Μήνυση στους δύο Κολοσσούς για παραπλάνηση σχετικά με την ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών μπουκαλιών.
Νέα προβλήματα δημιουργούν σε Coca Cola και PepsiCo τα πλαστικά μπουκάλια που μολύνουν το περιβάλλον. Η κομητεία του Λος Άντζελες σε μήνυση εναντιν τον δύο κολοσσών τροφίμων ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες PepsiCo και Coca-Cola παραπλάνησαν το κοινό σχετικά με την ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών μπουκαλιών τους και υποβάθμισαν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία της απόρριψης πλαστικών.
Οι δύο εταιρείες κατατάσσονται ως οι κορυφαίοι ρυπαντές πλαστικών στον κόσμο για πέντε συνεχόμενα χρόνια και η Coca-Cola κατέχει την πρώτη θέση για έξι χρόνια, σύμφωνα με την παγκόσμια περιβαλλοντική ομάδα Break Free From Plastic. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση η PepsiCo παράγει περίπου 2,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικού και η Coca-Cola παράγει περίπου 3,224 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικού ετησίως
Δείτε ακόμη: Τσίχλες: Μασάμε τόσα χρόνια πλαστικό;
«Η Coke και η Pepsi πρέπει να σταματήσουν την εξαπάτηση και να αναλάβουν την ευθύνη για τα προβλήματα πλαστικής ρύπανσης που προκαλούν τα προϊόντα σας», δήλωσε ο επόπτης της κομητείας LA Lindsey Horvath σε μια δήλωση. «Η Κομητεία του Λος Άντζελες θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από εταιρείες που εμπλέκονται σε παραπλανητικές και αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές».
Υπενθυμίζεται ότι και το εφετείο της Ουάσιγκτον τάχθηκε στο πλευρό των ακτιβιστών σε αγωγή που ισχυρίζεται ότι η Coca-Cola προέβη σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις προσπάθειες βιωσιμότητας. Η αγωγή αμφισβητούσε τις δηλώσεις της ότι τα πλαστικά μπουκάλια της ήταν «100% ανακυκλώσιμα», υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα μπουκάλια καταλήγουν σε χωματερές ή αποτεφρωτήρες λόγω της περιορισμένης ικανότητας ανακύκλωσης.
Την ίδια ώρα δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε την ομαδική αγωγή για τη ρύπανση κατά της PepsiCo που ασκήθηκε από το κράτος. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα διεξήγαγε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 17% των σκουπιδιών στον ποταμό Buffalo προέρχονταν από προϊόντα PepsiCo. Με την καταμέτρησή του, ο επόμενος υψηλότερος συνεισφέρων ήταν η McDonald’s με 6%.
Δείτε ακόμη: Επιδημία E. coli σε νηπιαγωγείο – 23 μαθητές αρρώστησαν, 2 στην εντατική
Αλλά ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Emitio Colaiacovo, διαπίστωσε ότι ο εισαγγελέας απέτυχε να αποδείξει ότι η PepsiCo έπρεπε να είχε προειδοποιήσει τους πελάτες για τους κινδύνους των πλαστικών που βρέθηκαν στη συσκευασία της, κρίνοντας ότι η εταιρεία δεν είχε «καμία υποχρέωση» να το κάνει.