Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές ή τσάι; Ποιο μειώνει θεαματικά την πιθανότητα εγκεφαλικού και ποιο την αυξάνει

ΑρχικήΝέαΥγείαΚαφές ή τσάι; Ποιο μειώνει θεαματικά την πιθανότητα εγκεφαλικού και ποιο την αυξάνει
spot_img

Την απάντηση δίνουν δύο επιστημονικές μελέτες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το PLOS Medicine προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ, τσαγιού και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 365.000 άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών, που παρακολούθησαν για πάνω από 11 χρόνια. Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν την κατανάλωση καφέ και τσαγιού, ενώ η έρευνα εστίασε στο πόσο αυτά τα δημοφιλή ροφήματα επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Όσοι κατανάλωναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ και δύο έως τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν κανένα από τα δύο ροφήματα.

Η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα φλιτζάνια τσάι ημερησίως συνδέθηκε με 19% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συνολικά και μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού από θρόμβο κατά 22%.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα ευρήματα του ερευνητικού έργου INTERSTROKE, όπου η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίστηκε με 37% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, ιδιαίτερα λόγω θρόμβων, δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα του τίτλου.

Η επίδραση διαφορετικών τύπων τσαγιού:

Η μελέτη έκανε διάκριση μεταξύ διαφόρων τύπων τσαγιού και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

  • Μαύρο τσάι: Τα άτομα που κατανάλωναν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια μαύρου τσαγιού (όπως Earl Grey ή τσάι πρωινού) είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συνολικά.
  • Πράσινο τσάι: Όσοι έπιναν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια πράσινου τσαγιού είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.
  • Άλλοι τύποι τσαγιού: Τα υπόλοιπα είδη τσαγιού είχαν επίσης ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά με μικρότερη μείωση του κινδύνου.

Η ευεργετική δράση του καφέ και του τσαγιού μπορεί να αποδοθεί στις πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Οι πολυφαινόλες βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και στην προστασία του αγγειακού συστήματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο θρόμβωσης και αιμορραγιών που οδηγούν σε εγκεφαλικό.

Η ανάλυση έδειξε ότι περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως αύξησαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ειδικά λόγω θρόμβων. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού είχε προστατευτικό αποτέλεσμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 19%.

Η μελέτη έδειξε ότι τα οφέλη του τσαγιού μειώθηκαν σημαντικά όταν προστέθηκε γάλα, ειδικά αγελαδινό γάλα, στα ροφήματα. Το γάλα φαίνεται να μειώνει την απορρόφηση των πολυφαινολών, μειώνοντας τις ευεργετικές τους επιδράσεις. Η έρευνα περιέλαβε και τις εναλλακτικές γάλακτος, όπως σόγια, βρώμη ή αμύγδαλο, αλλά τα δεδομένα δεν ήταν αρκετά για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα ως προς την επίδρασή τους.

Αυτά τα ευρήματα προτείνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού και νερού είναι πιθανόν καλύτερες επιλογές για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να είναι ευεργετική, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές. Τέλος, το τσάι, ειδικά το πράσινο και το μαύρο, φαίνεται να έχει τα πιο σταθερά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο