Σας έχει τύχει όταν αγοράζετε αυγά, από τον πάγκο της λαϊκής για παράδειγμα, να σας ρωτάει ο πωλητής αν θέλετε λευκά ή σκούρα και να μην ξέρετε τι να του απαντήσετε;
Αυτές οι μικρές διατροφικές «βόμβες», περιέρχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και ωφέλιμα λιπαρά οξέα αλλά «κυκλοφορούν» σε πολλές αποχρώσεις: Λευκά, ζαχαρί, μπεζ, καφέ και πάει λέγοντας. Γιατί υπάρχει όμως αυτή η διαφορά;
Το χρώμα που θα έχει το τσόφλι του αυγού, καθορίζεται από το είδος της κότας
Για το χρώμα του αβγού, παίζουν ρόλο:
- Τα γονίδια και
- το είδος της κότας που τα γεννάει.
Συνήθως οι κότες που έχουν άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αυγά, ενώ εκείνες που έχουν καφέ-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς στα αυτιά κάνουν καφέ αυγά.
Τα καφέ αβγά έχουν περισσότερα οφέλη από τα λευκά;
Ουσιαστική διαφορά στα οφέλη, τα συστατικά και την γεύση μεταξύ των καφέ και άσπρων αυγών δεν υπάρχει.
Ένα σφιχτό βραστό αυγό, είτε είναι λευκό, είτε είναι καφέ, περιέχει μόλις 77 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες. Είναι εξαιρετική πηγή καθαρής πρωτεΐνης (περίπου 6 γραμμάρια) μεγάλης απορροφητικότητας (NPU), ενώ περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Περιέχει επιπλέον θρεπτικά συστατικά όπως πολύτιμη βιταμίνη D, ψευδάργυρο – για δυνατό ανοσοποιητικό – ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι καλή πηγή ριβιφλαβίνης (Β2) αλλά και της πολύτιμης Β12 για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Η διατροφική αξία των αυγών δεν καθορίζεται από το χρώμα που έχει το κέλυφός τους. Κάποιες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει, μια πάρα πολύ μικρή διαφορά στα ω3, με νικητή το καφέ αυγό αλλά είναι τόσο μικρή που είναι ανάξια λόγου.
Έχει σημασία το χρώμα του κρόκου;
Αυτή η διαφοροποίηση στο χρώμα δεν υπάρχει μόνο στο κέλυφος αλλά και στον κρόκο του αυγού. Εδώ η διαφορά καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή που ακολουθεί η κότα. Εάν η κότα τρέφεται με φυτά που βρίσκει στο φυσικό της περιβάλλον, ο κρόκος των αυγών της είναι πιο έντονος και πορτοκαλί, ενώ εάν η δίαιτά της βασίζεται στο καλαμπόκι και το σιτάρι, ο κρόκος είναι πιο κίτρινος.
Ενώ το χρώμα δεν επηρεάζει τη διατροφική αξία των αυγών, πολλοί chef ισχυρίζονται ότι όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του κρόκου, τόσο πιο έντονη και πλούσια είναι η γεύση τους!