Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χοληστερόλη: Οι 2+1 διατροφικές αλλαγές που βοηθούν να ρίξετε τα επίπεδα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΧοληστερόλη: Οι 2+1 διατροφικές αλλαγές που βοηθούν να ρίξετε τα επίπεδα
spot_img

Μια καρδιολόγος μοιράζεται τις τρεις κορυφαίες συστάσεις της για τρόφιμα για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Εάν η χοληστερόλη σας ανεβαίνει, ο γιατρός σας πιθανόν να σας έχει πει ότι η διατροφή και η άσκηση – οι παραδοσιακοί ακρογωνιαίοι λίθοι της υγείας της καρδιάς – θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωσή της.

Aν όμως προτιμάτε να κάνετε μία μόνο αλλαγή κάθε φορά για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας με φυσικό τρόπο, ίσως να θέλετε να ξεκινήσετε με τη διατροφή σας.

Μια μεγάλη ανάλυση πολλών ελεγχόμενων δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι οι διατροφικές αλλαγές μείωσαν την LDL και τη συνολική χοληστερόλη, ενώ η άσκηση από μόνη της δεν είχε καμία επίδραση σε καμία από τις δύο. Η προσθήκη αερόβιας άσκησης ενίσχυσε τις λιπιδαιμομειωτικές επιδράσεις μιας υγιεινής για την καρδιά δίαιτας.

Τα άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες ακολούθησαν ποικίλες δίαιτες, από μεσογειακή έως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλών θερμίδων. Ωστόσο, οι πιο αποτελεσματικές δίαιτες αντικαθιστούσαν τα τρόφιμα με τη δύναμη να μειώνουν τη χοληστερόλη με εκείνα που αυξάνουν τη χοληστερόλη.

Ενώ μπορεί να χρειαστεί να αποχαιρετήσετε μερικά σνακ και fast food, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα που είναι εξίσου ικανοποιητικά. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακολουθήσετε μια προσέγγιση «όλα ή τίποτα». Μερικές μικρές αλλαγές στο διαιτολόγιο σας είναι αρκετές για να αρχίσετε να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας και να τη διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η καρδιολόγος Dr Elizabeth Klodas μοιράστηκε τις τρεις κορυφαίες συστάσεις της για τρόφιμα για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, τα οποία είναι όλα πλούσια σε φυτικές ίνες. Η ίδια εξήγησε: «Ως καρδιολόγος, λέω πάντα στους ασθενείς ότι η μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων».

«Πολλές τροφές έχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα και την τραβούν έξω από το σώμα πριν φτάσει στην κυκλοφορία». Πρώτη στη λίστα της είναι η βρώμη, η οποία πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της χοληστερόλης.

Η ίδια δήλωσε: «Η βρώμη είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την υγεία των ανθρώπων: «Εφοδιάζω πάντα την κουζίνα μου με βρώμη και συνήθως τρώω μισό φλιτζάνι την ημέρα». «Δεν είναι μόνο πλούσιες σε φυτικές ίνες, αλλά περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Τα ρεβίθια είναι ένα άλλο τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες που συνιστά ο Dr Klodas. «Είναι γεμάτα με κάλιο και μαγνήσιο, και τα δύο σημαντικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης», είπε. «Ένα φλιτζάνι έχει σχεδόν 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, 12 γραμμάρια φυτικών ινών και το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σας σε σίδηρο».

Για όσους απολαμβάνουν το σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι γεμάτα φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνη Ε. Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) συμβουλεύει: «Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, είναι πιο σημαντικό να τρώτε λιγότερα κορεσμένα λιπαρά». «Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι πράγματα όπως το λιπαρό και επεξεργασμένο κρέας, οι πίτες και τα γλυκά, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και το λάδι καρύδας».

Άλλες εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν την επιλογή κιμά με λιγότερα λιπαρά αντί για κανονικό κιμά, την επιλογή ψαριού, γαλοπούλας ή κοτόπουλου χωρίς πέτσα αντί για κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας και την επιλογή φυτικών επιλογών όπως φακές, σόγια ή Quorn αντί για κόκκινο κρέας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο