Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
26.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το 25% των ενηλίκων υποψιάζεται ότι έχει μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ παρακολουθώντας τα social media

ΑρχικήυγείαΤο 25% των ενηλίκων υποψιάζεται ότι έχει μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ παρακολουθώντας τα social media
spot_img

Τα δημοφιλή βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τη ΔΕΠΥ ενηλίκων, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν για την αυτοδιάγνωση και τη λανθασμένη θεραπεία.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας – γνωστή και ως ΔΕΠΥ – θεωρείται συνήθως ως παιδική πάθηση. Όμως, όλο και περισσότεροι ενήλικες συνειδητοποιούν την προσπάθειά τους σε θέματα προσοχής και εστίασης και ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να έχουν μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα trending βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές.

Μια νέα εθνική έρευνα σε 1.000 Αμερικανούς ενήλικες, που πραγματοποιήθηκε κατά παραγγελία του Ιατρικού Κέντρου και Κολλεγίου Ιατρικής Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, διαπιστώνει ότι το 25% των ενηλίκων υποψιάζεται πλέον ότι μπορεί να έχει μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ. Αυτό όμως που ανησυχεί τους ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας είναι ότι μόνο το 13% των ερωτηθέντων στην έρευνα έχουν μοιραστεί τις υποψίες τους με τον γιατρό τους. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες της αυτοδιάγνωσης που οδηγεί σε λανθασμένη θεραπεία.

«Το άγχος, η κατάθλιψη και η ΔΕΠΥ – μπορεί να μοιάζουν πολύ, αλλά η λάθος θεραπεία μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα αντί να βοηθήσει το άτομο αυτό να νιώσει καλύτερα και να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του», δήλωσε ο ψυχολόγος Justin Barterian, PhD, , κλινικός επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Υγείας της Συμπεριφοράς  στην Πολιτεία του Οχάιο. Υπολογίζεται ότι το 4,4% των ατόμων ηλικίας 18 έως 44 ετών έχουν ΔΕΠΥ, και μερικοί άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να μεγαλώσουν, δήλωσε ο Barterian.

«Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το πώς μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τους ανθρώπους και στην ενήλικη ζωή και πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν, μόλις διαγνωστούν τα παιδιά τους, ότι ταιριάζουν και σε αυτούς αυτά τα συμπτώματα, δεδομένου ότι πρόκειται για γενετική διαταραχή», δήλωσε ο Barterian. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι νεότεροι ενήλικες είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι έχουν μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ από ό,τι οι παλαιότερες γενιές και είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Ο Barterian δήλωσε ότι αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την επίσκεψη σε έναν ιατρικό επαγγελματία, συνήθως τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για να λάβουν παραπομπή σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να αξιολογηθούν διεξοδικά, να διαγνωστούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. «Αν παρακολουθείτε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορεί να πληροίτε τα κριτήρια για τη διαταραχή, θα σας ενθάρρυνα να ζητήσετε αξιολόγηση από ψυχολόγο ή ψυχίατρο ή γιατρό για να το ελέγξετε», δήλωσε ο Barterian.

Τι είναι η ΔΕΠΥ ενηλίκων;
Οι ενήλικες που παλεύουν με τη ΔΕΠΥ θα έχουν προβλήματα με την προσοχή, την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα που είναι αρκετά σοβαρά ώστε να προκαλούν συνεχείς προκλήσεις στο σχολείο, την εργασία και το σπίτι. Αυτά τα συμπτώματα είναι επίμονα και ενοχλητικά και συχνά εντοπίζονται στην παιδική ηλικία.

Η ΔΕΠΥ των ενηλίκων εμφανίζεται σε:

  • Ενήλικες που διαγνώστηκαν ως παιδιά, αλλά τα συμπτώματα συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή.
  • Ενήλικες που διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι παρουσίαζαν συμπτώματα από μικρότεροι και τα οποία είχαν αγνοηθεί ή διαγνωσθεί λανθασμένα.

Η υπερκινητικότητα ως σύμπτωμα είναι συνήθως λιγότερο παρούσα στους ενήλικες απ’ ό,τι στα παιδιά. Πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ παλεύουν με προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης. Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συχνά επιδεινώνονται με το άγχος, τις συγκρούσεις ή τις αυξημένες απαιτήσεις στη ζωή.

Οι τρεις τύποι της ΔΕΠΥ είναι οι εξής:

Απρόσεκτη ΔΕΠΥ – Αδυναμία προσοχής και αφηρημάδα. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADD).
Υπερκινητική και παρορμητική ΔΕΠΥ – Υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα.
Συνδυασμένη ΔΕΠΥ – Αυτός ο τύπος προκαλεί απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα.
Η ΔΕΠΥ μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί στους ενήλικες, επειδή ορισμένα από τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.

«Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μπορεί να φαίνονται διαφορετικά μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων», δήλωσε ο Barterian. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να εστιάζουν σε διαλέξεις ή με την οργάνωση, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν περισσότερες κοινωνικές δυσκολίες με παρορμητικότητα και δυσκολία να παρακολουθούν τις συζητήσεις».

Μεθοδολογία της έρευνας
Η παρούσα μελέτη διεξήχθη από την SSRS στην πλατφόρμα Opinion Panel Omnibus. Το SSRS Opinion Panel Omnibus είναι μια εθνική, δύο φορές το μήνα, έρευνα με βάση τις πιθανότητες. Η συλλογή δεδομένων διεξήχθη από τις 16 έως τις 18 Αυγούστου 2024, σε δείγμα 1.006 ερωτηθέντων. Η έρευνα διεξήχθη μέσω διαδικτύου (n=975) και τηλεφώνου (n=31). Το περιθώριο σφάλματος για το σύνολο των ερωτηθέντων είναι +/-3,8 ποσοστιαίες μονάδες σε επίπεδο εμπιστοσύνης 95%. Όλα τα δεδομένα του SSRS Opinion Panel Omnibus σταθμίζονται ώστε να αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό-στόχο των ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο