Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλεγχοι στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων – Η νέα έκθεση της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈλεγχοι στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων - Η νέα έκθεση της ΕΕ
spot_img

Έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τη συνολική λειτουργία των επίσημων ελέγχων που διενεργούνται στα κράτη μέλη (2022) για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Έκθεση της ΕΕ αποκαλύπτει στοιχεία για τους επίσημους ελέγχους που έγιναν στην βιομηχανία τροφίμων που λειτουργούν στις χώρες μέλη το 2022, καθώς και δεδομένα για τις ελεγκτικές δραστηριότητες της Επιτροπής. Στόχος των ελέγχων αυτών είναι να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και εμπιστοσύνης στην αλυσίδα τροφίμων, από το αγρόκτημα μέχρι το τραπέζι.

Το 2022, υπήρχαν 16,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις στο πεδίο εφαρμογής των επίσημων ελέγχων και οι εθνικές αρχές πραγματοποίησαν περίπου 5 εκατομμύρια επίσημους ελέγχους σε αυτές. Οι έλεγχοι αυτοί εντόπισαν 1,2 εκατομμύρια ζητήματα μη συμμόρφωσης, με αποτέλεσμα την επιβολή περισσότερων από 475 000 διοικητικών κυρώσεων και 12.182 νομικών ενεργειών.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο έλεγχοι διενεργήθηκαν τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών εστίασης όσο και σε επίπεδο χονδρικής. Μη συμμόρφωση διαπιστώθηκε κυρίως στην εξυπηρέτηση τροφίμων και στη μεταφορά ζώων. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ως επί το πλείστον σε υπηρεσίες εστίασης και χονδρικής.

Οι μη συμμορφώσεις και οι κυρώσεις για μικροβιολογικά κριτήρια ήταν υψηλότερες στους τομείς του νωπού κρέατος και των προϊόντων κρέατος. Για θέματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν η κύρια κατηγορία. Για την ακτινοβόληση τροφίμων, εντοπίστηκαν 85 μη συμμορφώσεις, με αποτέλεσμα να επιβληθούν 63 διοικητικές κυρώσεις και μία περίπτωση δικαστικής αγωγής.

Οι λόγοι για τη μη συμμόρφωση περιλαμβάνουν άγνοια της νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εσκεμμένο παράπτωμα. Τα προβλήματα που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν θέματα υγιεινής των τροφίμων, τεκμηριωμένες διαδικασίες, συστήματα αυτοελέγχου και επισήμανση.

Οι έλεγχοι της Επιτροπής δείχνουν ότι, σε γενικές γραμμές, οι εθνικές αρχές έχουν τα συστήματα που απαιτούνται για να παρακολουθούν και να διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν τις απαιτήσεις της ΕΕ και να αναλαμβάνουν δράση σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.  Ωστόσο σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, η Επιτροπή εντόπισε ελλείψεις στα επίσημα συστήματα ελέγχου, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης

Οι έλεγχοι στον τομέα της αλιείας διαπίστωσαν προβλήματα στην καταγραφή των μικρών αλιευτικών σκαφών, τους ελέγχους των τόπων εκφόρτωσης και των σχετικών εργασιών και την έλλειψη ελέγχων των σκαφών που εκφορτώνουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση η χρήση εναλλακτικών μεθόδων δοκιμής ισταμίνης μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία ή/και την εγκυρότητα των δοκιμώντων αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Στο πεδίο των ελέγχων στον τομέα του κρέατος (έλεγχοι σε βοοειδή, στα σφαγεία χοίρων, προβάτων και πουλερικών) διαπιστώθηκαν αδυναμίες στον κατάρτιση και την εποπτεία των επίσημων κτηνιάτρων και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων στα σφαγεία χαμηλής απόδοσης.

Κοινές ελλείψεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων εντοπίστηκαν στην επιβολή των διαδικασιών των φορέων εκμετάλλευσης για τη δοκιμή του νωπού γάλακτος και την επαλήθευση της θερμικής επεξεργασίας.

Οι έλεγχοι για τα τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης έδειξαν την ανάγκη βελτίωσης των καταχώρισης των πρωτογενών παραγωγών κατά την εφαρμογή επίσημων ελέγχων με βάση τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο