Νορβηγοί ερευνητές διεξάγουν μελέτη για να δώσουν λύση στη μόλυνση σολομού και πέστροφας από Listeria monocytogenes.
Ενώ συνεχίζονται οι ανακλήσεις σολομού σε όλο τον κόσμο λόγω μόλυνσης από λιστέρια, με τελευταία την επείγουσα προειδοποίηση σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων κι η Ελλάδα για σολομό GUYADER που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρή τροφική δηλητηρίαση οι Νορβηγοί ψάχνουν για λύση. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος DeList, οι ερευνητές θα διερευνήσουν διάφορα μέτρα για τη μείωση και την εξάλειψη της παρουσίας της Listeria και για την απολύμανση σολομού και πέστροφας.
Η λιστέρια είναι ένα “ύπουλο” βακτήριο, αόρατο, δεν προκαλεί καμία αλλοίωση ώστε να φαίνεται ότι έχει χαλάσει το τρόφιμο και παράλληλα μπορεί να επιβιώσει σε χαμηλές θερμοκρασίες ψυγείου και κατάψυξης και γι αυτό αποτελεί «φόβο και τρόμο» για τη βιομηχανία τροφίμων. Επιπλέον ακόμη και σε μικρές ποσότητες η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει ασθένεια και, στη χειρότερη περίπτωση, θάνατο.
Το ερώτημα που έθεσαν οι ερευνητές από τη Νορβηγία όπου το 10% των εγκαταστάσεων επεξεργασίας σολομού είναι μολυσμένα με Listeria monocytogenes, είναι εάν μπορούν να βουτήξουν το ψάρι ή το φιλέτο ψαριού σε ένα “μπάνιο” και έτσι να σκοτώσουν τα βακτήρια;
«Στα πειράματά μας, χρησιμοποιήσαμε αρκετές μεθόδους που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τις νορβηγικές αρχές. Αυτή είναι η φύση της έρευνας. Εάν δεν δοκιμάσετε νέες μεθόδους, δεν θα ξέρετε τι λειτουργεί και τι όχι. Πρέπει να διεξάγουμε πειράματα για να έχουμε αποτελέσματα που είτε θα οδηγήσουν στην έγκριση μιας νέας μεθόδου – είτε όχι», λέει ο ανώτερος ερευνητής Tone Mari Rode, ο οποίος ηγείται του ερευνητικού προγράμματος DeList.
Στα πειράματα, η καστανή πέστροφα εκτίθεται πρώτα στα βακτήρια Listeria και στη συνέχεια βυθίζεται σε διάφορα λουτρά επεξεργασίας για να προσδιοριστεί τι μπορεί να αφαιρέσει ή να μειώσει τα βακτήρια στο φιλέτο ψαριού.
«Χρησιμοποιήσαμε οξικό οξύ, χαμηλό pH και αντιμικροβιακές ουσίες – ανασταλτικές για τα βακτήρια. Το Nisin, το οποίο έχει εγκριθεί στη Νορβηγία για χρήση σε γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι ένα από αυτά», εξηγεί ο Tone Mari Rode. Το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2025
Στοιχεία για τη Listeria monocytogenes :
- Η Listeria αποτελείται από πολλά είδη, όπου η Listeria monocytogenes είναι αυτή που προκαλεί ασθένειες στον άνθρωπο.
- Η Listeria monocytogenes είναι ένα από τα τροφιμογενή βακτήρια που αποτελούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, τόσο από άποψη υγείας όσο και από οικονομική άποψη για τους παράγοντες της τροφικής αλυσίδας.
- Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περιστασιακά φαγητό με Listeria χωρίς να αρρωστήσουν. Ωστόσο, τα βακτήρια μπορεί να είναι επικίνδυνα για τις έγκυες γυναίκες, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τους ηλικιωμένους. Εάν αρρωστήσετε, υπάρχει σχετικά υψηλή θνησιμότητα. Από αυτούς που αρρωσταίνουν πραγματικά με λιστερίωση, το 15-20 τοις εκατό πεθαίνουν.
- Μπορεί να είναι δύσκολο να εξαλειφθεί η Listeria όταν εισέλθει σε εγκαταστάσεις όπου παράγονται τρόφιμα και η Listeria μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την παραγωγή.
- Η λιστέρια αναπτύσσεται ακόμη και κατά την αποθήκευση στο ψυγείο. Επιβιώνει και αναπτύσσεται σε υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού και μπορεί να επιβιώσει από την ξήρανση και την κατάψυξη. Η λιστέρια σκοτώνεται με θερμική επεξεργασία (παστερίωση).
Πηγή: Nofima