Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός κενώσεων για ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου;
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συχνότητα των κενώσεων κάποιου μπορεί να συνδέεται με τη συνολικότερη εικόνα της υγείας του.
Η μελέτη, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Συστημάτων Βιολογίας (ISB) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των εκκενώσεων μέσα σε μία ημέρα ή εβδομάδα μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα και τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
«Συνολικά, αυτή η μελέτη δείχνει πώς η συχνότητα της κένωσης μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του σώματος και πώς η μη συχνότητα κένωσης μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών», υποστηρίζει ο Sean Gibbons, PhD , αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιολογίας Συστημάτων, και ένας εκ των μελετητών. «Αυτές οι γνώσεις θα μπορούσαν να μας πληροφορήσουν για στρατηγικές που αφορούν τη διαχείριση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου, ακόμη και σε υγιείς πληθυσμούς, για τη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας».
Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ κινητικότητας του εντέρου και χρόνιων παθήσεων και ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός εκκενώσεων για ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου;
Η μελέτη και τα ευρήματα
Για τη νέα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών από το ISB εξέτασε τα δεδομένα για την υγεία και τον τρόπο ζωής πάνω από 1.400 υγιών ενηλίκων, ηλικίας 19 έως 89 ετών, εξαιρουμένων των ατόμων με ορισμένες παθήσεις ή αυτών που έκαναν χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων.
Οι συμμετέχοντες ήταν στην συντριπτική πλειοψηφία τους λευκοί (83%), κυρίως από τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, και πάνω από τους μισούς ήταν γυναίκες. Οι πληροφορίες τους – οι οποίες περιελάμβαναν δείγματα αίματος και κοπράνων – συγκεντρώθηκαν από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Arivale.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου που ανέφεραν μόνοι τους και τις ομαδοποίησαν σε τέσσερις κατηγορίες:
- δυσκοιλιότητα (μία ή δύο κενώσεις κάθε εβδομάδα),
- χαμηλή φυσιολογική (μεταξύ τριών και έξι κενώσεων κάθε εβδομάδα),
- υψηλή φυσιολογική (μεταξύ μίας και τριών κενώσεων του εντέρου κάθε μέρα) και
- διάρροια (τέσσερις ή περισσότερες κενώσεις κάθε μέρα).
Μόλις συγκεντρώθηκαν όλα τα δεδομένα, η ομάδα ISB αναζήτησε συνδέσμους μεταξύ της συχνότητας κενώσεων των συμμετεχόντων και άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών του τρόπου ζωής, των δημογραφικών στοιχείων, της γενετικής, της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου και της χημείας του πλάσματος.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι νεότεροι, οι γυναίκες και όσοι είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) συχνά είχαν λιγότερο συχνές κενώσεις.
Αλλά οι ερευνητές «βρήκαν επίσης σαφείς ενδείξεις της διακύμανσης της συχνότητας κινητικότητας του εντέρου στο αίμα και στα κόπρανα υγιών ατόμων, τα οποία ήταν ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, τη γενετική και μια σειρά δεικτών υγείας», σύμφωνα με τον Gibbons.
Ορισμένα βακτήρια στο έντερο που ζυμώνουν τις ίνες – και επομένως, σχετίζονται με ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου – εμφανίστηκαν πιο συχνά σε άτομα που φέρονται να εκκενώνουν μεταξύ μίας και δύο φορές την ημέρα, την οποία οι ερευνητές ονόμασαν «ζώνη Goldilocks» της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου. Εν τω μεταξύ, βακτήρια που είναι γνωστό ότι ζυμώνουν πρωτεΐνη εμφανίστηκαν πιο συχνά σε συμμετέχοντες που είχαν δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
Ομοίως, τα δείγματα αίματος και πλάσματος των συμμετεχόντων βοήθησαν στην καταγραφή της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου τους. Οι άνθρωποι που εκκενώνουν λιγότερο συχνά εμφάνισαν σημάδια μειωμένης νεφρικής λειτουργίας, ενώ εκείνοι που πήγαιναν πολύ πιο συχνά είχαν δείκτες για μειωμένη ηπατική λειτουργία.
«Σε άτομα με δυσκοιλιότητα, είδαμε αύξηση των τοξινών που προέρχονται από μικρόβια στο αίμα, οι οποίες είναι γνωστό ότι βλάπτουν τα νεφρά σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Μία από αυτές τις τοξίνες, το θειικό ινδοξύλιο, συσχετίστηκε επίσης με μειωμένη νεφρική λειτουργία σε αυτά τα υγιή άτομα», είπε ο Gibbons. «Σε άτομα με διάρροια, είδαμε αυξημένους δείκτες φλεγμονής και δείκτες κακής ηπατικής λειτουργίας».
Χρόνια Νοσήματα και Συχνότητα Εκκενώσεων
Η νέα έρευνα δείχνει και μια συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου και της χρόνιας νόσου, αλλά όχι την «αιτιώδη σύνδεση αυτών», είπε ο Gibbons.
Δηλαδή, δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ή πώς η συχνότητα των εκκενώσεων έχει αυτή την επίδραση στις χρόνιες ασθένειες και τη γενική υγεία και απαιτείται περισσότερη έρευνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να προσδιοριστούν οι μηχανισμοί που παίζουν ρόλο σε αυτό.
Αν και δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες στη νέα έρευνα, πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υγεία του εντέρου με χρόνιες παθήσεις, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.
Διατήρηση της υγείας του εντέρου
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η προσοχή στην υγεία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των χρόνιων παθήσεων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του ατόμου, λένε οι ειδικοί.
Δεν αποτελεί έκπληξη για τους ερευνητές, πως η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι τρώνε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες , ήταν πιο ενυδατωμένοι και ασκούνταν τακτικά, βρίσκονταν συνήθως στη ζώνη Goldilocks όσον αφορά τη συχνότητα κενώσεων.
Για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια υγιή συχνότητα κένωσης του εντέρου συνιστάται διατροφή με λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους – συχνή άσκηση και ίσως συμπλήρωμα φυτικών ινών.