Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μετά την Ιταλική ρόκα, ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας και σε Ιταλικό σπανάκι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜετά την Ιταλική ρόκα, ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας και σε Ιταλικό σπανάκι
spot_img

Ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας εντοπίστηκε και σε σπανάκι προέλευσης Ιταλίας.

Μετά τον πανικό σε εταιρείες 21 χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που εισάγουν την μολυσμένη με σαλμονέλα ρόκα από την Ιταλία και σε καταναλωτές που την αγοράζουν, η Γερμανία ενημέρωσε και για μολυσμένο Ιταλικό σπανάκι. Το στοιχείο που συνδέει τις δύο περιπτώσεις είναι πως και το σπανάκι είναι μολυσμένο με τον σπάνιο τύπο σαλμονέλας, την Salmonella Umbilo.

Οι  Γερμανικές αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, πως μετά από επίσημο κρατικό έλεγχο εντοπίστηκε στο Ιταλικό σπανάκι το επιβλαβές για την υγεία βακτήριο Salmonella Umbilo ένας σπάνιος ορότυπος της Salmonella enterica, που είχε εντοπιστεί από τις αυστριακές αρχές και σε ρόκα προέλευσης Ιταλίας, η οποία έχει ανακληθεί ήδη από τα ράφια σε πολλές χώρες. Η κατηγορία κινδύνου της ειδοποίησης είναι «σοβαρός».

Η μολυσμένη ρόκα έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, διότι πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς ιατρική φροντίδα και αν πάνε σε γιατρό ή σε νοσοκομείο δεν ελέγχονται για σαλμονέλα. Το Cibum δέχθηκε ήδη καταγγελία για δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα ρόκα που αγοράστηκε από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ. Ο καταναλωτής πήγε στο νοσοκομείο όπου του χορηγήθηκαν αντιεμετικά και ορός.

Η μολυσμένη σαλάτα έχει διανεμηθεί σε Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Κατάρ, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βρετανία. 

Η σαλμονέλωση είναι μια από τις πιο κοινές τροφιμογενείς λοιμώξεις και η κλινική της εικόνα, ποικίλλει από μια κοινή γαστρεντερίτιδα έως εντερικούς πυρετούς που είναι απειλητικές για τη ζωή ασθένειες που απαιτούν άμεση και σωστή αντιβιοτική θεραπεία.

Πολυάριθμες εστίες Salmonella spp. έχουν αναφερθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, υποδεικνύοντας ότι τα προγράμματα πρόληψης και ελέγχου πρέπει να βελτιωθούν καθώς και η επιτήρηση των μολυσματικών ασθενειών, σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο