Σύμφωνα με μελέτη παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από σαλμονέλα σε πιο ευάλωτα κοινωνικοοικονομικά άτομα.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Protection αποκάλυψε μια ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ της χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης κρουσμάτων σαλμονέλας που σχετίζονται με την κατανάλωση μοσχαρίσιου κιμά.
Η έρευνα αναδεικνύει τον πιθανό αντίκτυπο των παραγόντων σε επίπεδο κοινότητας στην ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία.
Η μελέτη χρησιμοποίησε τον Δείκτη Κοινωνικής Τρωτότητας (SVI), ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC) για την αξιολόγηση της τρωτότητας της κοινότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας. Προηγούμενες περιπτώσεις χρήσης περιλαμβάνουν «έρευνα που σχετίζεται με την κάλυψη του εμβολίου COVID-19, την εκτίμηση των επιπτώσεων του τυφώνα και τα αποτελέσματα της υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε ποσοστιαία αύξηση κατά 10 μονάδες στην κατάταξη κοινωνικοοικονομικής ευπάθειας μιας κομητείας, ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημίας σαλμονέλας αυξανόταν κατά 24%. Παρομοίως, η πιθανότητα εκδήλωσης κρούσματος που σχετίζεται με μοσχαρίσιο κρέας εδάφους αυξήθηκε κατά 21% για κάθε εκατοστιαία αύξηση κατά 10 μονάδες της συνολικής κατάταξης SVI σε επίπεδο νομού.
Εξετάζοντας τις εργαστηριακά επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από σαλμονέλα που συνδέονται με κρούσματα βοείου κρέατος με βάση τον κιμά μεταξύ 2012 και 2019, η μελέτη περιελάμβανε 798 περιπτώσεις σε 12 κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από ερωτηθέντες στην έρευνα πληθυσμού FoodNet 2018-2019, οι οποίοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν μοσχαρίσιο κιμά αλλά δεν είχαν πρόσφατη γαστρεντερική νόσο.
Αξιοσημείωτα ευρήματα της μελέτης:
- Το 49% των κρουσμάτων σαλμονέλας αφορούσε κατοίκους της Καλιφόρνιας.
- Οι ηλικίες μεταξύ 18 και 34 ετών συνδέονταν συχνότερα με κρούσματα σαλμονέλας που σχετίζονται με το μοσχαρίσιο κιμά
- Περίπου το 50% των χώρων του FoodNet ανέφεραν λιγότερα από 5 περιστατικά
Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό κοινοτήτων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για λοιμώξεις από σαλμονέλα που συνδέονται με τον βοδινό κιμά και να ενημερώσουν για στοχευμένες στρατηγικές παρέμβασης.
Υποθέτουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος σε κοινωνικοοικονομικά ευάλωτες περιοχές μπορεί να οφείλεται σε συστηματικές διαφορές στην πρόσβαση σε κατάλληλες συσκευές αποθήκευσης και μαγειρέματος τροφίμων, σε θερμόμετρα τροφίμων και σε πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους λιανοπωλητές.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για την καλύτερη κατανόηση των συγκεκριμένων παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο. Σημειώνουν ότι τόσο οι ατομικοί όσο και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες σε επίπεδο κοινότητας μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα από την κατανάλωση μοσχαρίσιου κιμά.
Σχολιάζοντας αυτή την ιστορία, ένας δικηγόρος για την ασφάλεια των τροφίμων δήλωσε: «Καθώς η ασφάλεια των τροφίμων παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα για τη δημόσια υγεία, μελέτες όπως αυτή παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μέτρων πρόληψης και ελέγχου των τροφιμογενών ασθενειών.