Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Ιταλοί παιδίατροι ζητούν υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στα παιδικά τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΥγείαΟι Ιταλοί παιδίατροι ζητούν υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στα παιδικά τρόφιμα
spot_img

Το δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν τις πρώτες ύλες που βάζουν στο πιάτο τους δεν προστατεύει μόνο το μέλλον των αγροτών, αλλά και την υγεία των παιδιών

Έχοντας στο μυαλό ότι η διατροφή των παιδιών τις πρώτες χίλιες ημέρες καθορίζει την υγεία ολόκληρης της ζωής τους οι Ιταλοί παιδίατροι υπέγραψαν την πρόταση νόμου Coldiretti για την ετικέτα προέλευσης στα παιδικά τρόφιμα. Η Coldiretti είναι η πιο σημαντική αγροτική οργάνωση της Ιταλίας που εκπροσωπεί περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο αγροτικές επιχειρήσεις και με την πρόταση της στοχεύει στην επέκταση της υποχρέωσης αναφοράς της γεωγραφικής προέλευσης στην ετικέτα σε όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε ο Antonio D’Avino, Πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Παιδιάτρων (FIMP)«Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία Coldiretti, όχι μόνο με την ένταξη μας ως Ομοσπονδία, αλλά και με τη συλλογή υπογραφών στις κλινικές πολλών Ιταλών οικογενειακών παιδιάτρων».

«Για τα τρόφιμα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 0 έως 3 ετών, η ιταλική προέλευση σημαίνει όχι μόνο υψηλότερη ποιότητα, αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια – δήλωσε ο Ettore Prandini, Πρόεδρος της Coldiretti, και πρόσθεσε «Η προσήλωση των παιδιάτρων στην πρόταση ευρωπαϊκής νομοθεσίας που προωθεί η Coldiretti συμβάλλει στον καθορισμό του περιγράμματος και του πεδίου εφαρμογής της, διευκρινίζοντας ότι το δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν τις πρώτες ύλες που βάζουν στο πιάτο τους δεν προστατεύει μόνο το μέλλον των αγροτών μας, αλλά και την υγεία των παιδιών μας.»

Με σειρά του ο Ruggiero Francavilla, Τακτικός Καθηγητής Παιδιατρικής στο Διεπιστημονικό Τμήμα Ιατρικής (DIM) και Επικεφαλής της Απλής Λειτουργικής Μονάδας Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Παιδιατρικής Διατροφής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πολυκλινικής του Μπάρι εξήγησε ότι «…το παιδί δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται σαν μικρός ενήλικας. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, λόγω του σωματικού βάρους και της λειτουργικότητας ορισμένων οργάνων, το παιδί δεν μπορεί να μεταβολίσει τις ποσότητες των μολυσματικών ουσιών που υπάρχουν στα τρόφιμα που προορίζονται για ενήλικες. Εξ ου και η σημασία της προτίμησης των προϊόντων που φέρουν την ένδειξη «βρεφική τροφή», επειδή πληρούν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας. Από αυτή την άποψη – καταλήγει ο Francavilla – η χώρα μας έχει έναν από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς στον κόσμο, που μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι οι παιδικές τροφές που προέρχονται από την ιταλική αγροδιατροφική αλυσίδα εγγυώνται τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας».

Μόνο Ιταλικές πρώτες ύλες

Η Plasmon, μια ιστορική ιταλική μάρκα, που ειδικεύεται στη διατροφή των παιδιών εδώ και 122 χρόνια, προτιμά εδώ και πολύ καιρό την ιταλική προέλευση για την προμήθεια πρώτων υλών, έχοντας υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με το Υπουργείο Γεωργίας το 2019 με στόχο την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας Italian baby στον κλάδο των τροφίμων, με παραγωγούς δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και κρέατος.

«Η Plasmon βρίσκεται σε εποικοδομητικό διάλογο με εθνικά και τοπικά ιδρύματα, επιστημονικές εταιρείες και φορείς, για να δημιουργήσει ένα μοντέλο αλυσίδας εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων «Made in Italy» αφιερωμένο σε παιδιά ηλικίας 0-3 ετών», δήλωσε ο Luigi Cimmino. Caserta , Επικεφαλής Θεσμικών Σχέσεων της Kraft Heinz για το Plasmon. Με τη σημερινή υπογραφή, οι παιδίατροι επισημοποιούν την πεποίθησή τους ότι η ιταλικότητα είναι συνώνυμη με την ασφάλεια, ακόμη και στα πιάτα των παιδιών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Ενδοφλέβια θεραπεία βιταμινών: Μήπως πρόκειται για παγκόσμια απάτη;

Αλήθειες και ψέματα για την τάση ευεξίας των τελευταίων χρόνων, την ενδοφλέβια βιταμινοθεραπεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο