Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
24.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το Chroming; Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη νέα επικίνδυνη τάση στο TikTok

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι είναι το Chroming; Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη νέα επικίνδυνη τάση στο TikTok
spot_img

Το Chroming έχει κατηγορηθεί για τον θάνατο ενός 11χρονου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο

Μια επικίνδυνη πρακτική κερδίζει έδαφος μεταξύ των εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει την ονομασία «Chroming», και αναφέρεται στην εισπνοή καθημερινών οικιακών αντικειμένων, όπως βερνίκι νυχιών απορρυπαντικά, μελάνια από μαρκαδόρους με σκοπό την δημιουργία προσωρινής παραίσθησης.

Παρόλο που ο όρος Chroming μπορεί να είναι νέος, το να μυρίζεις αντικείμενα για τις παραισθησιακές τους επιπτώσεις είναι από καιρό δημοφιλές στους νεότερους. «Έχει βρεθεί και στο παρελθόν ως huffing, puffing, ragging και bagging», λέει ο Bruce Ruck, PharmD , διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων του New Jersey.

Το 2015, υπήρχαν 684.000 Αμερικανοί μεταξύ 12 και 17 ετών που έκαναν χρήση εισπνεόμενων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Υπηρεσιών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ. Ο αριθμός μειώθηκε στις 554.000 το 2022, αλλά έχει αρχίσει να αυξάνεται, φτάνοντας τις 564.000 το 2023.

Η «αναζωπύρωση» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , δήλωσε η Rachel Kim, ερευνήτρια στο Cohen Children’s Northwell Health και συν-συγγραφέας μιας πρόσφατης μελέτης που αναλύει βίντεο TikTok σχετικά με το chroming.

Άκρως εθιστικό το Chroming

Το χρώμιο είναι η σκόπιμη χρήση νόμιμων προϊόντων για την εισπνοή υδρογονανθράκων και άλλων πτητικών αερίων και ατμών. Η πρακτική φέρεται να πήρε το όνομά της από τα υπολείμματα που έχουν οι άνθρωποι στο πρόσωπο και τα χέρια τους μετά την εισπνοή μεταλλικής μπογιάς.

Το Chroming είναι «άκρως εθιστικό», υποστηρίζει η Kim. Η μελέτη της, που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής 2024, εξέτασε 109 βίντεο TikTok που αναφέρονταν στο chroming και κέρδισαν πάνω από 25 εκατομμύρια προβολές. Η Kim και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι σε περισσότερα από τα μισά βίντεο, οι χρήστες ανέφεραν επανειλημμένα ότι ήταν εθισμένοι σε αυτό.

Οι περισσότεροι έφηβοι στα βίντεο χρησιμοποιούν εισπνεόμενο βερνίκι νυχιών, διαλυτικό μπογιάς, απορρυπαντικά, βενζίνη και αποσμητικό σπρέι. Η λακ για τα μαλλιά ήταν η επιλογή εισπνοής για το 6% των TikTokers. 

Τα δοχεία με σαντιγί είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα εισπνεόμενα. Η γαστρονομική εταιρεία Galaxy Gas σταμάτησε πρόσφατα να πουλά τα δοχεία της και πρόσθεσε ειδοποίηση για κακή χρήση των προϊόντων της στον ιστότοπό της, αφού έμαθαν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν τα προϊόντα οξειδίου του αζώτου με γεύση καραμέλας.

Γιατί το Chroming είναι τόσο επικίνδυνο;

Το χρώμιο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Οι χρήστες μπορεί να εμφανίσουν υπνηλία, ζάλη, μπερδεμένη ομιλία και μπορεί να ακινητοποιηθούν, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων. Η ναυτία και ο εμετός είναι επίσης κοινά συμπτώματα. 

Αλλά το χρώμιο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών και επιληπτικών κρίσεων!

Το Chroming έχει κατηγορηθεί για τον θάνατο ενός 11χρονου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, αφού το δοκίμασε κατά τη διάρκεια ενός ύπνου στο πλαίσιο μιας πρόκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Tommie-Lee Gracie Billington υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέθανε γρήγορα αφού εισέπνευσε σκόπιμα αναθυμιάσεις.

Γιατί τα παιδιά το κάνουν αυτό;

Η έρευνά της διαπίστωσε ότι το 70% των αναρτήσεων για το chroming ήταν memes, «που προσελκύουν το νεότερο κοινό και διαιωνίζουν την κανονικοποίηση». Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μπορεί να πιστεύουν ότι το chroming είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά ναρκωτικά.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του Chroming

Επειδή τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για το χρώμιο «είναι τόσο κοινά και απαραίτητα, είναι δύσκολο να μειωθούν οι κίνδυνοι», είπε ο Κιμ. “Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε αυτά τα αντικείμενα μακριά από τα μικρότερα παιδιά.”

Ο Ruck συνιστά να κάνετε ερωτήσεις εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αγοράζει ξαφνικά βερνίκι νυχιών αλλά δεν το χρησιμοποιεί, έχει περισσότερα από ένα κουτιά ξεσκονόπανου υπολογιστή κτλ.

Η Κιμ πρότεινε επίσης την παρακολούθηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης . «Το να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά εκπαιδεύονται και κρατούνται μακριά από επιβλαβείς επιρροές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης ζωτικής σημασίας», είπε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ISO: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)

O ISO βοηθά τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να...

Απάτη τροφίμων: Νέο εργαλείο της ΕΕ για την προστασία της ακεραιότητας της τροφικής αλυσίδας

Ένα εργαλείο πληροφορικής ανάλυσης κινδύνου βάσει πληροφοριών που προστατεύει τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων.

7 νεκροί από μαγιά αρτοποιίας – Μόλυνση της γραμμής παραγωγής με λιστέρια

Η νομοθεσία που δεν απαιτεί την αναφορά στις αρχές παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, σε μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (RTE), ήταν μοιραία για 7 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο