει σε ούρα που μυρίζουν σαν σάπιο λάχανο λόγω των ενώσεων του θείου. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν παράγουν όλοι δύσοσμα ούρα ενώ αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να τα παράγουν, εντούτοις αυτά δεν μυρίζουν. Αυτό είναι γνωστό ως ανοσμία. Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το γιατί μερικοί άνθρωποι παράγουν τα δύσοσμα ούρα και γιατί κάποιοι δεν το κάνουν ή γιατί κάποιοι μπορούν να το μυρίσουν και κάποιοι δεν μπορούν. Υπάρχουν όμως πολλές θεωρίες. Μία από τις οποίες υποστηρίζει,  ότι υπάρχει γενετική μεταβλητότητα στα εμπλεκόμενα ένζυμα που παράγουν τους θειικούς μεταβολίτες. Όσον αφορά την ανοσμία, ίσως οφείλεται στα οσφρητικά μας γονίδια. Το καλό είναι ότι σίγουρα δεν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα . Όπως και τα σταυρανθή λαχανικά, έτσι και τα σπαράγγια είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, οπότε καταναλώστε τα άφοβα εκτός από τις ημέρες με πολύ ζέστη.

Σκόρδο, κρεμμύδια, κύμινο και κάρυ

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους οι άλλοι μπορούν να καταλάβουν ότι έχετε φάει σκόρδο, κρεμμύδια, κύμινο και κάρυ: η αναπνοή και ο ιδρώτας σας. Όταν ο οργανισμός διαλύει σκόρδο, κρεμμύδια και βότανα και μπαχαρικά όπως κάρυ και κύμινο, παράγονται θειούχα συστατικά. Αυτές οι ενώσεις είναι αρκετά εμφανείς στην αναπνοή σας. Μπορούν επίσης να αντιδράσουν με ιδρώτα στο δέρμα σας.

Θαλασσινά

Η μυρωδιά του σώματος μετά την κατανάλωση θαλασσινών σχετίζεται συνήθως με μια μεταβολική διαταραχή. Τα άτομα με τριμεθυλαμινοουρία αναπτύσσουν μια μυρωδιά μετά την κατανάλωση θαλασσινών, επειδή δεν μπορούν να διαλύσουν τη χημική τριμεθυλαμίνη που βρίσκεται φυσικά στα θαλασσινά. Η μυρωδιά θα εμφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες.

Η τριμεθυλαμινοουρία δεν είναι μια κοινή διαταραχή. Διαγιγνώσκεται με εξέταση ούρων. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή, ίσως χρειαστεί να αποφεύγουν θαλασσινά και άλλα τρόφιμα που περιέχουν πρόδρομες ουσίες για την τριμεθυλαμίνη, όπως αυγά, συκώτι, όσπρια και γάλα από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο.

Αλκοόλ

Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι τα άτομα που είναι «δυνατοί» πότες έχουν λιγότερο ευεργετικά βακτήρια στο στόμα τους σε σύγκριση με τους μη πότες. Αυτό το βακτήριο μπορεί να συμβάλει στην κακή αναπνοή και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων, πλάκα και τερηδόνα. Επίσης, όταν πίνετε, έχετε την τάση να έχετε ξηρότερο στόμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή.

Το σώμα μας μεταβολίζει το αλκοόλ σε οξικό, το οποίο έχει μια χαρακτηριστική γλυκιά μυρωδιά. Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερο οξικό θα παράγει το σώμα σας. Αυτό συμβάλλει σε πιο έντονη μυρωδιά στο δέρμα και στ ιδρώτα. Ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε την κακή αναπνοή και την οσμή του σώματος που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι να μειώσετε την ποσότητα που πίνετε και να ενυδατώνεστε καταναλώνοντας πολύ νερό.

Τι προκαλεί δύσοσμες μασχάλες;

Ο γαστρεντελόγος Dr. Roshini Raj λέει ότι σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουμε, ο ιδρώτας δεν μυρίζει. Το υγρό που εκκρίνει το σώμα, αρχικά είναι άοσμο. Την μυρωδιά την αποκτά όταν αλληλεπιδρά με τα βακτήρια του δέρματος. Αυτό δημιουργεί διαφορετικές χημικές ουσίες, με αποτέλεσμα την οσμή, εξηγεί ο Raj.

Το σώμα σας καλύπτεται από αδένες ιδρώτα, διότι η εφίδρωση είναι μια βασική λειτουργία που μας βοηθά να κρυώσουμε και να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν δύο κύρια είδη αδένων ιδρώτα: εκκρίνη και αποκριίνη. Οι εκκρινείς αδένες καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματός σας και ανοίγουν απευθείας στην επιφάνεια του δέρματος. Αντίθετα, οι αποκριτικοί αδένες εμφανίζονται σε περιοχές που περιέχουν πολλά θυλάκια, όπως η βουβωνική χώρα και η μασχάλη. Όταν το σώμα σας θερμαίνεται, οι εκκρινείς αδένες απελευθερώνουν ιδρώτα που δροσίζει το σώμα σας. Ο οποίος είναι συνήθως άοσμος, έως ότου τα βακτήρια στο δέρμα σας αρχίσουν να τον διαλύουν. Ορισμένα τρόφιμα και ποτά που έχετε καταναλώσει, καθώς και ορισμένα είδη φαρμάκων, μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη δυσάρεστη μυρωδιά.

Οι αποκριτικοί αδένες λειτουργούν κυρίως υπό πίεση, εκκρίνοντας ένα άοσμο υγρό. Αυτό το υγρό αρχίζει να αναπτύσσει μια μυρωδιά όταν έρχεται σε επαφή με βακτήρια στο δέρμα σας. Αυτοί οι αδένες δεν αρχίζουν να λειτουργούν μέχρι την εφηβεία, γι 'αυτό τα μικρά παιδιά ποτέ δεν μυρίζουν δυσάρεστα.

Αν και αυτό είναι φυσιολογικό, μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπεριδρωσία. Τα άτομα με υπεριδρωσία ιδρώνουν υπερβολικά, ειδικά στα χέρια, τα πόδια και τις μασχάλες τους. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε αυτήν την πάθηση, υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις που μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση, διασφαλίζοντας ότι αντιμετωπίζεται σωστά.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις δύσοσμες μασχάλες

Εκτός από το να προσέξουμε τη διατροφή μας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι πρόληψης της δυσοσμίας σε σώμα και μασχάλες. Η θεραπεία για μυρωδιές στις μασχάλες εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τις υποκείμενες αιτίες της οσμής του σώματος. Η μυρωδιά μπορεί να προκληθεί από κακή υγιεινή ή από τη μη χρήση των σωστών προϊόντων. Ή μπορεί να υπάρχει η ιατρική πάθηση που αναφέρθηκε παραπάνω και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Συχνή καθαριότητα

Το ντους καθημερινά με σαπούνι, καθώς και το ντους μετά από επίπονη δραστηριότητα όπως η άσκηση, απαλλάσσει τα βακτήρια και τον ιδρώτα που προκαλούν οσμές. Μετά το Ντους σκουπιστείτε πολύ καλά με την πετσέτα κυρίως στα σημεία που ιδρώνουν περισσότερο.

Ρούχα

Τα βαμβακερά ρούχα είναι ιδανικά τις ημέρες και καύσωνα. Απορροφούν την υγρασία η οποία είναι ο «σύμμαχος» των βακτηρίων στο δέρμα. Από την άλλη πλευρά, τα συνθετικά υφάσματα παγιδεύουν τις οσμές. Εννοείται ότι πρέπει να φοράτε καθαρά ρούχα και να τα αλλάζετε συχνά.

Αποσμητικό

Χρησιμοποιώντας ένα αντιιδρωτικό ή αποσμητικό ή έναν συνδυασμό αντιιδρωτικού-αποσμητικού) καθημερινά, μετά το ντους σας, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της οσμής στη μασχάλη. Μερικές φορές πρέπει να δοκιμάσετε διαφορετικά είδη για να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα.

Τα αντιιδρωτικά βοηθούν στη μείωση της ποσότητας του ιδρώτα που παράγεται εμποδίζοντας προσωρινά τους πόρους που απελευθερώνουν τον ιδρώτα. Όσο λιγότερος ιδρώτας έρχεται στην επιφάνεια του δέρματός σας, τόσο λιγότερη μυρωδιά προκύπτει. Τα αποσμητικά σταματούν την μυρωδιά του ιδρώτα, αλλά δεν σταματούν τον ιδρώτα. Αυτά τα προϊόντα έχουν συνήθως ως  βάση το αλκοόλ, και κάνουν το δέρμα σας όξινο. Αυτό εμποδίζει το σχηματισμό βακτηριδίων - που προκαλεί τη μυρωδιά του ιδρώτα.

Όταν σκέφτεστε για αποσμητικό, πρέπει να επιλέξετε κάποιο που έχει τουλάχιστον 12 τοις εκατό χλωριούχο αλουμίνιο, προτείνουν οι ειδικοί. Αναζητήστε στα φαρμακεία προϊόντα που είναι και αντιϊδρωτικά και αποσμητικά. Η μία ιδιότητα βοηθά στην διατήρηση της υγρασίας και η άλλη σε φρέσκια μυρωδιά.

Αποτρίχωση

Μελέτη διαπίστωσε ότι το ξύρισμα ή η αποτρίχωση στις μασχάλες μείωσε σημαντικά τη μυρωδιά της μασχάλης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καθαρισμός είναι πιο αποτελεσματικός στο ξυρισμένο δέρμα.

Botox

Αν και πολλοί γνωρίζουν το Botox για τη χρήση του στην εξομάλυνση των ρυτίδων του προσώπου, έχει πολλές άλλες πρακτικές εφαρμογές. Το Botox που εγχέεται σε αδένες ιδρώτα μειώνει τόσο την εφίδρωση όσο και την οσμή. Αυτή είναι μια κοινή θεραπεία για άτομα με υπεριδρωσία. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια μόνιμη λύση. Οι ενέσεις διαρκούν μόνο λίγους μήνες, οπότε η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί όπως απαιτείται.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό

Εάν προσέχετε τη διατροφή σας και έχετε χρησιμοποιήσει πολλά είδη αποσμητικών ή αντιιδρωτικών και τίποτα δεν βοηθά στη μείωση της μυρωδιάς στις μασχάλες σας, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να αποκλείσει  υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και να προτείνει ισχυρότερες θεραπείες.

Πληροφορίες από:

https://www.healthline.com/health/smelly-armpits

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/reduce-body-odor

https://wexnermedical.osu.edu/blog/5-foods-and-drinks-that-affect-body-odor

Δείτε επίσης: 

Καύσωνας: Πως να επιβιώσετε χωρίς κλιματισμό. Τα «ύπουλα» συμπτώματα της θερμοπληξίας

ΕΦΕΤ- Νέα ανάκληση: συσκευασμένο φιλέτο κοτόπουλο, λόγω σαλμονέλας 

Aπίστευτο: το Νο1 ποτό σε πωλήσεις στον κόσμο είναι... παγκοσμίως άγνωστο! 

Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού 

Ζάχαρη: Γλυκός φίλος ή άσπονδος εχθρός; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ζάχαρη 

Καύσωνας: Ποια τρόφιμα ενυδατώνουν, πως μπορούμε να παραμείνουμε δροσεροί τη μέρα και τη νύχτα.

Δροσερή καλοκαιρινή μακαρονάδα με λεμόνι! 

Η Ευρώπη μειώνει τη ζάχαρη σε αναψυκτικά, παγωμένο τσάι και έτοιμα ποτά

Έρευνα: Τελικά η σοκολάτα γάλακτος αδυνατίζει! Σύμφωνα με τους επιστήμονες επιταχύνει τη διαδικασία καύσης λίπους.

Τελικά πρέπει να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο; ή μήπως όχι; 

Καφές: ποια είναι η χρόνια ασθένεια που καταπολεμά 

Σοκολατάκια με πορτοκάλι : η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγήΒαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;