Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαφθορά: Επιθεωρητές έκλεβαν δείγματα τροφίμων που προορίζονταν για ελέγχους

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΔιαφθορά: Επιθεωρητές έκλεβαν δείγματα τροφίμων που προορίζονταν για ελέγχους
spot_img

Έκαναν τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ του σπιτιού τους και χρέωναν τα ποσά στο κρατικό κονδύλι για την ασφάλεια τροφίμων

Ένας υγειονομικός επιθεωρητής στο Χονγκ Κονγκ, ο Lau Shing-hin, 35 ετών, ομολόγησε την ενοχή του για κλοπή δειγμάτων τροφίμων που προορίζονταν για έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση.

Ο άνδρας εργαζόταν στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς (ICAC) και είχε νωρίτερα κατηγορηθεί μαζί με πέντε άλλους επιθεωρητές στο Κέντρο Ασφάλειας Τροφίμων (CFS) του Τμήματος Τροφίμων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (FEHD) για φερόμενη κατάχρηση εξουσίας. Συγκεκριμένα κατηγορούνται ότι δεν απέρριπταν τα αχρησιμοποίητα δείγματα τροφίμων μετά τις δοκιμές, όπως προβλέπεται αλλά τα κρατούσαν στο σπίτι τους.

Δείγματα κλεμμένων τροφίμων

Η έρευνα της ICAC ξεκίνησε μετά από καταγγελία διαφθοράς σχετικά με την αγορά δειγμάτων τροφίμων από αξιωματικούς της CFS. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι πέντε κατηγορούμενοι με κρατικά χρήματα αγόραζαν υπερβολικό αριθμό προϊόντων δήθεν για έλεγχο και μετά τα κρατούσαν για ιδία χρήση!

Οι αξιωματούχοι της ICAC ανακάλυψαν διάφορα δείγματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου ιταλικού τυριού, κονσερβοποιημένου γαλλικού μοσχαρίσιου κρέατος και ισπανικών κονσερβοποιημένων θαλασσινών στο σπίτι του Lau. Ο Λάου παραδέχτηκε ότι μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαρτίου 2023, είχε κλέψει μέρος των δειγμάτων τροφίμων που αγόρασε για λογαριασμό της CFS για να πραγματοποιήσει δοκιμές τροφίμων.

Οι αξιωματικοί της ICAC εντόπισαν 80 δείγματα φαγητού και στα σπίτια των υπόλοιπων τεσσάρων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων κονσέρβες, σάλτσες λευκής τρούφας, μπισκότα καβουριού, ιαπωνικό ρύζι και διάφορα είδη ζυμαρικών.

Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν δημόσιους πόρους για να αγοράσουν δείγματα τροφίμων αξίας άνω των 88.000 δολαρίων του Χονγκ Κονγκ (11.300 δολάρια ΗΠΑ) από πέντε εισαγωγείς για τη διεξαγωγή δύο δοκιμών για τα επίπεδα ακτινοβολίας.

Ένας εκπρόσωπος της FEHD είπε προηγουμένως ότι οι πέντε υπάλληλοι είχαν τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντά τους.

Μετά τα ευρήματα της υπόθεσης, η ICAC παρείχε στην FEHD συστάσεις για την πρόληψη της διαφθοράς και πρόσθετη εκπαίδευση για όλο το προσωπικό της FEHD που είναι υπεύθυνο για τις δοκιμές τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σαλμονέλα σε λαχανικά: Μπορεί να συμβεί μόλυνση πριν από τη συγκομιδή; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Ο Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης*, Βιολόγος και Μικροβιολόγος τροφίμων, αναλύει την προ-συλλεκτική μόλυνση των λαχανικών με το βακτήριο της σαλμονέλας.

Ευρωπαϊκός συναγερμός για κατεψυγμένο σπανάκι με καρκινογόνα ουσία – Εισάγεται και στην Ελλάδα

14 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν για κατεψυγμένο σπανάκι που περιέχει καρκινογόνο κάδμιο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο