Ερευνητές ζητούν παρέμβαση των αρχών για μείωση των αντιβιοτικών στην εκτροφή πουλερικών.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Infection αποκάλυψε ότι τα πουλερικά είναι η κύρια πηγή λοιμώξεων από καμπυλοβακτηρίδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά στα τροφιμογενή βακτήρια.
Η μελέτη έδειξε ότι το 68% των λοιμώξεων από καμπυλοβακτηρίδιο μεταξύ 2009 και 2019 προκλήθηκαν από μολυσμένα πουλερικά. Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Αντιμικροβιακής Έρευνας Ineos Oxford συνεργάστηκαν με αμερικανικές υπηρεσίες υγείας, χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν περισσότερα από 8.800 δείγματα ανθρώπινων λοιμώξεων και να τα συγκρίνουν με βακτηριακά γονιδιώματα από ζώα όπως βοοειδή, χοίρους και άγρια πτηνά.
Η μελέτη κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι η μικροβιακή αντοχή (AMR) στα στελέχη του καμπυλοβακτηριδίου που βρίσκονται στα πουλερικά αυξάνεται συνεχώς. Κατά τη διάρκεια των δέκα ετών που καλύφθηκαν από τη μελέτη, παρατηρήθηκε αύξηση των γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, κυρίως σε βακτήρια που προέρχονται από κοτόπουλα.
Αυτή η αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά βακτήρια είναι δυσκολότερο να θεραπευτούν και συνδέονται με σοβαρότερες επιπλοκές.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Samuel Sheppard, προειδοποίησε για την επείγουσα ανάγκη δράσης από τη βιομηχανία πουλερικών, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της λοίμωξης και τη μείωση της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής.
Ωστόσο, οι πιέσεις από τη βιομηχανία και ορισμένες κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή αυστηρότερων στόχων για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στη γεωργία ζώων.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 68% των λοιμώξεων από καμπυλοβακτηρίδιο προκλήθηκαν από πουλερικά, το 28% από βοοειδή, ενώ οι χοίροι και τα άγρια πτηνά ευθύνονταν για μόνο το 1% και 3% των λοιμώξεων αντίστοιχα. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες και συνδέονται συχνά με την κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένου ή μολυσμένου κρέατος.
Οι λοιμώξεις από ανθεκτικά βακτήρια αποτελούν σοβαρή πρόκληση για το σύστημα υγείας, αυξάνοντας το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και την πίεση στα νοσοκομεία. Για να περιοριστεί η εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής, η μελέτη προτείνει τη βελτίωση των πρακτικών εκτροφής και τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα πουλερικά.