H κανέλα που βρίσκεται συχνά στην αγορά είναι κασσία, ή Κινεζική κανέλα, που χρησιμοποιείται ως φθηνό υποκατάστατο της κανέλας Κεϋλάνης
Η κανέλα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά στο ντουλάπι μας. Αγαπημένο για το ζεστό και γλυκό του άρωμα, αυτό το μπαχαρικό μπορεί να αναδείξει αμέσως τη γεύση οποιουδήποτε πιάτου. Επιπλέον, είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Τα πρόσφατα περιστατικά ακατάλληλης κανέλλας με μόλυβδο και τις πρόσφατες δηλητηριάσεις βρεφών
κάνει πολλούς να αναρρωτιώνται αν η κανέλλα που προμηθεύονται από το ράφι είναι καθαρή και ασφαλής.Μήπως λοιπόν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι;
Όπως αποκαλύπτει η διατροφολόγος Simrun Chopra η κανέλα που βρίσκεται συχνά στην αγορά είναι κασσία,ή Κινεζική κανέλα, που χρησιμοποιείται ως φθηνό υποκατάστατο της κανέλας.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός πως η κανέλα cassia περιέχει αρκετή ποσότητα κουμαρίνης (5%). Η κουμαρίνη είναι ένα φυτοχημικό το οποίο σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αποδειχθεί τοξικό και να προκαλέσει παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στα νεφρά και το συκώτι. Κουμαρίνη περιέχει και η κανέλα Κεϋλάνης, αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες (0,004%).
Δείτε ακόμη: Γυαλί σε βιολογική σάλτσα ντομάτας – Άμεση ανάκληση
Πώς μοιάζει όμως η πραγματική κανέλα;
Η γνήσια κανέλα Κεϋλάνης έχει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα, είναι εύθραυστη στο άγγιγμα του χεριού, ενώ είναι χαρακτηριστικό το «μεθυστικό» άρωμα που αναβλύζει και η έντονη γεύση της. Επίσης, είναι τυλιγμένη σε σχήμα ρολού με το εσωτερικό του κυλίνδρου να είναι γεμάτο, σε αντίθεση με την cassia που το εσωτερικό του κυλίνδρου της είναι «κούφιο».
Διαβάστε ακόμη: Αποκαλύφθηκαν τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που προκάλεσαν τον θάνατο των έξι μαθητών δημοτικού
Η κανέλα cassia είναι σκούρα καφέ στο χρώμα, έχει σκληρό περίβλημα, ενώ η γεύση της και το άρωμά της είναι πιο ουδέτερα και όχι τόσο έντονα όσο της Κεϋλάνης.
Δείτε ακόμη: Η Danone ανακαλεί κρέμα «Zero Sugar» επειδή περιέχει ζάχαρη