Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η. Μασαβέτας (QACSFOOD): “Ποιότητα, Ακεραιότητα και Καινοτομία η βάση της επιτυχίας μας”

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗ. Μασαβέτας (QACSFOOD): "Ποιότητα, Ακεραιότητα και Καινοτομία η βάση της επιτυχίας μας"
spot_img

Ο Ηλίας Μασαβέτας, Head of QACSFOOD, σε συνέντευξη στο Cibum μιλάει -μεταξύ άλλων- για το νέο κανονισμό της ΕΕ στις εργαστηριακές αναλύσεις, αναλύει τις αιτίες λανθασμένων αποτελεσμάτων, τονίζει τις δυσκολίες του κλάδου και αναφέρει μερικά από τα πιο παράξενα αιτήματα πελατών.

   Με παρουσία στο χώρο των αναλύσεων καταναλωτικών προϊόντων που μετρά 100 χρόνια, η QACSFOOD ξεχωρίζει για την εξειδίκευση της στον τομέα των εργαστηριακών ελέγχων ποιότητας τροφίμων αλλά και καλλυντικών. Μάλιστα η συνεχής επένδυση της στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων μεθόδων ελέγχου, καθώς και η συμμόρφωση της με τους πιο πρόσφατους διεθνείς κανονισμούς, την κάνει ανταγωνιστική τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.               

  

“Στόχος μας είναι να παρέχουμε λύσεις που όχι μόνο ανταποκρίνονται στους αυστηρούς κανονισμούς αλλά και προάγουν την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο”, λέει ο Ηλίας Μασαβέτας, Head of QACSFOOD, στο Cibum.

Ο ίδιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αξίες και το μοναδικό στόχο της εταιρίας, σε αναλύσεις που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων, πως αποτρέπεται ένα ενδεχόμενο λάθος αλλά και τι ακριβώς σημαίνει ο νέος κανονισμός για τον καθορισμό των αναλυτικών μεθόδων που εφαρμόζονται στους επισήμους ελέγχους.

C: Ποιες είναι οι πιο συχνές αναλύσεις τροφίμων;

M: Οι αναλύσεις στα τρόφιμα θα μπορούσαν να χωριστούν σχηματικά σε δύο μεγάλες κατηγορίες: αυτές που αφορούν την ποιότητα του προϊόντος και αυτές που στοχεύουν στην ασφάλειά του. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι αναλύσεις διατροφικής επισήμανσης, οι βιταμίνες, αυτές που σχετίζονται με διατροφικούς ισχυρισμούς («πλούσιο σε…»), καθώς και οι οργανοληπτικές εξετάσεις. Όσον αφορά την ασφάλεια, πρόκειται για έλεγχο σε μικροβιολογικές παραμέτρους, αλλά και του κατά πόσον το προϊόν συμμορφώνεται με νομοθετικά όρια που αφορούν την υπολειμματικότητα σε φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά, μυκοτοξίνες και βαρέα μέταλλα.

C: Που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για έλεγχο; 

M: Σαφώς σε θέματα ασφάλειας του καταναλωτή! Σε καθημερινή βάση όλοι προμηθευόμαστε ευπαθή ή ευαλείωτα τρόφιμα τα οποία πρέπει να ελέγχονται όχι μόνο ως προς την ποιότητά τους, αλλά και ως προς τον τρόπο συσκευασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης. Επίσης, είναι νευραλγικής σημασίας ο έλεγχος ως προς την υπολειμματικότητα σε ουσίες οι οποίες είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, εξ ου και τα νομοθετικά όρια που έχουν θεσπιστεί για αυτές. Όπως και σε πολλές άλλες εκφάνσεις της κοινωνίας, είναι ένα πράγμα το «έχουν θεσπιστεί όρια» και άλλο το «ελέγχεται η τήρησή τους». Σε αυτό τον τομέα τα ιδιωτικά εργαστήρια δρουν επικουρικά στον κρατικό έλεγχο, ο οποίος πολλές φορές δεν είναι δυνατός ή επαρκής, λόγω υποστελέχωσης ή έλλειψης πόρων στις αντίστοιχες υπηρεσίες. 

