Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση ρυζιού Basmati: Εντοπίστηκαν τα εντομοκτόνα Thiamethoxam και Isoproturon σε μεγάλες ποσότητες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση ρυζιού Basmati: Εντοπίστηκαν τα εντομοκτόνα Thiamethoxam και Isoproturon σε μεγάλες ποσότητες
spot_img

Το συγκεκριμένο ρύζι πωλείται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και μέσω amazon στο διαδίκτυο.

Η KRBL Limited, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ρυζιού Basmati στον κόσμο και κατασκευαστής της μάρκας India Gate, ανακάλεσε το “India Gate Pure Basmati Rice Feast Rozzana Super Value Pack (10% Extra)” αφού εντόπισε φυτοφάρμακα, Thiamethoxam (θειαμεξοθάμη) και Isoproturon, σε ποσότητα υπερβολικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Αυτές οι χημικές ουσίες ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία, ιδιαίτερα για τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.

Η θειαμεθοξάμη ως ένωση αποτελεί ένα μείγμα ισομερών cis-trans και χρησιμοποιείται ως  εντομοκτόνο. Ως φυτοφάρμακο έχει ένα ευρύ φάσμα δράσης ενάντια σε πολλά είδη εντόμων, όπως έντομα που είναι επικίνδυνα για τις καλλιέργειες ρυζιού. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ αξιολόγησε τη θειαμεθοξάμη ως μετρίως επικίνδυνη για τον άνθρωπο, επειδή είναι επιβλαβής σε περίπτωση κατάποσης.

Αν και η δηλητηρίαση από θειαμεθοξάμη είναι σπάνια, σε μια διατριβή με τίτλο Οξεία δηλητηρίαση με νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο, αναφέρεται περίπτωση κρούσματος που εμφάνισε ναυτία, έμετο, διέγερση και πολλαπλά επεισόδια γενικευμένων τονικοκλονικών κρίσεων εντός των πρώτων 2 ωρών από την κατάποση της θειαμεθοξάμης.

Το Isoproturon ( IPU ) είναι ένα ζιζανιοκτόνο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των χόρτων και πολλών πλατύφυλλων ζιζανίων στο σιτάρι , το κριθάρι , τη σίκαλη.

Κάποτε ήταν ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στον κόσμο, ωστόσο έχει απαγορευτεί, στις Ευρωπαϊκές χώρες (εκτός Ολλανδίας) και στις ΗΠΑ, λόγω των επιπτώσεών του στο υδάτινο περιβάλλον. Ωστόσο, χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην Ινδία.

Η ανάκληση αφορά πακέτα του ενός κιλού που συσκευάστηκαν τον Ιανουάριο του 2024, με ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2025. Το συγκεκριμένο ρύζι πωλείται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και μέσω amazon στο διαδίκτυο.


Η KRBL διευκρίνισε ότι η ανάκληση περιορίστηκε σε μία μόνο παρτίδα. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Μόλις ανακαλύψαμε το ζήτημα, εντοπίσαμε την παρτίδα και ξεκινήσαμε την ανάκληση. Ενισχύουμε τις διαδικασίες που προβλέπονται για να διατηρήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.» Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ο έλεγχος των φυτοφαρμάκων γίνεται σε επίπεδο αγροκτήματος και συνεργάζονται με αγρότες και ρυθμιστικές αρχές για να μειώσουν τη χρήση χημικών όπως το Thiamethoxam και το Isoproturon.

Ενώ η KRBL διαχειρίζεται την ανάκληση, οι αγρότες στο Παντζάμπ αντιμετωπίζουν μεγάλη κρίση. Οι ορυζώνες είτε δεν αίρονται είτε πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Η ποικιλία Basmati 1509, ένα κρίσιμο μέρος της οικονομίας του ρυζιού του Παντζάμπ. Το Ιράν, βασικός εισαγωγέας ινδικού Basmati, έχει κάνει λιγότερες παραγγελίες φέτος λόγω γεωπολιτικών εντάσεων.


Ο Rakesh Tuli, πρόεδρος της Ένωσης Punjab Anaaj Mandi Mazdoor, τόνισε ότι το ρύζι Basmati δεν προμηθεύεται από την κυβέρνηση, αφήνοντας τους αγρότες στο έλεος των ιδιωτών εμπόρων και εξαγωγέων. «Η τιμή υπαγορεύεται από τη διεθνή ζήτηση και με την εγχώρια κατανάλωση κάτω από το 10%, δεν υπάρχει μικρό κίνητρο για τους εμπόρους να πληρώσουν περισσότερα όταν οι προοπτικές εξαγωγών είναι αδύναμες», είπε.
Οι αγρότες καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει, υποστηρίζοντας ότι οι έμποροι εκμεταλλεύονται την κατάσταση αγοράζοντας Μπασμάτι σε χαμηλές τιμές ενώ το μεταπωλούν του σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο