Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
24.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανατροπή: Μην πιέζετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά – Αποτελέσματα έκθεσης

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΑνατροπή: Μην πιέζετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά - Αποτελέσματα έκθεσης
spot_img

Νέα έκθεση για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών δείχνει ότι η απαγόρευση και ο έλεγχος δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

Νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει μία άλλη έρευνα επίσης πρόσφατη, σύμφωνα με την οποία  τα παιδιά τα οποία οι γονείς περιορίζουν ως προς την πρόσληψη ζάχαρης, καταναλώνουν λιγότερα ελεύθερα σάκχαρα αλλά περισσότερα φρούτα από ότι όταν δεν υπάρχει περιορισμός.

Και ενώ μπορεί αρχικά να φαίνεται φυσιολογικό να προσπαθεί ο γονιός να ωθήσει τα παιδιά να φάνε μπρόκολο ή να τους απαγορεύσει τα γλυκά, εντούτοις αυτή η πρακτική δεν φαίνεται να οδηγεί σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι ένα από τα σημεία της έκθεσης « Προοπτικές γονέων για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και των νέων », από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Aarhus για τη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων.

Η μελέτη δείχνει ότι οι απαγορεύσεις και οι έλεγχοι – ακριβώς το αντίθετο από την πρόθεση – φαίνεται ότι μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση σνακ και γλυκών. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες γονείς αναφέρουν ότι οι λεγόμενες στρατηγικές ανταμοιβής, όπως το να δίνουν στα παιδιά καραμέλα για να φάνε το φαγητό τους, αντιμετωπίζονται ως αναποτελεσματικές και προβληματικές.

Αντίθετα, οι γονείς που είναι οι ίδιοι καλά πρότυπα και αυξάνουν τη διαθεσιμότητα για παράδειγμα φρούτων και λαχανικών έχουν γενικά μεγαλύτερη επιτυχία στη δημιουργία υγιεινών διατροφικών συνηθειών στην οικογένεια. Η εμπειρία των γονιών είναι επίσης ότι οι συζητήσεις σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην οικογένεια και τη συμμετοχή των παιδιών στη μαγειρική συχνά λειτουργούν καλά.

Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να αλλάξουμε συνήθειες και ότι υπάρχει ανάγκη υποστήριξης των παιδιών ώστε να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τόσο όταν βρίσκονται στο σπίτι όσο και σε άλλα μέρη όπου έρχονται παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ως εκ τούτου, η προσέγγισή μας είναι ότι προωθούμε καλύτερα τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες μέσω μιας κοινής προσπάθειας χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο, λέει η επικεφαλής της μονάδας στη Δανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, Kirstine Hartvig Mahler.

Μαζί για υγιεινές συνήθειες

Τα αποτελέσματα από την έκθεση της AU υποστηρίζουν το συνεχιζόμενο έργο της Δανικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Τροφίμων «Sød Balance – μαζί στις υγιεινές συνήθειες», το οποίο βοηθά τους γονείς και τα παιδιά με συγκεκριμένα εργαλεία ώστε να δημιουργήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μεταξύ άλλων, μέσω συζητήσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οδοντιατρικής φροντίδας.

Ο λόγος για το έργο είναι ότι τα σνακ και τα γλυκά αποτελούν σήμερα τόσο μεγάλο μέρος της διατροφής των παιδιών της Δανίας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους. 9 στα 10 παιδιά από τη Δανία τρώνε και πίνουν περισσότερα σνακ και γλυκά από όσα συνιστούν οι επίσημες Διατροφικές Κατευθυντήριες γραμμές.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι οι γονείς με μικρά παιδιά που συμμετέχουν στη μελέτη βλέπουν συχνά θετική επίδραση όταν ασχολούνται με την κατανάλωση γλυκών από το παιδί, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αυστηρούς κανόνες και απαγορεύσεις.

Ενώ το έργο «Sød Balance» αναπτύσσεται σε συνεργασία με αρκετούς δήμους σε όλη τη χώρα, μια εθνική εκστρατεία τρέχει επί του παρόντος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επίκεντρο τη δημιουργία ευαισθητοποίησης για τις γλυκές συνήθειες των οικογενειών. Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το DTU Food Institute και υποστηρίζεται από το Nordea Foundation.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

Το σκάνδαλο προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων της γείτονος χώρας.

Μετά την Ιταλική ρόκα, ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας και σε Ιταλικό σπανάκι

Ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας εντοπίστηκε και σε σπανάκι προέλευσης Ιταλίας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο