Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
25.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ – Μέλι: Δεν αλλάζουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια της φλονικαμίδης

ΑρχικήΝέαΕΕ - Μέλι: Δεν αλλάζουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια της φλονικαμίδης
spot_img

Ολοκληρώθηκε η έκθεση της EFSA που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο.

Στις αρχές του 2024 η ISK Biosciences Europe N.V. υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή της Φινλανδίας για την τροποποίηση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (ΑΟΚ) για τη δραστική ουσία φλονικαμίδη στο μέλι.

Στις 18 Ιουνίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε εντολή στην EFSA να αξιολογήσει την αίτηση και την έκθεση αξιολόγησης, όπως απαιτείται από το άρθρο 10 του κανονισμού για τα ΑΟΚ.

Διερευνήθηκε ο μεταβολισμός της φλονικαμίδης μετά από εφαρμογές ψεκασμού φυλλώματος στο πλαίσιο της αξιολόγησης φυτοφαρμάκων της ΕΕ από ομοτίμους και της αξιολόγησης ΑΟΚ σε καλλιέργειες που ανήκουν στις ομάδες των οπωροφόρων καλλιεργειών (ροδάκινα, πιπεριές), των ριζικών καλλιεργειών (πατάτες) και των δημητριακών/χόρτων (σιτάρι).

Στις καλλιέργειες που εξετάστηκαν, η μητρική ένωση και οι δύο μεταβολίτες 4-(τριφθορομεθυλ)πυριδίνη-3-καρβοξυλικό οξύ (TFNA) και N-[4-(τριφθορομεθυλ)πυριδίνη-3-καρβονυλ] γλυκίνη (TFNG), βρέθηκαν να είναι τα κύρια κατάλοιπα.

Μελέτες διερεύνησης της επίδρασης της επεξεργασίας στη φύση της φλονικαμίδης (μελέτες υδρόλυσης) έδειξαν ότι η δραστική ουσία και οι μεταβολίτες TFNA και TFNG είναι σταθεροί σε συνήθεις συνθήκες υδρόλυσης.

Η διερεύνηση της μεταφοράς υπολειμμάτων στο μέλι από καλλιέργειες αμειψισποράς δεν ήταν απαραίτητη, καθώς η φλονικαμίδη και οι μεταβολίτες της TFNA και TFNG παρουσιάζουν χαμηλή ανθεκτικότητα στο έδαφος και επομένως δεν αναμένονται υπολείμματα στις καλλιέργειες αμειψισποράς.

Με βάση το μεταβολικό πρότυπο που εντοπίστηκε στις μελέτες μεταβολισμού, τα αποτελέσματα των μελετών υδρόλυσης και την τοξικολογική σημασία των μεταβολιτών, οι ορισμοί υπολειμμάτων για τα φυτικά προϊόντα προτάθηκαν ως «άθροισμα των flonicamid, TFNA και TFNG εκφρασμένο ως flonicamid» τόσο για την επιβολή της νομοθεσίας όσο και για την εκτίμηση κινδύνου. Αυτοί οι ορισμοί καταλοίπων ισχύουν για τις πρωτογενείς καλλιέργειες και τα μεταποιημένα προϊόντα.

Ελλείψει ειδικών μελετών μεταβολισμού με μέλισσες και λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεταβολικό προφίλ της φλονικαμίδης σε όλες τις πρωτογενείς καλλιέργειες είναι παρόμοιο και ότι δεν σχηματίζονται προϊόντα αποικοδόμησης υπό συνθήκες παστερίωσης, η EFSA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ίδιοι ορισμοί καταλοίπων που προκύπτουν για τα φυτικά προϊόντα ισχύουν και για το μέλι.

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπολείμματα φλονικαμίδης που απαντώνται στο μέλι σε επίπεδο 0,05 mg/kg δεν θα οδηγήσουν σε έκθεση του καταναλωτή που υπερβαίνει τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς και, ως εκ τούτου, είναι απίθανο να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο