Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
24.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούν τα πατατάκια να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπορούν τα πατατάκια να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα;
spot_img

Το ύπουλο βακτήριο δεν κρύβεται μόνο στα προϊόντα ζωικής προέλευσης

Όταν έχουμε να κάνουμε με ωμό κοτόπουλο, περνάει πάντα από το μυαλό μας ο κίνδυνος να προσβληθούμε από σαλμονέλα. Όταν τρώμε πατατάκια, ωστόσο, το τελευταίο που σκεφτόμαστε είναι το συγκεκριμένο βακτήριο!

Κι όμως τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι ανακλήσεις του αγαπημένου μας σνακ λόγω μόλυνσης κι ας πιστεύουμε ότι η πηγή του προβλήματος προέρχεται μόνο από ζωικές πηγές και ιδιαίτερα με τη μορφή ωμού κρέατος.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από σαλμονέλα σε κάτι σαν πατατάκια;

Το μείγμα καρυκευμάτων, το οποίο συχνά περιέχει και γάλα σε σκόνη και χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση στην τραγανή πατάτα είναι μία πηγή μόλυνσης!

Στα κρούσματα σαλμονελίωσης από πατατάκια στη Γερμανία, πριν από χρόνια, ένοχη κρίθηκε η μολυσμένη πάπρικα! Από τις εκτιμώμενες 1000 περιπτώσεις, επηρεάστηκαν κυρίως παιδιά κάτω των 14 ετών. Στα σνακ βρέθηκαν επίπεδα 0,04-0,45 οργανισμών ανά γραμμάριο.

Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να μολυνθούν με σαλμονέλα εάν τα χειρίζεται άτομο που δεν έχει πλύνει καλά τα χέρια του μετά από μολυσμένα τρόφιμα ή έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο ζώο (πουλιά, ερπετά, γάτες και σκύλους, άλλα μικρά κατοικίδια).

Εάν κάποιος έχει προσβληθεί από σαλμονέλα, μπορεί να είναι μεταδοτικός από οπουδήποτε από αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες. Εάν ένα μεταδοτικό άτομο δεν έχει πλύνει σωστά τα χέρια του μετά τη χρήση του μπάνιου, μπορεί επίσης να μεταδώσει τα βακτήρια στα τρόφιμα.

Μιλούν τα παραδείγματα

Πριν από λίγους μήνες, σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές ασφάλειας Τροφίμων του Καναδά, μετά την αποκάλυψη ότι στα γνωστά πατατάκια της Frito-Lay, όπως τα SunChips τα Munchies Snack Mix και τα Cheesy Mix, ανιχνεύτηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Η ίδια εταιρεία, η Η Frito-Lay είχε ανακαλέσει και στο παρελθόν πατατάκια της στο Τέξας των ΗΠΑ, που είχαν μολυνθεί από σαλμονέλα από τα καρυκεύματα που είχαν προστεθεί.

Η Ballreich Snack Food Co. στο Tiffin του Οχάιο, έχει επίσης ανακαλέσει τις συσκευασίες της 1,5 oz, 2,75 oz και 7 oz με τσιπς πατάτας BAR-BQ λόγω πιθανής μόλυνσης με σαλμονέλα.

Τι προκαλεί η σαλμονέλωση

Η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει σαλμονέλωση, μια από τις πιο κοινές βακτηριακές τροφιμογενείς ασθένειες. Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ειδικά σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με λοίμωξη HIV ή που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Οι πιο συχνές εκδηλώσεις σαλμονέλωσης είναι η διάρροια, οι κοιλιακές κράμπες και ο πυρετός μέσα σε οκτώ έως 72 ώρες. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να είναι ρίγη, πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος που μπορεί να διαρκέσουν έως και επτά ημέρες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

Το σκάνδαλο προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων της γείτονος χώρας.

Μετά την Ιταλική ρόκα, ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας και σε Ιταλικό σπανάκι

Ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας εντοπίστηκε και σε σπανάκι προέλευσης Ιταλίας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο