Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρότα-Ντομάτες: Πως να τα κρατήσετε φρέσκα περισσότερες ημέρες

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαρότα-Ντομάτες: Πως να τα κρατήσετε φρέσκα περισσότερες ημέρες
spot_img

Πειραματική μελέτη για την παράταση της διάρκειας ζωής φρούτων και λαχανικών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολύ νερό και συνεχίζουν να αναπνέουν και μετά τη συγκομιδή τους. Ως εκ τούτου, συρρικνώνονται γρήγορα και υποβαθμίζονται σε ποιότητα εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή ή η συσκευασία είναι ανεπαρκής. Τα προϊόντα που δεν είναι συσκευασμένα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην απώλεια βάρους και το στέγνωμα και στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης. Η σωστή αποθήκευση και συσκευασία αυξάνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων, των μούρων και των λαχανικών.

Οι επιστήμονες της Nofima, κορυφαίου ερευνητικού ινστιτούτου τροφίμων στη Νορβηγία, έχουν μελετήσει διαφορετικά λαχανικά για να δουν πώς αντιδρούν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Η γενική συμβουλή για τη διατήρηση της ποιότητας είναι να αποθηκεύετε τα φρούτα, τα μούρα και τα λαχανικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου 10°C ή σε ψυγείο στους 4°C περίπου. 

Ωστόσο δεν είναι όλα τα είδη λαχανικών εξίσου ευαίσθητα στο “στέγνωμα”. Οι ντομάτες, για παράδειγμα, είναι λιγότερο ευαίσθητες. Ωστόσο, η συσκευασία έχει προστατευτική δράση. Μειώνει τον κίνδυνο ζημιάς κατά το χειρισμό και τη μεταφορά. Η ζημιά είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι ντομάτες και άλλα λαχανικά αλλοιώνονται πιο γρήγορα.

Διαφορετικά λαχανικά απαιτούν διαφορετική αποθήκευση

«Μεταξύ άλλων, δοκιμάσαμε καρότα, κόκκινες πιπεριές, αγγούρια και ντομάτες. Τα καρότα, οι κόκκινες πιπεριές και τα αγγούρια διαρκούν περισσότερο όταν συσκευάζονται σε πλαστικό. Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αποθηκεύονται οι ντομάτες ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία», λέει η Hanne Larsen, ανώτερη επιστήμονας στη Nofima.

Διαφορετικά λαχανικά απαιτούν διαφορετική αποθήκευση. Τα καρότα διαρκούν περισσότερο όταν φυλάσσονται σε ψυγείο, ενώ οι ντομάτες, τα αγγούρια και οι πιπεριές επωφελούνται από την κρύα αποθήκευση (10 °C). Τα πλαστικά εμποδίζουν την απώλεια υγρασίας και διατηρούν τα προϊόντα σταθερά και τραγανά, αλλά τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του πλαστικού μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη μικροβίων, ειδικά όταν αποθηκεύονται στους 10°C.

«Μπορεί επίσης να υπάρχουν διαφορές μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών του ίδιου είδους λαχανικών. Τα ντοματίνια για παράδειγμα, έχουν σχετικά χοντρή φλούδα και μπορούν να αντέξουν την αποθήκευση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλή θερμοκρασία πριν υποστούν σημαντική απώλεια βάρους. Οι ρομανικές ντομάτες έχουν μίσχους και είναι πιο ευαίσθητες στην ανάπτυξη μούχλας στους μίσχους υπό λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες αποθήκευσης», εξηγεί ο επιστήμονας της Nofima, Kjersti Aaby.  

Η αποθήκευση σε σουπερμάρκετ, έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τη διάρκεια ζωής

Πολλά φρούτα και λαχανικά αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου στα καταστήματα. Αυτό έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα. Ακόμη και μια σύντομη περίοδος σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να «στρέψει» τα φρούτα και τα λαχανικά και να αυξήσει την αναπνοή. Αυτό μειώνει την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής και αυξάνει τον κίνδυνο σπατάλης τροφίμων.

Για παράδειγμα, τα καρότα στεγνώνουν και συρρικνώνονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά εάν δεν είναι συσκευασμένα σε πλαστικό. Οι επιστήμονες της Nofima αποθήκευσαν πολλές συσκευασίες καρότων υπό διαφορετικές συνθήκες για 21 ημέρες. 

«Κατά τη διάρκεια των 21 ημερών, τα καρότα που αποθηκεύτηκαν για τρεις ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και χωρίς να συσκευαστούν σε πλαστικό έχασαν το 40% του βάρους τους, ενώ η απώλεια βάρους ήταν 19% για τα καρότα που αποθηκεύτηκαν σε κρύα θερμοκρασία καθ’ όλη τη περίοδο. Τα καρότα συσκευασμένα σε πλαστικό δεν έχασαν καθόλου από το βάρος τους, αλλά αυτά που είχαν αποθηκευτεί για τρεις ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ήταν πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη σήψης και βλάστησης», λέει η Hanne Larsen. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο