Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση εμφιαλωμένου νερού γεμάτου κολοβακτηρίδια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση εμφιαλωμένου νερού γεμάτου κολοβακτηρίδια
spot_img

Η παρουσία κολοβακτηριακών μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό αντιπροσωπεύει σημάδι μόλυνσης με κόπρανα.

Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, προτιμάται από την κατανάλωση νερού βρύσης, καθώς το κοινό θεωρεί ότι είναι αποστειρωμένα, και χωρίς επιμολύνεις λόγω του ότι τα προϊόντα αυτά είναι πιο επεξεργασμένα και κάπως πιο ελεγχόμενα. Και δεν έχει άδικο, αφού το εμφιαλωμένο νερό θεωρείται γενικά ασφαλές. Έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε πως μάλιστα, πως ο όγκος πωλήσεων νερού σε λίτρα το 2022 ήταν υψηλότερος από ποτέ, φτάνοντας τα 2.247 εκατομμύρια λίτρα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση όπου η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού έχει αυξηθεί κατά 100% τα τελευταία 10 χρόνια. 

Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η ποιότητα κάποιων εμφιαλωμένων νερών παρουσιάζει προβλήματα. Να θυμίσουμε την πρόσφατη ανάκληση εμφιαλωμένων νερών λόγω παρουσίας μούχλας, που πωλήθηκαν σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, όπως και τη μαζική ανάκληση τριών ειδών μεταλλικού νερού λόγω απόκλισης “στη μυρωδιά και τη γεύση”. Επίσης η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου, την ανάκληση εμφιαλωμένου νερού της εταιρείας Comeragh που πωλούνται από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Aldi λόγω «πιθανής παρουσίας ορατών σωματιδίων» και μάλιστα η ανάκληση αυτή ήταν κατηγορίας 1 «For Action» δηλαδή υψηλού κινδύνου.

Το εμφιαλωμένο νερό που ανακλήθηκε λόγω παρουσίας κολοβακτηριδίων.

Η υψηλή (παρουσία παθογόνου σε 250 ml δείγματος) ήταν η αιτία μεγάλη ανάκλησης εμφιαλωμένου νερού στη Σλοβενία. Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της χώρας  ενημερώθηκε από την εταιρεία Petrol dd Ljubljana ότι πραγματοποιεί ανάκληση λόγω «πιθανής παρουσίας κολοβακτηριδίων». «Οι καταναλωτές δεν πρέπει να καταναλώνουν το νερό, αλλά να το επιστρέφουν στον τόπο αγοράς» αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης.

Όλες οι παραπάνω ανακλήσεις όπως και η σημερινή της Σλοβενίας δείχνουν ότι ο κίνδυνος για την υγεία από κατανάλωση μολυσμένου εμφιαλωμένου νερού, δεν πρέπει να υποτιμάται, λαμβάνοντας υπόψη τη μικροβιακή μεταβολική ποικιλότητα και την ευελιξία, που καθιστούν διάφορους παθογόνους  μικροοργανισμούς ικανούς να επιβιώσουν, ακόμη και να πολλαπλασιαστούν στις συνθήκες που προσφέρουν τα εμφιαλωμένα νερά. 

Τα κολοβακτηρίδια στο εμφιαλωμένο νερό αποτελούν μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, ειδικά για βρέφη, μικρά παιδιά και ανοσοκατεσταλμένα άτομα που θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με ασθένειες που μεταδίδονται με νερό, ακόμη και σε χαμηλότερες μολυσματικές δόσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ότι το πόσιμο νερό πρέπει να έχει κάτω από 20 CFU/mL ετερότροφα βακτήρια χωρίς κολοβακτηρίδια, κολοβακτηρίδια κοπράνων, E. coli , εντερόκοκκους και P. Aeruginosa. Η παρουσία κολοβακτηριακών μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό αντιπροσωπεύει σημάδι μόλυνσης με κόπρανα και υποδηλώνει την πιθανή μόλυνση επίσης με παθογόνα βακτηριακά είδη όπως Shigella spp., Salmonella spp., ή Vibrio cholerae .

Τα νερά που ανακλήθηκαν στη Σλοβενία είναι τα εμφιαλωμένο νερό VODA NA POTI και ανακαλούνται:

  • VODA NA POTI 0,5L (EAN 3830002640020) όλες οι ημερομηνίες λήξης
  • VODA NA POTI 0,75L (EAN 3830002640037) όλες οι ημερομηνίες λήξης
  • VODA NA POTI 1,5L (EAN 3830002640044 όλες οι ημερομηνίες λήξης
  • VODA NA POTI 0,5L (EAN 3838852033412 όλες οι ημερομηνίες λήξης
  • VODA NA POTI 0,75L (EAN 3838852034013 όλες οι ημερομηνίες λήξης
  • VODA NA POTI 1,5L (EAN 3838852034020 όλες οι ημερομηνίες λήξης.

Να σημειωθεί ότι οι κανονισμοί για την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού στην Ευρώπη είναι πιο αυστηροί από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία ρυθμίζει την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέπει την ανίχνευση κολοβακτηριδίων σε έως και ένα στα 10 δείγματα των 100 χιλιοστόλιτρων.  Aντίθετα, τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με την Οδηγία 2009/54/ΕΚ, επιβάλλουν την πλήρη απουσία E. coli, κολοβακτηριδίων, Pseudomonas aeruginosa και στρεπτόκοκκων κοπράνων σε δείγμα 250 ml, πράγμα που σημαίνει ότι η ανίχνευση οποιασδήποτε από αυτές τις βακτηριακές ομάδες καθιστά το νερό μη συμμορφούμενο και ακατάλληλο προς πώληση ως εμφιαλωμένο νερό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πετάγεται σαν…το άρθρο μπροστά μας και ανοίγουμε να διαβάσουμε γιατί πίνουμε περιστασιακά εμφιαλωμένο. Διαβάζουμε λοιπόν ότι η ανάκληση αφορά την Σλοβενία. Έλεος και πάλι έλεος!!!! Βαφτίζεται οποιαδήποτε είδηση Ελληνική και χάνουμε όλοι το χρόνο μας…

    • *Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.

  2. Σας ευχαριστούμε για το άρθρο!
    Η πληροφορία είναι πολύ σημαντική για όσους πίνουμε εμφιαλωμένα. Δεν θα συμφωνήσω με το Χρήστο παραπάνω. Αυτή η νοοτροπία, οτι δηλαδή κάτι που συνέβη με τα εμφιαλωμένα δεν συνέβη στη χώρα μας, κάνει τελικά κάποιους να νιώθουν ασφαλείς. Το ίδιο όμως δεν είχε συμβεί όταν ο κορονοϊός είχε ξεκινήσει στην Ευρώπη και πολλοί στην Ελλάδα ένιωθαν φοβισμένοι αλλά ασφαλείς διότι δεν συνέβαινε εδώ;
    Η έλεγχοι θα πρέπει να είναι συχνότεροι και αυστηρότεροι. Και για την ποιότητα των εμφιαλωμένων και για τις συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης. Τώρα αν κάποιος εκνευρίστηκε επειδή «ξεγελάστηκε» νομίζοντας ότι αυτό το άρθρο αφορούσε στην Ελλάδα αλλά δεν, και τώρα συνεχίζει να νιώθει ασφαλής, κακό του κεφαλιού του. Προφανώς προσπέρασε όλα τα προβλήματα που γράφονται στο άρθρο και τα οποία έχουν συμβεί σε εμφιαλωμένα. Και τον ενδιαφέρουν μόνο αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας. Λες και αποτελούμε παράδειγμα ελέγχων. Λες και στην Ελλάδα δεν έχουν γραφτεί κατά καιρούς προβλήματα που βρέθηκαν στα εμφιαλωμένα, με κολοβακτηρίδια, εξασθενές χρώμιο, μικρόβια. Λες και δεν μας έχουν ενημερώσει εδώ και χρόνια οι ειδικοί για τα καρκινογόνα μικροπλαστικά που βρίσκουν στα νερά. Και περιμένουμε να ξανά ανησυχήσουμε μόνο αν μια είδηση αφορά στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο