Η αμφιλεγόμενη εναλλακτική λύση κρέατος κερδίζει έδαφος και χρηματοδότηση για έρευνες
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα μπορούσε να πωληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση χρηματοδοτεί έρευνα αξίας 1,6 εκατομμυρίων λιρών για προϊόντα που καλλιεργούνται με κύτταρα.
Τα κυτταροκαλλιεργούμενα προϊόντα παράγονται χρησιμοποιώντας κύτταρα από φυτά ή ζώα, τα οποία αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον για τη δημιουργία προϊόντων διατροφής. Αν και αποκαλείται «κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο» αυτό είναι κάπως παραπλανητικό, καθώς το παραγόμενο προϊόν δεν πρέπει να ταξινομηθεί στα κρέατα, αλλά στα προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Παράλληλα με το Food Standards Scotland, το πρόγραμμα κυτταροκαλλιεργημένων προϊόντων (CPP) που έχει ανατεθεί στην FSA θα διαρκέσει δύο χρόνια. Το τέλος αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αμφιλεγόμενη εναλλακτική λύση κρέατος που θα πωληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο καθηγητής Robin May, Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος της FSA, δήλωσε: «Το να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται την ασφάλεια των νέων τροφίμων είναι μια από τις πιο κρίσιμες ευθύνες μας. Το πρόγραμμα CCP sandbox θα μας επιτρέψει να συμβαδίζουμε με τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων για να παρέχουμε τελικά στους καταναλωτές μια ευρύτερη επιλογή ασφαλών τροφίμων».
Τα προϊόντα που καλλιεργούνται με κύτταρα βρίσκονται σε ανάπτυξη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το 2013, το πρώτο μπιφτέκι στον κόσμο που καλλιεργήθηκε σε εργαστήριο έκανε το ντεμπούτο του στο Λονδίνο, το οποίο δημιουργήθηκε από Ολλανδούς επιστήμονες. Η έρευνα πίσω από αυτό κόστισε 215.000 £.
Τα επόμενα χρόνια το κρέας που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο έγινε πιο mainstream, καθώς δημιουργήθηκαν αρκετές εταιρείες που στόχευαν σε τακτικούς καταναλωτές. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην έχει εγκριθεί στις περισσότερες χώρες.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης είναι η μόνη στον κόσμο που επιτρέπει την πώληση κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο στους καταναλωτές. Ωστόσο, το τεχνολογικό περιοδικό Wired αναφέρει ότι πολύ λίγα εστιατόρια πωλούν πραγματικά τα προϊόντα αυτά.
Νωρίτερα φέτος, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ υπέγραψε προϊόντα που κατασκευάζονται από την Upside Foods, τα οποία λαμβάνουν κύτταρα μυών, λίπους και ιστών από γονιμοποιημένα αυγά κοτόπουλου για να καλλιεργήσουν σχεδόν πανομοιότυπο κρέας κοτόπουλου. Αυτό έδωσε στην εταιρεία την πολυαναμενόμενη έγκριση να πουλήσει το προϊόν της στη χώρα.
Η αργή πρόοδος διεθνώς μπορεί να υποδηλώνει περισσότερα εμπόδια στην πορεία για τα προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Ωστόσο, ορισμένοι είναι αισιόδοξοι ότι αυτές οι τεχνητές τροφές θα μπορούσαν να επιφέρουν μια βιώσιμη διατροφική επανάσταση.