Η δυναμική ομάδα της QACSFOOD

M: Ως εργαστήριο η QACSFOOD είναι άρτια εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα ενόργανης ανάλυσης για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει (LC-MS/MS, GC-MS/MS, ICP-MS, φασματογράφοι, φωτόμετρα κτλ). Επιπλέον, πολιτική του εργαστηρίου είναι να συνεργάζεται στενά με τους πελάτες και να προσφέρει προσωποποιημένες λύσεις με ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδων με βάση τις ανάγκες τους. Οι δοκιμές της συσκευασίας στηρίζονται σε πρότυπες μεθόδους και πρωτόκολλα προσομείωσης της χρήσης, αποθήκευσης σε συνδυασμό με ευαίσθητες αναλυτικές τεχνικές. Ουσιαστικά το εκάστοτε υλικό συσκευασίας υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο για συγκεκριμένες παραμέτρους μετά από μία προσομείωση της σκοπούμενης χρήσης (πχ επαφή με όξινο ή λιπαρό τρόφιμο).

Η QACSFOOD δεν προσφέρει απλά υπηρεσίες ελέγχου, αλλά γίνεται στρατηγικός συνεργάτης των πελατών της, βοηθώντας τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας με αξιοπιστία και ταχύτητα

C: Πρόσφατα έγινε λάθος ανάλυση σε παγκόσμιας εμβέλειας εργαστήριο και έδωσε λάθος αποτελέσματα σαλμονέλας.  Πόσο συχνό φαινόμενο είναι κάτι τέτοιο και που μπορεί να οφείλεται; 

M: Στα συστήματα ποιότητας και ιδιαίτερα στη διαπίστευση κατά EN ISO 17025:2017 του εργαστηρίου υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα και διαδικασίες που διασφαλίζουν την αποφυγή σφαλμάτων, όπως false positive, false negative κτλ. Η επικύρωση μεθόδων, ο συχνός εσωτερικός έλεγχος ποιότητας, η ανασκόπηση αποτελεσμάτων, η τήρηση διαδικασιών λειτουργίας (SOPs) και πολλά ακόμη. Η παράκαμψη της αυστηρής αυτής λειτουργίας είναι η πιθανότερη πηγή τέτοιων προβλημάτων. 

C: Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει και ποιο είναι το πιο παράξενο περιστατικό που έχει συμβεί;

M: Οι δυσκολίες αφορούν την αδιάλειπτη λειτουργία, όπως αυτή επηρεάζεται από επείγουσες ανάγκες πελατών, διαθεσιμότητα προσωπικού, βλάβες εξοπλισμού, διακοπές στην παροχή ρεύματος. Όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται με προγραμματισμό και οργάνωση. 

Παράξενα περιστατικά συμβαίνουν κυρίως με ιδιώτες, οι οποίοι θεωρούν ότι το εργαστήριο έχει «μαγικές ικανότητες» και μπορεί να δώσει απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτησή τους. Μας έχουν ζητηθεί εξετάσεις αίματος και ούρων, ενώ έχουμε έρθει αντιμέτωποι με…υποθέσεις του τύπου «θέλω να μου αναλύσετε αυτό το υγρό γιατί θεωρώ ότι οι συγγενείς μου θέλουν να με δηλητηριάσουν με αυτό»!  Τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με υπομονή και προσπάθεια να καθοδηγήσουμε τους ενδιαφερόμενους με τέτοιο τρόπο, ώστε να δοθεί λύση στην ανησυχία τους.

C: Τι ακριβώς σημαίνει ο νέος κανονισμός για τον καθορισμό των αναλυτικών μεθόδων που εφαρμόζονται στους επισήμους ελέγχους; Ποιοι και με ποιο τρόπο επηρεάζονται από αυτό;

M: Πρόκειται για μια προσπάθεια θέσπισης ενιαίας γραμμής ως προς τις αναλυτικές μεθόδους που ακολουθούν τα εργαστήρια στους επίσημους ελέγχους που τους ανατίθενται από κρατικούς φορείς για μικροβιολογικές αναλύσεις σε τρόφιμα. Ένα εργαστηριακό αποτέλεσμα δε δίνει από μόνο του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε αυτόν που θα κληθεί να το αξιολογήσει. Αν για παράδειγμα δύο εργαστήρια πραγματοποιήσουν την ίδια ανάλυση με διαφορετική μέθοδο, τότε το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό. Ο σαφής καθορισμός της μεθόδου που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι το στοιχείο που δίνει τη δυνατότητα της ύπαρξης συγκρίσιμων αποτελεσμάτων. Ο κανονισμός αυτός επηρεάζει τα ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία επιθυμούν να συμμετέχουν σε τέτοιους ελέγχους, υπό την έννοια ότι τους θέτει προαπαιτούμενα ως προς τις μεθόδους που θα πρέπει να ακολουθούν για τις αναλύσεις που πραγματοποιούν.

C: Τι θα λέγατε σε έναν υποψήφιο πελάτη για να έρθει στο δικό σας εργαστήριο;

M: Η QACSFOOD ξεχωρίζει για το εξαιρετικά διευρυμένο πεδίο διαπίστευσής της, το οποίο μας επιτρέπει να παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες που καλύπτουν κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής, από την έρευνα και ανάπτυξη έως το τελικό προϊόν. Η ευελιξία μας να εξυπηρετούμε διαφορετικές ανάγκες σε κάθε στάδιο παραγωγής σημαίνει ότι οι πελάτες μας μπορούν να βασιστούν σε εμάς για σταθερά αξιόπιστα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητα των απαιτήσεων.

Επιπλέον, προσφέρουμε λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της συσκευασίας, του περιβάλλοντος και των ελέγχων υπολειμμάτων. Είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τους αυστηρότερους κανονισμούς, ανεξαρτήτως τομέα, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις και υποστήριξη. Με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και την εξειδίκευση της ομάδας μας, εγγυόμαστε ότι οι υπηρεσίες μας θα προσθέσουν αξία σε κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής.

C: Ποιες είναι οι τρεις βασικές σας αξίες ως εταιρίας;

M: Στην QACSFOOD, οι τρεις βασικές αξίες που καθοδηγούν τη λειτουργία μας και τη στρατηγική μας είναι:

Ποιότητα: Η δέσμευσή μας για την εξαιρετική ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη. Στοχεύουμε στην παροχή υπηρεσιών και λύσεων που πληρούν και ξεπερνούν τα αυστηρότερα πρότυπα της βιομηχανίας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την αξιοπιστία των προϊόντων που εξετάζουμε.

Ακεραιότητα: Λειτουργούμε με πλήρη διαφάνεια και ηθική. Σκοπός μας είναι να κερδίσουμε και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας με ειλικρίνεια και ορθές πρακτικές, τόσο στις εσωτερικές μας διαδικασίες όσο και στις σχέσεις μας με τους συνεργάτες.

Καινοτομία: Επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και λύσεις για να παραμένουμε στην αιχμή της βιομηχανίας. Η συνεχής αναζήτηση για νέες και βελτιωμένες μεθόδους μας επιτρέπει να ανταγωνιζόμαστε με επιτυχία και να προσφέρουμε προηγμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας.

Αυτές οι αξίες αποτελούν τη βάση για την επιτυχία μας και μας καθοδηγούν στην επίτευξη των στόχων μας, διασφαλίζοντας ότι προσφέρουμε αξία και αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησής μας 

C: Πως βιώνετε τον ανταγωνισμό εντός και εκτός;

M: Η ανταγωνιστικότητα στον τομέα των εργαστηριακών υπηρεσιών ποιοτικού ελέγχου και ανάλυσης είναι έντονη, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Εντός της αγοράς, αντιμετωπίζουμε ένα δυναμικό τοπίο όπου οι εταιρείες ανταγωνίζονται για την τεχνολογική καινοτομία, την ποιότητα των υπηρεσιών και τη σχετικότητα με τις ανάγκες των πελατών. Στη QACSFOOD, βλέπουμε αυτόν τον ανταγωνισμό ως μια ευκαιρία να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να ενισχύουμε την προσφορά μας.

Στο διεθνές πεδίο, ο ανταγωνισμός είναι εξίσου απαιτητικός, καθώς οι παγκόσμιες τάσεις και οι αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών επιτάσσουν συνεχείς βελτιώσεις και προσαρμογές. Αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις με δυναμική καινοτομία, επενδύοντας σε προηγμένο εξοπλισμό, υψηλά επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, και συμμετοχή σε επενδυτικά και ερευνητικά προγράμματα.

Η δέσμευσή μας στην ποιότητα και το ομαδικό πνεύμα είναι κεντρικά για την στρατηγική μας, και μας επιτρέπει να διατηρούμε υψηλά πρότυπα και να παρέχουμε αξιόπιστες λύσεις που ξεχωρίζουν. Η συνεχής επένδυση και η προσαρμογή μας στις νέες τάσεις της αγοράς ενισχύουν τη θέση μας και μας επιτρέπουν να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.

C: Ποιο είναι το όραμα σας;

M: Ως το μεγαλύτερο ελληνικό εργαστήριο δοκιμών και αναλύσεων καταναλωτικών προϊόντων με λειτουργία 100 χρόνων, το όραμά μας στην QACSFOOD είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την παρουσία μας στον τομέα, συνεχίζοντας να καινοτομούμε και να προσφέρουμε αξιόπιστες λύσεις υψηλής ποιότητας. Σχέσεις εμπιστοσύνης με τις βιομηχανίες τροφίμων, συσκευασίας, υπολειμμάτων και περιβάλλοντος αποτελούν τη βάση της επιτυχίας μας. Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας για να ανταποκριθούμε στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες του κλάδου, ενώ επιδιώκουμε διεθνή αναγνώριση, ισχυρή παρουσία και ευρεία πελατολόγιο.

Δεσμευόμαστε να επενδύουμε συνεχώς στην τεχνολογία, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών μας, με σεβασμό στην ακεραιότητα και στο ομαδικό πνεύμα. Επενδύουμε σε υψηλά επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό και συμμετέχουμε σε επενδυτικά και ερευνητικά προγράμματα, ενώ συνεχείς επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και σύγχρονο εξοπλισμό διασφαλίζουν την κορυφαία ποιότητα των υπηρεσιών μας. Στόχος μας είναι να παρέχουμε λύσεις που όχι μόνο ανταποκρίνονται στους αυστηρούς κανονισμούς αλλά και προάγουν την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμβαδίζουμε με τις τάσεις της αγοράς, υποστηρίζοντας ένα πολύπλευρα αναγνωρισμένο σύστημα ποιότητας που ενισχύει τη θέση μας ως ηγέτες στον τομέα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανακλήθηκαν εκατομμύρια τσιπς λόγω της καρκινογόνας ουσίας γλυκιδόλης

Τι είναι οι εστέρες γλυκιδόλης, πως σχηματίζονται και γιατί ανακαλούνται τα τρόφιμα που τους περιέχουν.

Σκάνδαλο με εμφιαλωμένα νερά: Έγχυση θειικού σιδήρου, βακτήρια από περιττώματα, φυτοφάρμακα και… κρυμμένες συσκευές φιλτραρίσματος

 Νέες καταγγελίες από τη foodwatch για εμφιαλωμένα νερά που διανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κονσέρβες ψαριών: Ευρωπαϊκές ΜΚΟ και ψαράδες ζητούν ίδιες προδιαγραφές επισήμανσης στις συσκευασίες

Στόχος η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και τη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο