Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποτήρια μίας χρήσης: Πόσο ασφαλή είναι;

ΑρχικήΝέαΠοτήρια μίας χρήσης: Πόσο ασφαλή είναι;
spot_img

Εργαστήριο αξιολόγησε την ασφάλεια και τη ποιότητα των ποτηριών που βρίσκουμε σε βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ και καντίνες.

Από το 2023 είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις εστίασης ενός συγκεκριμένου μεγέθους να παρέχουν επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία για τα τρόφιμα και τα ποτά που παίρνουν μαζί τους.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, περίπου 320.000 ποτήρια μίας χρήσης για ζεστά ροφήματα χρησιμοποιούνται κάθε ώρα στη χώρα. Γι’ αυτό το λόγο πολλά βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ και καντίνες διαθέτουν πλέον ποτήρια πολλαπλών χρήσεων ως οικολογική εναλλακτική λύση.

Το γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών, Öko-Test πραγματοποίησε εργαστηριακές αναλύσεις σε επτά διαφορετικά επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για να διαπιστωθεί αν απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και τι επίγευση αφήνουν.

Το εργαστήριο βρήκε δισφαινόλη Α (BPA) στο πλαστικό ενός ποτηριού. Αυτή η βιομηχανική χημική ουσία είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, καθώς μπορεί να επηρεάσει το ορμονικό μας σύστημα και έχει ταξινομηθεί στην ΕΕ ως «πιθανώς τοξική για την ανθρώπινη αναπαραγωγή».

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) βλέπει ενδείξεις στην τελευταία της αξιολόγηση ότι ακόμη και μικροσκοπικές ποσότητες BPA θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να εξηγήσει το εύρημα BPA στο ποτήρι της και υπέβαλε αρνητική αντι-αναφορά.

Το ανησυχητικό είναι ότι η χημική ουσία μεταναστεύει από το πλαστικό στο ζεστό ρόφημα σε κρίσιμες ποσότητες. Για να το ελέγξουν αυτό, το εργαστήριο πραγματοποίησε μια δοκιμή μετανάστευσης. Γέμισαν το ποτήρι με προσομοιωτή καφέ τρεις φορές στη σειρά και στη συνέχεια προσδιόρισε την περιεκτικότητά του σε BPA.

Ακόμη και στη δεύτερη και τρίτη μετανάστευση, η μετρούμενη περιεκτικότητα σε BPA υπερέβαινε την ημερήσια πρόσληψη (TDI) που θεωρείται ασφαλής από την EFSA κατά περισσότερο από 30 φορές, ενώ στην πρώτη μετανάστευση κατά περισσότερο από 70 φορές.

Όποιος πίνει τον καφέ του από ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι περιμένει δικαίως ότι το πλαστικό θα είναι γευστικά ουδέτερο. Αυτό είναι τελικά ένα πλεονέκτημα έναντι των ποτηριών μιας χρήσης, στα οποία τα ποτά συχνά έχουν γεύση χαρτονιού.

Ωστόσο, το τεστ έδειξε ότι δύο ποτήρια είχαν μια γεύση που δεν είχε γεύση. Το εμφιαλωμένο νερό σε ένα ποτήρι είχε ελαφρώς «σάπια, γλυκιά, φρουτώδη, ξινή και χάρτινη γεύση», ενώ σε ένα άλλο είχε μια ελαφριά «μουχλιασμένη, χάρτινη και ξυλώδη» παραφωνία.

Ένα ποτήρι to-go, όπως αυτό που μπορείτε να δανειστείτε από τον φούρνο ή στο σταθμό στην εθνική οδό, δεν είναι απλώς ένα πλαστικό ποτήρι. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα πολλαπλών χρήσεων πίσω από αυτό. Ένας πάροχος υπηρεσιών που φροντίζει για την παραγωγή, προμηθεύει τα σημεία διανομής, παρέχει κίνητρα για επιστροφές και, εάν είναι απαραίτητο, οργανώνει την ανακύκλωση των ποτηριών .

Το Öko-Test ζήτησε από τους παρόχους πληροφορίες σχετικά με αυτές τις σημαντικές πτυχές των συστημάτων τους, ώστόσο, μόνο τέσσερις πάροχοι της δοκιμής ήταν σε θέση να καταγράφουν τον αριθμό των φορών που τα ποτήρια τους κυκλοφορούν.

Η Recup, για παράδειγμα, εστιάζει σκόπιμα σε «χαμηλά εμπόδια κατά την απόφαση για τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών» και λειτουργεί ένα αναλογικό σύστημα στο οποίο ένα ποτήρι μπορεί να παραληφθεί και να επιστραφεί σε όλα τα σημεία διανομής έναντι εγγύησης 1 ευρώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο