Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φθινοπωρινή τριχόπτωση: Ποια τρόφιμα την προκαλούν και πρέπει να αποφεύγετε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΦθινοπωρινή τριχόπτωση: Ποια τρόφιμα την προκαλούν και πρέπει να αποφεύγετε
spot_img

Δείτε ποια τρόφιμα προκαλούν τριχόπτωση και ποια την αποτρέπουν.

Τα μαλλιά πέφτουν, και όχι μόνο στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες. Η εποχική τριχόπτωση παρατηρείται κυρίως στην αρχή του φθινοπώρου, κατά τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων, είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 50-100 τρίχες, κάθε μέρα. Αυτό συνήθως δεν γίνεται αντιληπτό, επειδή ταυτόχρονα αναπτύσσονται νέες τρίχες. 

Η υπερβολική πτώση μαλλιών όμως, είναι ένα πρόβλημα καθώς οι νέες τρίχες δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν αυτές που πέφτουν και μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά υποκείμενων ζητημάτων όπως γενετική προδιάθεση, ορμονική ανισορροπία, θέματα με τον θυροειδή ή τον μεταβολισμό και άλλα θέματα υγείας.

Η λήψη επαρκούς λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων είναι ζωτικής σημασίας για να έχουμε υγιή μαλλιά. Στη χορτοφαγική διατροφή, ειδικά στη διατροφή με βάση τα φυτικά τρόφιμα, οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν όλα τα λίπη, αλλά το σώμα μας εξακολουθεί να χρειάζεται υγιή λίπη. Μια ανισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών ή ακόμα και ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει αυτό που αποκαλείται «βίγκαν τριχόπτωση». 

Η ηλικία είναι επίσης βασικός παράγοντας καθώς άνω των 50 ετών, περίπου οι μισοί άνδρες και γυναίκες εμφανίζουν απώλεια μαλλιών, η οποία μπορεί επίσης να είναι γενετική. 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στις ΗΠΑ ανακάλυψε επίσης ότι οι μη τροφικοί παράγοντες όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν επίσης να βλάψουν την υγεία των μαλλιών. 

Για τις γυναίκες, τα μαλλιά αλλάζουν σε περιόδους ορμονικών αλλαγών όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση. 

Μπορεί όμως και ορισμένες καθημερινές συνήθειες, που συχνά αγνοούνται, να είναι η αιτία της πρόσκαιρης ή και διαρκούς τριχόπτωσης. Σημαντικότερη τέτοια αιτία θεωρείται η διατροφή.

Διαβάστε ακόμη: Οι 4 “σύμμαχοι” για υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα

Ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση;

Εκτός από την παχυσαρκία που επιταχύνει την αραίωση των μαλλιών, οι τροφές που είναι γνωστό ότι προκαλούν τριχόπτωση είναι:

  • Γαλακτοκομικά
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
  • Ζάχαρη
  • Λιπαρά φαγητά
  • Αλκοόλ
  • Ανθρακούχα αναψυκτικά

Διαβάστε ακόμη: Το μαγικό φυσικό συστατικό κατά της τριχόπτωσης

Ποιο φρούτο είναι ιδανικό για την προστασία από την τριχόπτωση;

Το βερίκοκο είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα κατά της τριχόπτωσης. Έχει βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών.

Ποια ανεπάρκεια βιταμινών προκαλεί τριχόπτωση;

Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για την τόνωση των παλιών και νέων τριχοθυλακίων. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι σχετικά συχνή μεταξύ του παγκόσμιου πληθυσμού και μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών ή σε καθυστέρηση της τριχοφυΐας.

Διαβάστε ακόμη: Τι φανερώνουν τα μαλλιά για την υγεία μας;

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες συμβάλλουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης
1. Αυγά

Γνωρίζατε ότι οι θύλακες των τριχών σας αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη; Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της τριχόπτωσης και μιας δίαιτας χαμηλής σε πρωτεΐνη. Όταν το σώμα δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη, τα θυλάκια της τρίχας περνούν σε φάση ηρεμίας, μια και η πρωτεΐνη που προοριζόταν αρχικά για την ανάπτυξη των μαλλιών θα χρησιμοποιηθεί σε άλλες λειτουργίες του σώματος.

Τα αυγά περιέχουν κυρίως πρωτεΐνη και βιοτίνη, η οποία διευκολύνει την παραγωγή κερατίνης (τύπος πρωτεΐνης μαλλιών). Επιπλέον, ένα μόνο μεσαίου μεγέθους αυγό (50g έως 60g) είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου, ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών.Μια μελέτη δείχνει επίσης ότι τα πεπτίδια του κρόκου αυγού μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών μέσω των ανθρώπινων δερματικών θηλωδών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα ελέγχουν τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και ανάπτυξης νέων τριχών.

2. Κοτόπουλο

Το κρέας κοτόπουλου ή πουλερικών είναι μια άλλη πλούσια πηγή πρωτεϊνών για την ανάπτυξη της τρίχας, βιταμινών και μετάλλων. Το κοτόπουλο περιέχει υψηλές ποσότητες σεληνίου, βοηθώντας την ανάπτυξη των μαλλιών και καταπολεμώντας την τριχόπτωση. Το σελήνιο ενεργοποιεί επίσης ένα ένζυμο ζωτικής σημασίας για την παραγωγή βιταμίνης C. Το σελήνιο και άλλα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών εξαλείφοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

3. Ψάρια

Συγκεκριμένα, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα ή το σκουμπρί είναι πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτά τα λιπαρά οξέα κατηγοριοποιούνται σε DHA, ALA και EPA (εικοσιδυεξανοϊκό, άλφα-λινελαϊκό και εικοσαπεντανοϊκό οξύ). Το ALA είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι δεν βρίσκεται φυσικά στο σώμα. Πρέπει να προέρχεται από πηγές τροφίμων, όπως ψάρια και άλλα φυτικά έλαια.

4. Αρνίσιο κρέας

Το κρέας από αρνί, έχει φυσικά υψηλά επίπεδα σιδήρου. Όπως η πρωτεΐνη έτσι κι ο σίδηρος είναι επίσης καθοριστικός για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών. Ο σίδηρος επιτρέπει στο σώμα να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αιμοσφαιρίνη παρέχει οξυγόνο στα πολλά κύτταρα του σώματος (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βοηθούν στην ανάπτυξη των μαλλιών), επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν και να επανορθωθούν.

Πολλές μελέτες υποδηλώνουν μια  αντίστροφη σχέση μεταξύ της έλλειψης σιδήρου και της τριχόπτωσης. Οι ανεπάρκειες σιδήρου έχουν συσχετιστεί με διάφορες καταστάσεις τριχόπτωσης, όπως η γυροειδής αλωπεκία, η ανδρογενετική αλωπεκία, η τελογενής εκροή και η διάχυτη τριχόπτωση.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μελέτη: Βρέθηκε το ρόφημα που προκαλεί τριχόπτωση

Τροφές πλούσιες σε ‘’καλά’’ λίπη σημαντικές για την ενίσχυση της τριχοφυΐας
5. Καρύδια

Εκτός από την πρόληψη της τριχόπτωσης, πολλές τροφές περιέχουν επίσης ουσίες που αναδίδουν λαμπερά και λαμπερά μαλλιά. Στην πραγματικότητα, τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου, βιοτίνης και βιταμίνης Β7. Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι γνωστό ότι ενυδατώνουν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Οι βιταμίνες Β7 και Ε διατηρούν τους θύλακες και τις τρίχες γερές, αποτρέποντας το σχηματισμό σχισμένων άκρων.

6. Αμύγδαλα

Όπως τα πουλερικά και τα αυγά, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για υγιή μαλλιά. Τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές, αλλά και τα αμύγδαλα. Μια μερίδα αμύγδαλα (περίπου 30 γραμμάρια) μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις καθημερινές σας διατροφικές ανάγκες σε βιταμίνη Ε. Επιπλέον, τα αμύγδαλα περιέχουν διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα που σχετίζονται με την υγεία των μαλλιών.

7. Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι είναι μια άλλη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή για τα μαλλιά που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας. Οι ηλιόσποροι, ειδικότερα, περιέχουν β-σιτοστερόλη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Η βήτα-σιτοστερόλη μπορεί να αναστείλει την παραγωγή της DHT (διυδροτεστοστερόνης). Αυτή η ορμόνη είναι μια από τις κύριες αιτίες της ανδρικής φαλάκρας.

Άλλοι σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος και το chia, είναι επίσης πλούσιοι σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που χρησιμοποιούνται ευρέως ως θεραπείες κατά της γυροειδής αλωπεκίας. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής που οφείλεται στην τριχόπτωση.

Λαχανικά και φυτικά τρόφιμα που βοηθούν στην υγεία των μαλλιών
8. Σπανάκι

Τα λαχανικά, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μαλλιών. Το σπανάκι είναι άφθονο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φολικό οξύ, φώσφορο και άλλες βιταμίνες. Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου βοηθούν όχι μόνο στην υγεία και την ανάπτυξη των οστών. Αυτή η θρεπτική ουσία βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της γυναικείας φαλάκρας ή της τελογενούς εκροής.Το σπανάκι έχει επίσης υψηλά επίπεδα σιδήρου, που παράγει αιμοσφαιρίνη. Αυτό βελτιώνει την παροχή οξυγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των τριχωτών κυττάρων.

Τα άτομα με φαλάκρα και περιεμμηνοπαυσιακή τριχόπτωση συχνά εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα φερριτίνης. Η φερριτίνη βοηθά στην αποθήκευση σιδήρου στους ιστούς του σώματος. Η κατανάλωση σπανακιού και άλλων φυλλωδών λαχανικών μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις παθήσεις των μαλλιών.

9. Καρότα

Τα καρότα είναι πλούσια σε β- καροτίνη, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό για πολλά από τα φυσικά συστήματα του σώματος. Ως τροφή για τα μαλλιά, τα καρότα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Το αντιοξειδωτικό τους δυναμικό βοηθά στην ενδυνάμωση των κλώνων των μαλλιών βοηθώντας στην αναγέννηση της κυτταρικής τρίχας. Επίσης, διατηρεί και αναπτύσσει το τριχωτό της κεφαλής και τους θύλακες των τριχών για καλύτερη υγρασία και λάμψη.

10. Καλέ (λαχανίδα)

Η λαχανίδα καλέ περιέχει επίσης βιταμίνη C, που βοηθά στην καταπολέμηση των βλαβερών ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο λάχανο βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη στο σώμα που βοηθά στην οικοδόμηση και αποκατάσταση των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων, των μαλλιών και του δέρματος.

11. Αβοκάντο

Ένα δημοφιλές συστατικό για σαλάτες και smoothies, τα αβοκάντο είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και υγιή λίπη. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στο αβοκάντο συμβάλλουν σε ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής, διασφαλίζοντας ένα θρεπτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των θυλάκων της τρίχας. Επιπλέον, τα αβοκάντο είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση υγιών μαλλιών και στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των μαλλιών.

12. Φασόλια

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Τα φασόλια έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό το συστατικό είναι σημαντικό για την υγεία των μαλλιών, επειδή ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή οξυγόνου στους θύλακες των τριχών, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη ανάπτυξη και αποτρέποντας την πτώση των μαλλιών.

13. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι νόστιμες, ευέλικτες και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία των μαλλιών. Έχουν άφθονη βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό βοηθά στην παραγωγή σμήγματος, βοηθώντας τα μαλλιά να διατηρούνται ενυδατωμένα και αποτρέποντας το ξηρό, φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής . Επιπλέον, η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αραιότητας των μαλλιών και στην προώθηση παχύτερων, ισχυρότερων κλώνων.

14. Πιπεριές

Οι πιπεριές, ιδιαίτερα η κόκκινη ποικιλία, είναι μια φανταστική πηγή βιταμίνης C, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την ενδυνάμωση των μαλλιών και την πρόληψη του σπασίματος. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, διασφαλίζοντας ότι οι θύλακες των τριχών λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη ανάπτυξη. Η συμπερίληψη της πιπεριάς στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ζωντανά, υγιή μαλλιά ενώ παράλληλα καταπολεμάτε αποτελεσματικά την τριχόπτωση.

Τροφές που επιβραδύνουν την τριχόπτωση
15. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια άλλη τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης και να προωθήσει δυνατά, υγιή μαλλιά. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β5 (παντοθενικό οξύ), γνωστή για τη διατήρηση υγιών μαλλιών και την πρόληψη της αραίωσης των μαλλιών.

Επιπλέον, τα προβιοτικά στο γιαούρτι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας έμμεσα στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη γενική υγεία των μαλλιών.16. Σολομός

16. Σολομός

Ο σολομός, ένα είδος λιπαρού ψαριού, είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και προάγουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά βελτίωσαν σημαντικά την πυκνότητα και τη δύναμη των μαλλιών . Ο σολομός είναι πλούσιος σε απαραίτητα λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την υγεία των μαλλιών και μπορούν να επιβραδύνουν την υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών.

17. Σόγια

Η σόγια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και περιέχει ισοφλαβόνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων DHT στο σώμα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological and Pharmaceutical Bulletin διαπίστωσε ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορούν να αναστείλουν την παραγωγή DHT, η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει την απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τη φαλάκρα.

Η DHT βλάπτει τους θύλακες των τριχών, αλλά μια διατροφή πλούσια σε σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια μπορεί να προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την καλή ανάπτυξη των μαλλιών και τη συνολική δύναμη των μαλλιών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο