Χαρακτηρίζεται ως «Πόλη των Διαμαντιών» αλλά σίγουρα όχι για τα εστιατόριά της
Το Χαϊντεραμπάντ είναι μία από τις μεγαλουπόλεις της Ινδίας που συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Χαρακτηρίζεται ως «Πόλη των Διαμαντιών», λόγω των πλούσιων οικοδομημάτων που τη στολίζουν.
Τα εστιατόριά του βέβαια μόνο «διαμάντια» δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Στην τελευταία «επιδρομή» των Υγειονομικών αρχών διαπιστώθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα υγιεινής, μη ασφαλείς πρακτικές συντήρησης τροφίμων και άλλες παρατυπίες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των επισκεπτών.
Η ομάδα εργασίας που εκπροσωπεί το Τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων της Telangana, της ομόσπονδης πολιτείας πρωτεύουσα της οποίας είναι το Χαϊντεραμπάντ, επιθεώρησε εγκαταστάσεις εντός και γύρω από το Sagar X Road, του πιο δημοφιλούς δρόμου της πόλης όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών για ψώνια και δείπνο, στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2024.
Στο δημοφιλές εστιατόριο Urban Maya Bazar – Family Bar & Kitchen, το οποίο απολαμβάνει ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες στις διαδικτυακές σελίδες, οι υπάλληλοι βρήκαν μύγες μέσα στην κουζίνα. Οι πίσω πόρτες δεν είχαν τοποθετηθεί έτσι ώστε να αποτρέψουν την είσοδο των παρασίτων. Οι κάδοι απορριμμάτων παρέμεναν ανοιχτοί χωρίς καπάκια. Τα τρόφιμα που ήταν αποθηκευμένα στο ψυγείο δεν είχαν τις κατάλληλες ετικέτες.
Η ομάδα των Υγειονομικών ανακάλυψε συνθετικές χρωστικές ουσίες τροφίμων, για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι χρησιμοποιούνταν σε μη χορτοφαγικά πιάτα.
Το εστιατόριο δεν είχε αναρτήσει αληθινό αντίγραφο της άδειας FSSAI στους χώρους του. Τα πιστοποιητικά ιατρικής καταλληλότητας για τους χειριστές τροφίμων και οι εκθέσεις ανάλυσης νερού για το νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα δεν ήταν διαθέσιμα.
Η ομάδα επιθεώρησε επίσης το εστιατόριο The Tree Stories, ένα καφέ στην ίδια γειτονιά. Διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση τροφίμων λειτουργούσε με ληγμένη άδεια FSSAI. Τα πιστοποιητικά ιατρικής καταλληλότητας για τους χειριστές τροφίμων και τα αρχεία ελέγχου παρασίτων δεν ήταν επίσης διαθέσιμα Οι υπάλληλοι ανακάλυψαν ληγμένα ψημένα φασόλια και μπεσάν στην κουζίνα, τα οποία ανάγκασαν τους υπαλλήλους της επιχείρησης να πετάξουν. Παρατήρησαν περιττώματα αρουραίου μέσα στην αποθήκη και σημείωσαν την πιθανότητα μόλυνσης από αρουραίους στις εγκαταστάσεις. Τα τρόφιμα που φυλάσσονταν μέσα στο ψυγείο δεν είχαν καλυφθεί ούτε επισημανθεί σωστά. Τα παράθυρα δεν διέθεταν σίτες που να προστατεύουν από έντομα και οι πόρτες δεν ήταν στενά προσαρμοσμένες ώστε να μην εισέρχονται τα παράσιτα.
Την ίδια ημέρα (10 Οκτωβρίου 2024), οι υπάλληλοι πήγαν στο The Avenue Bar & Kitchen στο Sagar X Road. Η ομάδα παρατήρησε ότι η πίσω πόρτα της κουζίνας δεν ήταν στενά προσαρμοσμένη ώστε να εμποδίζει την είσοδο των παρασίτων. Ορισμένα από τα τρόφιμα που ήταν αποθηκευμένα στο ψυγείο δεν είχαν τις κατάλληλες ετικέτες. Οι εκθέσεις ανάλυσης νερού για το νερό RO που χρησιμοποιείται ως συστατικό σε αυτό το κατάστημα τροφίμων δεν ήταν διαθέσιμες.
Η ομάδα εργασίας σε επίπεδο πολιτείας έχει επίσης επιθεωρήσει εστιατόρια και άλλους τύπους εστιατορίων στο Secunderabad. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν έφοδοι στα Blue Sea Tea And Snacks και Sree Sai Balaji Foods.