ΑρχικήΝέαΟι πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων πωλούν στις φτωχές χώρες ανθυγιεινά προϊόντα σύμφωνα με...

Οι πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων πωλούν στις φτωχές χώρες ανθυγιεινά προϊόντα σύμφωνα με έκθεση

3 λεπτά ανάγνωσης

Νέα έκθεση κατηγορεί κολοσσούς τροφίμων και ποτών ότι πωλούν στις φτωχές χώρες λιγότερο υγιεινά προϊόντα σε σχέση με αυτά που διαθέτουν στις πλούσιες χώρες.

Οι πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων και ποτών του κόσμου πωλούν στις φτωχές χώρες λιγότερο υγιεινά προϊόντα σε σχέση με αυτά που διαθέτουν στις πλούσιες χώρες, σύμφωνα με νέα έκθεση. Προϊόντα που πωλούνται από εταιρείες όπως οι Nestle, Pepsico και Unilever αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο παγκόσμιου καταλόγου που δημοσιεύθηκε από το Access to Nutrition Initiative (ATNI) για πρώτη φορά από το 2021.

- Advertisement -

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση διαπίστωσε αξιολογώντας 30 εταιρείες ότι τα προϊόντα που διατίθενται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν χαμηλότερο βαθμό στο σύστημα βαθμολόγησης που έχει αναπτυχθεί στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, σε σχέση με αυτά που πωλούνται σε πλούσιες χώρες.

Στο σύστημα αξιολόγησης, το Health Star Rating, τα προϊόντα κατατάσσονται με βάση τα αστέρια που παίρνουν βάσει του πόσο υγιεινά είναι. Τα 5 αστέρια είναι η μεγαλύτερη βαθμολογία και ένα σκορ πάνω από τα 3,5 αστέρια θεωρείται υγιεινότερη επιλογή.

- Advertisement -

Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, τα προϊόντα των πολυεθνικών βαθμολογούνται με 1,8 αστέρι κατά μέσον όρο. Στις πλούσιες χώρες , όπου βαθμολογήθηκε μεγαλύτερος αριθμός προϊόντων, η μέση βαθμολογία είναι 2,3 αστέρια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα προϊόντα που οι εταιρείες αυτές πωλούν στις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, όπου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο, δεν είναι υγιεινά», δηλώνει ο Mark Wijne, διευθυντής έρευνας στην ATNI σε συνέντευξή του στο Reuters. «Είναι μήνυμα αφύπνισης για τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, ώστε να είναι σε επιφυλακή».

Είναι η πρώτη φορά που ο κατάλογος κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες στην βαθμολόγηση. Σύμφωνα με την οργάνωση, ο κατάλογος έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι οι τυποποιημένες τροφές φέρουν μέρος τις ευθύνης στην κρίση παχυσαρκίας που πλέον αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 70% των υπέρβαρων ή παχύσαρκών ανθρώπων ζουν σε φτωχές ή μεσαίου εισοδήματος χώρες.

«Εχουμε δεσμευθεί να αυξήσουμε τις πωλήσεις περισσότερο θρεπτικών ειδών διατροφής, καθώς και να κατευθύνουμε τους ανθρώπους προς πιο ισορροπημένη διατροφή», δήλωσε εκπρόσωπος της Nestle απαντώντας με email και πρόσθεσε ότι η εταιρεία ενισχύει τα προϊόντα της για να πληρωθούν τα κενά σε θρεπτικές ουσίες για τις «αναπτυσσόμενες» χώρες.

Εκπρόσωπος της PepsiCo αρνήθηκε να σχολιάσει. Τον περασμένο χρόνο η εταιρεία έθεσε νέους στόχους για την προσθήκη λιγότερου νατρίου στα πατατάκια της και περισσότερων υλικών ολικής άλεσης στα προϊόντα διατροφής που παράγει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Aυτές είναι οι χειρότερες τροφές που μπορεί κανείς να φάει κατά τη διάρκεια καύσωνα – Του διαιτολόγου Ν. Ζορζοβίλη

Ορισμένες επιλογές επιβαρύνουν περισσότερο την ενυδάτωση και τη θερμορρύθμιση, ενώ άλλα τρόφιμα γίνονται επικίνδυνα όταν παραμένουν εκτός ψυγείου για πολλή ώρα

Χρήση φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα – Νέο πιο αυστηρό πλαίσιο προστίμων από το ΥΠΑΑΤ για υπολείμματα και παραβάσεις

Το ΦΕΚ 5018/2026 καθορίζει νέα κλίμακα βαθμολόγησης για παραβάσεις σε φυτοφάρμακα και υπολείμματα τροφίμων.

Μπάνιο στη θάλασσα: Είναι πιο πιθανό να πάθω λοίμωξη από Vibrio όταν το νερό είναι ζεστό; Τι ισχύει και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων δημιουργεί νέα δεδομένα για ένα βακτήριο που μπορεί να μεταδοθεί από το νερό