Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδοποίηση RASFF για απαγορευμένες ουσίες σε λεμονάδα FANTA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση RASFF για απαγορευμένες ουσίες σε λεμονάδα FANTA
spot_img

Νέα ανάκληση αναψυκτικού FANTA λόγω απαγορευμένων πρόσθετων.

Η Γερμανία ενημέρωσε Αυστρία, Μεξικό και Ολλανδία μέσω του Ευρωπαϊκού RASFF,για απαγορευμένα πρόσθετα σε λεμονάδα FANTA την οποία απέσυρε από τα ράφια. Σύμφωνα με τον κατάλογο των συστατικών, το εν λόγω δείγμα περιέχει “βρωμιούχο φυτικό έλαιο”»” (BVO), “σολφοηλεκτρικό νάτριο διοκτυλεστέρα” (Dioctyl sodium sulfosuccinate) και Βενζοϊκό οξύ E 210 σε ποσότητα που υπερβαίνει το όριο. Τα δύο πρώτα, δεν αναφέρονται στο Παράρτημα II του Κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 και ως εκ τούτου δεν επιτρέπονται. Το Βενζοϊκό οξύ που επιτρέπεται ωστόσο, ανιχνεύτηκε σε ποσότητα 185 mg/l με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα150 mg/l. Πρόκειται για τη Λεμονάδα φράουλα Fanta Fresa/Strawberry 355 ml προέλευσης Μεξικού.

H FANTA που ανακλήθηκε λόγω απαγορευμένων πρόσθετων

 Το BVO χρησιμοποιείται κυρίως για να βοηθήσει στη γαλακτωματοποίηση αναψυκτικών με γεύση εσπεριδοειδών, εμποδίζοντάς τα να διαχωριστούν κατά τη διανομή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση BVO μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διαταραχές του ενδοκρινικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος και ότι το βρώμιο συσσωρεύεται επίσης εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε ερώτηση που είχε κατατεθεί στην Ευρωβουλή για το “εάν η Επιτροπή γνωρίζει το πρόβλημα των επιπέδων βενζολίου στα αναψυκτικά” αναφέρεται πως στα αναψυκτικά, τα επίπεδα βενζολίου μπορούν να βρεθούν δύο έως έξι φορές υψηλότερα από αυτά που θεωρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ως ασφαλές επίπεδο στο πόσιμο νερό (10 μg/kg). Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, το βενζόλιο είναι καρκινογόνος ουσία.  Μια μελέτη που διεξήχθη από τον Βρετανικό Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων διαπίστωσε ότι υπάρχει βενζόλιο στο 30 % των δειγμάτων αναψυκτικών που εξετάστηκαν. Ορισμένα από τα δείγματα είχαν επίπεδα άνω των 10 μg/kg και σε άλλα τα επίπεδα κυμαίνονταν από 1 έως 10 μg/kg.

Ο κύριος λόγος για τον σχηματισμό βενζολίου στα αναψυκτικά είναι η συνδυασμένη χρήση βενζοϊκού οξέος (συντηρητικό E210-213) και ασκορβικού οξέος ή βιταμίνης C (Ε300). Η διαδικασία αντίδρασης ενισχύεται περαιτέρω από παράγοντες όπως η οξύτητα, η θερμοκρασία, το φως και η παρουσία ορισμένων μεταλλικών ιόντων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλούνται αναψυκτικά FANTA λόγω απαγορευμένων πρόσθετων. Τον περασμένο Απρίλιο απέσυρε από την αγορά πορτοκαλάδες Fanta, καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ, αφού ανιχνεύτηκαν με υπερβολική περιεκτικότητα του πρόσθετου Sunset Yellow (Ε110).  Το πρόσθετο εντοπίστηκε σε ποσότητα 66,7mg/l με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 20 mg/l.. Το πρόσθετο βρέθηκε σε ανάλυση δειγμάτων των αναψυκτικών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια εισόδου τους στη χώρα, από το λιμάνι του Δουβλίνου. Οι αρχές της Ιρλανδίας, είχαν ανακαλέσει το αναψυκτικό Fanta orange και τον  Νοέμβριο του 2023 καθώς στην πορτοκαλάδα είχε βρεθεί το Sunset Yellow σε ποσότητα 65.1 mg/l  ενώ και τον Ιούνιο του 2023 είχαν δεσμευτεί αναψυκτικά  Fanta Fizzy Drink, με περιεκτικότητα σε Ε110, 30.5 mg/l.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο