Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνα φιστίκια έφτασαν στην Ιταλία μέσω Ελλάδας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνα φιστίκια έφτασαν στην Ιταλία μέσω Ελλάδας
spot_img

Οι Ιταλοί επέστρεψαν επικίνδυνα φιστίκια από το Ιράν μέσω Ελλάδας.

Οι Αρχές της Ιταλίας ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια Ιράν, που διακινούνται στην ΕΕ μέσω Ελλάδας.

Τα φιστίκια περιείχαν υπερβολική ποσότητα αφλατοξίνης Β1 και Ολικές αφλατοξίνες- μυκοτοξίνες 77% και 72% πάνω από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια αντίστοιχα (Αφλατοξίνη Β1 34,9 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 8 μg/kg και ολικές αφλατοξίνες 36,8 μg/kg  με μέγιστο επιτρεπτό όριο 10 μg/kg). Τα προϊόντα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια συνοριακού ελέγχου και δεσμεύτηκαν.  

Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που συντίθενται κυρίως από νηματώδεις μύκητες όπως οι Aspergillus flavus , Aspergillus nomius και Aspergillus parasiticus. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες.

 Η AFB 1 ξεχωρίζει ως η πιο επικίνδυνη ποικιλία λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο. Η πιθανή μόλυνση των γεωργικών προϊόντων και των καλλιεργειών από το AFB 1 είναι ένα σημαντικό ζήτημα, ειδικά όσον αφορά τα φιστίκια και τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με μελέτη, από τις 12.400 κοινοποιήσεις για αφλατοξίνες στο RASFF κατά την περίοδο μεταξύ 1997 και 2022, οι 10.340 (83,39 %) αφορούσαν το Ιράν που ήταν η πιο συχνά κοινοποιημένη χώρα (21,56 %), ακολουθούμενη από την Τουρκία (20,48), την Κίνα (9,99 %), την Ινδία ( 7,88 %), ΗΠΑ (7,74 %), Αργεντινή (5,82 %), Αίγυπτο (3,94 %), Βραζιλία (3,05 %), Πακιστάν (1,52 %) και Νιγηρία (1,41 %). Οι περισσότερες κοινοποιήσεις με τον υψηλότερο σοβαρό κίνδυνο έγιναν για τα μολυσμένα αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία, ακολουθούμενα από τα κελυφωτά φιστίκια από το Ιράν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο