Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση «μαμούθ» μολυσμένου σολομού λόγω λιστέρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση «μαμούθ» μολυσμένου σολομού λόγω λιστέρια
spot_img

Νέο περιστατικό μόλυνσης και μαζικής ανάκλησης καπνιστού σολομού.

Απανωτά είναι τα περιστατικά μολυσμένου με listeria monocytogenes σολομού που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Στις αρχές Οκτωβρίου η Ιρλανδία έστειλε επείγον σήμα σε 5 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για σοβαρό κίνδυνο από τον καπνιστό σολομό μάρκας GUYADER που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρή μέχρι θανατηφόρα τροφική δηλητηρίαση. Τη συγκεκριμένη μάρκα και συγκεκριμένα το προϊόν με το όνομα Guyader L’esprit de la Mer ανακάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα και η Γαλλία.

Το νέο περιστατικό αφορά στις ΗΠΑ όπου ο κολοσσός σουπερμάρκετ Costco ανακάλεσε χιλιάδες συσκευασίες καπνιστού σολομού, που είναι μολυσμένες με το παθογόνο βακτήριο Listeria.Στην ανακοίνωσή της η Costco ενημέρωσε πως οι συσκευασίες σολομού Kirkland Signature Smoked Salmon που πωλήθηκαν από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου δεν πρέπει να καταναλωθούν και να επιστραφούν στο κατάστημα με επιστροφή χρημάτων. Πρόκειται για συσκευασμένο σολομό με αριθμό παρτίδας 8512801270 – που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του μπροστινού μέρους της συσκευασίας. Ο σολομός είναι της εταιρείας Acme Smoked Fish Corp και η μόλυνση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων είναι ένα από τα μέρη όπου τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν και να μολύνουν τα τρόφιμα.

Τα προϊόντα άψητου σολομού είναι τρόφιμα υψηλού κινδύνου που συχνά μολύνονται με L. monocytogenes και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης από λιστερίωση μια σοβαρή τροφιμογενή λοίμωξη, ειδικά για ηλικιωμένους, εγκύους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης για τους καταναλωτές, οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να βελτιώσουν τα μέτρα υγιεινής και να μειώσουν την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στην επεξεργασία τροφίμων. Επιπλέον, τα ευαίσθητα άτομα θα πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα για τον κίνδυνο εμφάνισης λιστερίωσης από την κατανάλωση καπνιστών προϊόντων και προϊόντων σολομού.

Τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν χαλασμένα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξει. Το CDC υπολογίζει ότι περίπου 1.600 άνθρωποι μολύνονται από λιστέρια κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα περίπου 260 θανάτους. 

Η κατανάλωση τροφής μολυσμένης με listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς – και μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.  Συνιστάται στους καταναλωτές να διατηρούν χαμηλές τις θερμοκρασίες ψυγείου για να εμποδίσουν την πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων όπως η λιστέρια που μπορεί να υπάρχουν σε παρασκευασμένα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο