Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
29.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμφιαλωμένο νερό με μούχλα πωλήθηκε σε τρεις χώρες – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΕμφιαλωμένο νερό με μούχλα πωλήθηκε σε τρεις χώρες – Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Πως μπορείτε να καταλάβετε ότι το εμφιαλωμένο νερό έχει μουχλιάσει.

Η Ολλανδία ενημέρωσε χθες 26 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών, για κίνδυνο από τρόφιμα (RASFF) για ανθρακούχο νερό στο οποίο εντοπίστηκε μούχλα. Το νερό εμφιαλώνεται στο Βέλγιο και πωλείται σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Η αστοχία ανακαλύφθηκε μετά από έλεγχο της ίδιας της εταιρείας, η επωνυμία της οποίας δεν είναι γνωστή προς το παρόν. Ωστόσο σύμφωνα με την ενημέρωση στο RASFF ο κίνδυνος για τους καταναλωτές δεν είναι σοβαρός.

Σπάνια, η μούχλα είναι παρούσα στο εμφιαλωμένο νερό. Γίνεται συνήθως εμφανής όταν τα κύτταρα μούχλας πολλαπλασιάζονται σε μεγάλες αποικίες που επιπλέουν ορατά ή είναι προσκολλημένα στις πλευρές της φιάλης. Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί και να συσσωρευτεί στο εμφιαλωμένο νερό στο βαθμό που να είναι ορατή, τρεφόμενη με οργανική ύλη που υπάρχει στο νερό της πηγής ή εισάγεται κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία εμφιάλωσης. Στις πιο σημαντικές ενδείξεις παρουσίας μούχλας στο εμφιαλωμένο νερό περιλαμβάνονται:

 Ασυνήθιστο χρώμα στο νερό

 Σωματίδια που επιπλέουν στο νερό

 Κακές ή ασυνήθιστες γεύσεις ή οσμές.

Επιπτώσεις στην υγεία

Σύμφωνα με αναφορά, δεν αναμένονται δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού με παρουσία μούχλας. Μικρή έρευνα έχει επικεντρωθεί στις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού με παρουσία μούχλας και δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η μούχλα σε εμφιαλωμένα νερό αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν ο πιθανός κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών θεωρείται χαμηλός. Αισθητές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία θα μπορούσαν να προκύψουν εάν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού με μούχλες που παράγουν τοξίνες. Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να έχουν σχετικά υψηλότερο κίνδυνο.

Επιστημονική μελέτη για την παρουσία μυκήτων σε εμφιαλωμένο νερό έδειξε πως ο μεγαλύτερος αριθμός απομονώσεων συλλέχτηκε κατά τους θερμότερους μήνες, ιδιαίτερα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, υπήρχαν περισσότεροι μύκητες στο νερό, γεγονός που δείχνει ότι κατά τις περιόδους του έτους που η μόλυνση από μύκητες είναι υψηλή, τα φίλτρα 0,4 mm θα πρέπει να αλλάζουν σε πιο τακτική βάση. Τα κυρίαρχα γένη μυκήτων κατά σειρά των υψηλότερων αριθμών που απομονώθηκαν ήταν τα Penicillium, Cladosporium και Trichoderma ακολουθούμενα από Aspergillus και, Paecilomyces.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Ανακλήθηκαν εκατομμύρια τσιπς λόγω της καρκινογόνας ουσίας γλυκιδόλης

Τι είναι οι εστέρες γλυκιδόλης, πως σχηματίζονται και γιατί ανακαλούνται τα τρόφιμα που τους περιέχουν.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο