Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το σωστό μαχαίρι για κάθε χρήση

ΑρχικήΝέαΤο σωστό μαχαίρι για κάθε χρήση
spot_img

Το κάθε μαχαίρι κουζίνας είναι σχεδιασμένο για έναν σκοπό

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο συρτάρι της κουζίνα ένα δυο μαχαίρια που έχουμε βολευτεί και χρησιμοποιούμε για όλες τις χρήσεις. Ωστόσο, όπως ένας καλός μάστορας έχει τα σωστά, και πολλές φορές ακριβοπληρωμένα, εργαλεία για να κάνει γρήγορα και αποτελεσματικά την δουλειά του, το ίδιο ισχύει και για το μάγειρα. Έχοντας τα σωστά μαχαίρια στην κουζίνα, θα τελειώσει πιο γρήγορα το κόψιμο των λαχανικών ή άλλων υλικών.

Το κάθε μαχαίρι κουζίνας έχει το σκοπό του

Το μαχαίρι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εργαλείο. Σε μια κουζίνα είναι ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο. Είναι επομένως σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σωστό μαχαίρι για τον σκοπό που έχει σχεδιαστεί. Ένα μαχαίρι σκαλίσματος δεν θα κόψει καλά τη μπριζόλα σας και, αν το κάνει, πιθανότατα χρησιμοποιείτε υπερβολική δύναμη και καταστρέφετε τη λεπίδα. Το μαχαίρι ενός σεφ είναι ένα εξαιρετικό μαχαίρι πολλαπλών εργασιών, αλλά για λεπτές εργασίες, όπως η αφαίρεση των σπόρων πιπεριών. Για το ξεφλούδισμα της ντομάτας είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό και βολικό μαχαίρι καθαρισμού.

Διαβάστε ακόμη: Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού

Πώς να επιλέξω τι μαχαίρι χρειάζομαι;

Αν δεν έχετε ήδη μαχαίρια κουζίνας, μπορείτε να αγοράσετε κάποιο έτοιμο σετ 5-10 μαχαιριών τα οποία περιλαμβάνουν τους κυριότερους τύπους μαχαιριών. Αν όμως έχετε ήδη κάποια μαχαίρια στη συλλογή σας τότε ήρθε η ώρα να τα αξιοποιήσετε καταλλήλως αφού πρώτα μάθετε για πού προορίζεται το καθένα.

1. Μαχαίρι του σεφ

Το μαχαίρι του σεφ είναι το νούμερο 1 εργαλείο στην κουζίνα! Είναι το προαπαιτούμενο για να προετοιμάσει κανείς από το πιο απλό έως το πιο περίπλοκο γεύμα. Το σωστό μαχαίρι του σεφ είναι εύχρηστο, άνετο στο κράτημα και θα σας βοηθήσει να κάνετε όλες τις βασικές εργασίες προετοιμασίας του φαγητού, όπως το κόψιμο και τον τεμαχισμό των υλικών σας. Είναι μακράν το πιο ευέλικτο και δημοφιλές από τα μαχαίρια κουζίνας. Με ένα καλό μαχαίρι του σεφ (ή πιο απλά “μαχαίρι του μάγειρα”) μπορεί να αλλάξει εντελώς τη διάθεση σας για μαγείρεμα! Τα μαχαίρια του σεφ κυμαίνονται σε μεγέθη από 15 cm έως 30 cm. Ένα μαχαίρι σεφ των 20 cm είναι το πιο συνηθισμένο μέγεθος.

Διαβάστε ακόμη: Ειδοποίηση RASFF για σέλινο γεμάτο επικίνδυνα φυτοφάρμακα

2. Μαχαίρι καθαρισμού/ξεφλουδίσματος

Ο καθαρισμός, το ξεφλούδισμα και ο τεμαχισμός γίνονται εύκολα με αυτά τα μικρά και ευκίνητα μαχαίρια. Επιλέξτε ένα τέτοιο μαχαίρι αν χρειαστεί να πάτε σε ένα πικνίκ ή στο κάμπινγκ. Απλώς αποφασίστε αν χρειάζεστε ένα μαχαίρι με οδοντωτή λεπίδα – ιδανική για κοπή ντομάτας με απαλή φλούδα – ή με ίσια λεπίδα. Για να είστε σίγουροι, καλό είναι να έχετε ένα από το καθένα.

3. Βοηθητικό μαχαίρι

Επιλέξτε ένα βοηθητικό μαχαίρι για όλες εκείνες τις μικρές εργασίες τεμαχισμού όπως το καθάρισμα και το κόψιμο των λαχανικών, τεμαχισμό μικρών φρούτων, τεμαχισμό κρέατος κλπ. Αντικαθιστά σε πολλές εργασίες το μαχαίρι του σεφ και είναι πιο ξεκούραστο στη χρήση λόγω μικρότερου βάρους. Τα βοηθητικά μαχαίρια έχουν συνήθως μήκος από 10 cm έως 18 cm.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα καταλάβετε αν η κέτσαπ που αγοράζετε είναι νοθευμένη

4. Μαχαίρι ψωμιού

Τα μαχαίρια ψωμιού έχουν σχετικά αραιά δόντια στη λεπίδα και κόβουν εύκολα ακόμα και τις πιο χοντρές κόρες ψωμιού χωρίς να θρυμματίσουν όλο το καρβέλι. Είναι επίσης τέλεια για να κόβετε στη μέση σάντουιτς και κέικ.

5. Μαχαίρι steak/μπριζόλας

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια καλοψημένη, ζουμερή μπριζόλα. Η απόλαυση πραγματικά ενισχύεται όταν συνοδεύεται από ένα καλό κοφτερό μαχαίρι που θα κόψει το κρέας σαν βούτυρο. Εμείς προτιμούμε τα μαχαίρια μπριζόλας με ίσια λεπίδα και όχι οδοντωτή, γιατί κόβουν με λιγότερη πίεση το κρέας (αρκεί να είναι καλά ακονισμένα) αφήνοντάς το περισσότερο ζουμερό. Αυτό όμως είναι καθαρά θέμα επιλογής του καθενός. 

6. Μαχαίρι φιλεταρίσματος

To μαχαίρι φιλεταρίσματος χαρακτηρίζεται από μια σχετικά εύκαμπτη και μακριά λεπίδα η οποία επιτρέπει τη λεπτή προετοιμασία ψαριών και κρέατος. Εξοπλιστείτε με τα σωστά μαχαίρια φιλεταρίσματος και με λίγη εξάσκηση θα γίνετε ένας πραγματικός χειρουργός κρέατος και ψαριών!

Το μαχαίρι φιλεταρίσματος είναι παρόμοιο με ένα μαχαίρι ξεκοκκαλίσματος, αλλά έχει μακρύτερη και πιο εύκαμπτη λεπίδα που βοηθάει πολύ στην λεπτή αφαίρεση φιλέτων από ολόκληρα ψάρια. Προσφέρει επίσης εξαιρετική αίσθηση για τον λεπτό καθαρισμό μικρών οστών από φιλέτα.

 7. Μπαλτάς

Ο μπαλτάς χρησιμοποιείται για να σπάσει ένα χοντρό κόκκαλο από το μοσχάρι, για να διαχωρίσετε ένα στήθος κοτόπουλο στα 2 για να σπάσετε το πίσω μέρος ενός αστακού αλλά και σε διάφορες άλλες εργασίες. Δεν χρειάζεται πάντα να χτυπάτε τον μπαλτά με δύναμη από ψηλά καθώς η κοπή αυτή έχει ελάχιστη ακρίβεια και μπορεί να κόψετε κάτι που δεν θέλετε. Τις περισσότερες φορές βολεύει να τοποθετήσετε τον μπαλτά στο σημείο που θέλετε και απλά να τον πιέσετε δυνατά.

8. Μαχαίρι λαχανικών

Το μαχαίρι λαχανικών είναι ειδικά σχεδιασμένο για να κόβει, να τεμαχίζει και να ψιλοκόβει λαχανικά. Τα μαχαίρια λαχανικών έχουν μια φαρδιά λεπίδα η οποία συνήθως φέρει τετράγωνη άκρη. Τις περισσότερες φορές η άκρη της λεπίδας του μαχαιριού λαχανικών είναι ίσια και όχι μυτερή όπως αυτή του μαχαιριού σεφ. Η ευθεία λεπίδα του επιτρέπει να κόβει όλο το λαχανικό μέχρι το ξύλο κοπής χωρίς να απαιτείται οριζόντια κίνηση του μαχαιριού. Το μαχαίρι λαχανικών είναι έχει πολύ πιο λεπτή λεπίδα από το μαχαίρι του σεφ. Μια λεπτή λεπίδα επιτρέπει πιο καθαρή κοπή στα λαχανικά σε αντίθεση με μια πιο χοντρή λεπίδα που σχίζει τα λαχανικά με λιγότερη ακρίβεια.

9. Μαχαίρι Τυριού

Υπάρχουν διάφορα μαχαίρια τυριού στην αγορά. Τα περισσότερα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε το τυρί να μην κολλάει πάνω στο μαχαίρι με αποτέλεσμα το σερβίρισμα να είναι πιο εύκολο. Αν σας αρέσουν πολύ τα τυριά και συνηθίζετε να βγάζετε μια πιατέλα τυριών στους φιλοξενούμενούς σας μετά από κάθε γεύμα τότε σκεφτείτε σοβαρά να αγοράσετε ένα σετ μαχαιριών τυριού.

Συμβουλές για τα μαχαίρια σας
  1. Μην χρησιμοποιείτε το μαχαίρι σας πάνω σε πέτρα, γυαλί, μέταλλο ή κεραμικό. Η λεπίδα του μαχαιριού φθείρεται σε τόσο σκληρές επιφάνειες ενώ μπορεί επίσης μεταλλικά μικροσωματίδια να εισέλθουν στο φαγητό σας. Προτιμήστε τα κλασικά ξύλα κοπής ή τις άκαμπτες πλαστικές επιφάνειες κοπής που κυκλοφορούν. Στο mantemi.gr θα βρείτε εξαιρετικά ξύλα κοπής.
  2. Οι πιθανότητες να τραυματιστείτε εξαιτίας ενός μαχαιριού που δεν έχει ακονιστεί είναι περισσότερες γιατί του ασκείτε μεγαλύτερη δύναμη για να κόψει. Ένα ακονισμένο μαχαίρι δεν χρειάζεται πολύ δύναμη για να κόψει και είναι πιο δύσκολο να σας γλιστρήσει και να σας ξεφύγει.
  3. Αποφύγετε να βάζετε τα καλά σας μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων. Το απορρυπαντικό πλυντηρίου είναι αρκετά διαβρωτικό και μπορεί να αφήσει μόνιμους λεκέδες στη λαβή ή στη λεπίδα του μαχαιριού σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο