Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το “Φονικό τυρί”: Απαγορεύτηκε στο τυροκομείο να παράγει και να πουλάει τυριά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο "Φονικό τυρί": Απαγορεύτηκε στο τυροκομείο να παράγει και να πουλάει τυριά
spot_img

Είχε εμπλακεί στο θανατηφόρο ξέσπασμα λιστέριας στις ΗΠΑ

Το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Καλιφόρνιας εξέδωσε μόνιμη διαταγή κατά της εταιρείας Rizo Lopez Foods Inc. που είχε εμπλακεί στο θανατηφόρο ξέσπασμα λιστέριας, απαγορεύοντας της να παρασκευάζει και να πωλεί ορισμένα προϊόντα διατροφής έως ότου συμμορφωθεί με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Η απόφαση έρχεται μετά τη διερεύνηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μιας πολυετούς, πολυκρατικής επιδημίας λοιμώξεων από Listeria monocytogenes που τελικά εντοπίστηκε σε τυριά queso fresco και cotija που κατασκευάζει η Rizo Lopez Foods of Modesto, CA.

Συνολικά, η έρευνα του CDC για την επιδημία εντόπισε 26 ασθενείς που ήταν κατανεμημένοι σε 11 πολιτείες και περιλάμβανε 23 νοσηλείες. Δύο από τους ασθενείς πέθαναν. Τέσσερα άτομα ήταν έγκυες, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα υπέστη απώλεια εγκυμοσύνης.

Η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος του παθογόνου στο δείγμα του τυριού ταυτίστηκε με προηγούμενες κλινικές ασθένειες που είχαν εντοπιστεί από το CDC. Ο FDA επιθεώρησε την εγκατάσταση της Rizo Lopez από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο του 2024 και στη συνέχεια εντόπισε το ίδιο στέλεχος Listeria monocytogenes στο περιβάλλον της εγκατάστασης.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η Rizo Lopez Foods ανακάλεσε εθελοντικά ολόκληρο το απόθεμα γαλακτοκομικών προϊόντων, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης τους.

«Οι παραγωγοί τυριών τύπου fresco είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων και τη συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων. Μέσα από αυτό το ατυχές ξέσπασμα, βλέπουμε τι μπορεί να συμβεί όταν μια εταιρεία αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις νομικές της ευθύνες», δήλωσε ο αναπληρωτής επίτροπος του FDA για τα ανθρώπινα τρόφιμα, Τζιμ Τζόουνς.

Η απόφαση απαγορεύει στις Rizo Lopez Foods, Edwin Rizo και Tomas Rizo, καθώς και σε οποιαδήποτε πρόσωπα ή οντότητες που βρίσκονται σε ενεργό συνεννόηση ή συμμετοχή μαζί τους και λαμβάνουν ειδοποίηση για την απόφαση, να παρασκευάζουν, προετοιμάζουν, επεξεργάζονται, συσκευάζουν, επανασυσκευάζουν, παραλαμβάνουν, επισημαίνουν, κατέχουν ή/και διανέμουν άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε προϊόν, εκτός από τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, στις ή από τις εγκαταστάσεις τους, εκτός εάν και μέχρις ότου πληρούνται συγκεκριμένες απαιτήσεις για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο FD&C Act, τους κανονισμούς του FDA και την απόφαση. Η απόφαση απαιτεί από τους εναγόμενους να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες και να λάβουν έγκριση από τον FDA προτού μπορέσουν να επαναλάβουν τη λειτουργία τους.

Τι είναι και τι προκαλεί η Listeria monocytogenes

Όταν οι άνθρωποι τρώνε τρόφιμα μολυσμένα με Listeria monocytogenes, μπορεί να αναπτύξουν λιστερίωση. Η μόλυνση αυτή μπορεί να έχει σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές, ιδίως στις γυναίκες που είναι ή ενδέχεται να μείνουν έγκυες, στους ηλικιωμένους και στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι επιπλοκές από τη νόσο μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία, βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενδοκαρδίτιδα, τοπικά αποστήματα, δερματικές αλλοιώσεις, επιπεφυκίτιδα και θάνατο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 5 χειρότερα συντηρητικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι πρέπει να κοιτάμε στις ετικέτες και να αποφεύγουμε πάση θυσία

Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ – Καταγγελία στο Cibum

Στο νοσοκομείο Έλληνας καταναλωτής μετά την κατανάλωση συσκευασμένη σαλάτας - Ευρωπαϊκός συναγερμός.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο