Η γονιδιακή επεξεργασία στο πλευρό των επιστημόνων.
Οι ανακαλύψεις στη γενετική επιστήμη έχουν φέρει τον κόσμο στην «αυγή μιας νέας εποχής» και μπορούν να προωθήσουν λύσεις σε ένα φάσμα αλληλένδετων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προστασία της βιοποικιλότητας, δήλωσε ο QU Dongyu, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Διαλόγου για το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων 2024.
Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν επίσης «να φέρουν τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς πιο κοντά», πρόσθεσε στην κεντρική ομιλία του με τίτλο «Από τη γενετική στη γενιά: Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα αγροδιατροφικά συστήματα και την κουλτούρα τροφίμων».
Το ετήσιο βραβείο, προς τιμήν του Norman Borlaug, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πατέρες της Πράσινης Επανάστασης που έβγαλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα χάρη στο έργο του για τις πιο αποδοτικές ποικιλίες σιταριού, απονεμήθηκε φέτος στους Geoffrey Hawtin και Cary Fowler, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής τους στη διατήρηση και προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς της βιοποικιλότητας των καλλιεργειών, ιδίως στη λειτουργία και χρηματοδότηση τραπεζών γονιδίων καλλιεργειών σε όλο τον πλανήτη.
Γονιδιακή επεξεργασία
Η τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες αναπαραγωγής, δρώντας ταχύτερα από τις μεθόδους διασταύρωσης, μεταλλαγής και μεταλλαγής, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO, ο οποίος σπούδασε φυτική αναπαραγωγή και γενετική και συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση του γονιδιώματος της πατάτας.
Η επεξεργασία γονιδίων ή γονιδιώματος είναι ένας όρος που περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές μοριακής βιολογίας. Η έλευση των ομαδοποιημένων τακτικά διαδεδομένων σύντομων παλίνδρομων επαναλήψεων, γνωστών ως CRISPR, έδωσε ώθηση στην ταχεία αύξηση της έρευνας και των εφαρμογών γονιδιακής επεξεργασίας.
Η CRISPR είναι ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή από τους πιο συμβατικούς τρόπους διασταύρωσης, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για περιβαλλοντικά προσαρμοσμένες και διατροφικά ευαίσθητες καλλιέργειες και ζώα που μπορούν να προστατεύσουν τη γενετική βιοποικιλότητα και να συμβάλουν στην οικοδόμηση ανθεκτικών αγροδιατροφικών συστημάτων.
Ο Γενικός Διευθυντής του FAO τόνισε ότι η γονιδιακή επεξεργασία μπορεί να αποτελέσει ευλογία για τη διατήρηση και την ενίσχυση των μοναδικών χαρακτηριστικών των τοπικών και αυτόχθονων τροφίμων, διατηρώντας ανοιχτό ένα «παράθυρο στην ανθρωπιά μας» και αποτελώντας «μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, συνδέοντας τους διατροφικούς πολιτισμούς και ενισχύοντας την κοινή ανθεκτικότητα απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις».
Για το λόγο αυτό, το Μουσείο και Δίκτυο Τροφίμων και Γεωργίας του FAO, που θα εγκαινιαστεί το 2025 στην έδρα του FAO στη Ρώμη με αφορμή την 80ή επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, θα γεφυρώσει τις παγκόσμιες τεχνολογίες και κουλτούρες τροφίμων, προβάλλοντας τις πλούσιες παραδόσεις και τις καινοτόμες προσεγγίσεις που διαμόρφωσαν την ιστορία των αγροδιατροφικών συστημάτων στο πέρασμα του χρόνου.
Οι εμπειρογνώμονες του FAO έχουν παράξει σημαντικές συνεισφορές στις συνδέσεις μεταξύ της επεξεργασίας γονιδίων και της ασφάλειας των τροφίμων και των αγροδιατροφικών συστημάτων ευρύτερα.
Ο Dongyu τόνισε ότι το Φόρουμ Επιστήμης και Καινοτομίας, ένας από τους τρεις πυλώνες του Παγκόσμιου Φόρουμ Τροφίμων που διοργανώνει κάθε χρόνο ο FAO στην έδρα του στη Ρώμη, δημιουργήθηκε ακριβώς για να συζητήσουν τα μέλη και οι εταίροι τα οφέλη και τους κινδύνους των τεχνολογιών αιχμής.