Αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις μακροχρόνιες επιδράσεις των γλυκαντικών στην υγεία των παιδιών.
Τα τεχνητά γλυκαντικά (NNS) αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής τα τελευταία χρόνια, κυρίως ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη για την πρόληψη της παχυσαρκίας, τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και την πρόληψη της τερηδόνας.
Παρά τα φαινομενικά τους οφέλη, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις μακροχρόνιες επιδράσεις τους στην υγεία, ειδικά όταν καταναλώνονται από παιδιά.
Τα μη διατροφικά γλυκαντικά θεωρούνται ευεργετικά κυρίως σε άτομα που χρειάζονται έλεγχο βάρους ή διαβήτη, καθώς προσφέρουν γλυκιά γεύση χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή τις θερμίδες. Παρά τα οφέλη τους όμως, τα NNS έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, κυρίως όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή για παρατεταμένες περιόδους.
Τα φυσικά γλυκαντικά, όπως η στέβια, φαίνεται να είναι μια πιο ασφαλής επιλογή σε σχέση με τα τεχνητά. Η στέβια έχει δείξει προστατευτική δράση έναντι της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος και μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Επίδραση των γλυκαντικών στην υγεία των παιδιών
Η επίδραση των NNS στην υγεία των παιδιών αποτελεί ένα σημαντικό θέμα συζήτησης. Αν και τα γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, υπάρχουν περιορισμένες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη των παιδιών.
Για το λόγο αυτό, δεν συνιστάται η χρήση τους σε παιδιά κάτω των δύο ετών, ενώ τα παιδιά με φαινυλκετονουρία πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη και τη νεοτάμη.
Η εκτεταμένη χρήση των NNS στη σύγχρονη διατροφή απαιτεί από τους επαγγελματίες υγείας να είναι ενήμεροι για τα οφέλη και τους κινδύνους αυτών των γλυκαντικών. Η εξατομικευμένη καθοδήγηση είναι σημαντική για την επιλογή του κατάλληλου γλυκαντικού, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές ή παιδιά.
Παρά τα πιθανά οφέλη, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας κατανάλωσης των NNS, ώστε να καθοριστούν τα ασφαλή όρια κατανάλωσης.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.