cibum team
Οι περισσότεροι από εμάς, εάν μας ρωτούσαν για το ποιο είναι το ποτό με τις μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, θα απαντούσαμε πιθανότατα το ουίσκι ή έστω τη βότκα.
Κι όμως, δεν είναι κανένα από αυτό. Το νούμερο ένα ποτό στον κόσμο (ανάμεσα σε αυτά με υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος) είναι το… μπαϊτζιού!
Πρόκειται για ένα κινέζικο ποτό, το οποίο ελάχιστοι από εμάς έχουμε ακούσει και ακόμη λιγότεροι έχουμε δοκιμάσει.
Είναι το εθνικό ποτό της Κίνας και καταναλώνεται από περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο καταναλωτές στην Ασία (κυρίως στην Κίνα). Αρκεί να σας πούμε ότι υπολογίζεται πως κάθε χρόνο καταναλώνονται (κρατηθείτε…) 5,2 δισεκατομμύρια λίτρα του εν λόγω ποτού!
Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι σχετικά υψηλή (40-65%, όταν η βότκα βρίσκεται κάπου στο 40%), ενώ υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη:
– αυτό που φτιάχνεται από σόργο (σιτηρό που θυμίζει τον αραβόσιτο, είναι η πιο διαδεδομένο εκδοχή)
– αυτό που φτιάχνεται από σιτάρι
– αυτό που φτιάχνεται από ρύζι
– αυτό που φτιάχνεται από καλαμπόκι.
Το κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετική ένταση και γεύση, άρα και διαφορετικούς οπαδούς.
Οι Κινέζοι εδώ και λίγα χρόνια ενδιαφέρονται να το προωθήσουν στο εξωτερικό, ωστόσο αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα: η υψηλή του περιεκτικότητα σε αλκοόλ το καθιστά αρκετά ακριβό στις χώρες, όπου η φορολόγηση εξαρτάται από το ποσοστό οινοπνεύματος σε κάθε ποτό.
Δείτε επίσης:
Φάκελος Κουμαρίνη: γιατί ανακαλούνται τρόφιμα που περιέχουν κουμαρίνη
ΕΦΕΤ: Αλλαγές στον τρόπο επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων
Εστίαση: Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων
5 μελλοντικά θέματα ασφάλειας των τροφίμων που πρέπει να γνωρίζετε
Β. Ρούσσος: Η Ειρήνη Παππά έπεσε στα πόδια του για ένα ζεϊμπέκικο!
Δροσερή καλοκαιρινή μακαρονάδα με λεμόνι!
Αρχές Λειτουργίας Ανιχνευτών Μετάλλων στην Βιομηχανία Τροφίμων
Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια