Ειδοποίηση RASFF για 54 τροφικές δηλητηριάσεις από παστεριωμένο υγρό αυγό.
54 καταναλωτές στην Ισπανία, παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, έμετος, διάρροια, κοιλιακό άλγος, πυρετός) μετά την κατανάλωση παστεριωμένου υγρού αυγού από τη μάρκα OVOPACK. Η Ισπανία ενημέρωσε και το Ευρωπαϊκό RASFF, επειδή το προϊόν εξάγεται και στην Πορτογαλία.
«Εάν έχετε καταναλώσει το προϊόν από την προσβεβλημένη παρτίδα και παρουσιάσετε συμπτώματα συμβατά με σαλμονέλωση (κυρίως διάρροια ή/και έμετο που συνοδεύονται από πυρετό και πονοκέφαλο), συνιστάται να απευθυνθείτε σε κέντρο υγείας» αναφέρουν οι Ισπανικές Αρχές στην ανακοίνωση ανάκλησης.
Τα δεδομένα του σχετικού προϊόντος είναι:
- Όνομα προϊόντος: παστεριωμένο υγρό ολόκληρο αυγό
- Επωνυμία: OVOPACK
- Εμφάνιση προϊόντος: Brick
- Αριθμός παρτίδας: L11142
- Ημερομηνία λήξης: 28/10/2024
- Βάρος μονάδας: 1 kg
- Θερμοκρασία: Ψυγείο
Η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα συνδέεται κυρίως με την κατανάλωση των ακόλουθων τροφών: ωμά ή μη μαγειρεμένα αυγά και προϊόντα αυγών, ωμό ή καλά μαγειρεμένο κρέας, ιδιαίτερα πουλερικά, καθώς και γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν υποβάλλονται σε θεραπείες που εξαλείφουν τη σαλμονέλα . μολυσμένο νερό, ωμά φρούτα και λαχανικά.
Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο αναφερόμενη τροφιμογενής ζωονόσος στον άνθρωπο μετά την καμπυλοβακτηρίωση και η κύρια αιτία τροφιμογενών εστιών στην ΕΕ και στις χώρες εκτός ΕΕ.
Η σαλμονέλα έχει μεγάλη ικανότητα προσαρμογής, η οποία της επιτρέπει να επιβιώνει σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα για μήνες ή και χρόνια. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών, από 5 έως 45 ºC, με τη βέλτιστη θερμοκρασία να είναι 35-37 ºC και είναι ικανό να επιβιώσει σε ένα ευρύ φάσμα pH.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.